Κίνηση εθνικής υποταγής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελένη Σουρανή (εν αγνοία του Δένδια) ζήτησε επισήμως από τον Ιμπραήμ Καλίν επανέναρξη συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας
Πρόταση επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας υπέβαλε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Ελ. Σουρανή, στον ομόλογό της και έμπιστο συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ι. Καλίν.
Η πρόταση -εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια– υποστηρίζεται από πολλές ξένες κυβερνήσεις ως λύση στο παρόν αδιέξοδο των διμερών σχέσεων και στα ημίμετρα που πρόκειται να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα και αύριο σε σχέση με την Τουρκία. Οι επαφές Σουρανή και Καλίν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στον Alpha), ότι για την επανάληψη του διαλόγου «θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προσθέσει ότι «δεν θα την προσδιορίσω χρονικά, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το “Oruc Reis”. Δεν το έκανε και το απέσυρε 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια κίνηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από πολλούς -και έτσι ερμηνεύεται- ως προσχηματική».
Με βάση την εξέλιξη αυτή, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αγνοώντας για πολλοστή φορά το υπουργείο Εξωτερικών και ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της Μέρκελ και της Γερμανίας. Το «ανέκδοτο» ότι το Βερολίνο λειτουργεί ως διαπραγματευτής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχει πλέον παλιώσει. Η Αγκυρα και το Βερολίνο οδηγούν και η Αθήνα ακολουθεί σε έναν προκαθορισμένο διάλογο, στο τραπέζι του οποίου είναι απλωμένα όλα τα θέματα που έχει επιβάλει η Τουρκία. Το έχει δηλώσει, άλλωστε, άπειρες φορές ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται σε προνομιακό συνομιλητή του Μεγάρου Μαξίμου.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε και χθες την Τουρκία ότι έδρασε προσχηματικά όταν απέσυρε το «Oruc Reis» 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ποιος ο λόγος της υποκριτικής στάσης του κ. Μητσοτάκη, όταν ελάχιστες ώρες νωρίτερα η κυρία Σουρανή είχε τηλεφωνήσει στον Καλίν για έναρξη των διερευνητικών επαφών; Έως χθες δεν υποστήριζε η ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία; Τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η κυρία Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν;
Η μυστική διπλωματία του Μεγάρου Μαξίμου είχε γίνει αρχικά γνωστή στις 14 Ιουλίου από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι την προηγούμενη μέρα είχε γίνει τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, με παρούσα πάλι την κυρία Σουρανή αλλά και τον Καλίν.
Αυτή η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία και απόφαση της γερμανικής πλευράς, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πάλι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας δεν γνώριζε. Οπως δεν είχαν ενημερωθεί, φυσικά, και τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.
Η frau Μέρκελ βάζει (πάλι) φρένο στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα
Την ανησυχία της Αθήνας ότι η Αγκυρα θα πέσει στα «μαλακά» απεικονίζουν -αλλά και επιβεβαιώνουν- οι κυρώσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα.
Το κείμενο, που ετέθη υπ’ όψιν των εθνικών αντιπροσωπιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει στη σχετική παράγραφο ότι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ως χθες αυτό ήταν το μόνο που συζητούνταν, «αδειάζοντας» στην ουσία Αθήνα και Λευκωσία, που πιέζουν για σοβαρές κυρώσεις ακόμα και για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Οι ελληνικές αξιώσεις βρήκαν, όπως όλα δείχνουν, εμπόδιο στη σθεναρή αντίσταση του Βερολίνου για επιβολή αυστηρότερων μέτρων, αλλά και άλλων χωρών -όπως η Ιταλία και η Ισπανία- που έχουν μεγάλη έκθεση με ομόλογα στην τουρκική οικονομία.
Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρεται μάλιστα και η πρόβλεψη νέας αξιολόγησης τον επόμενο Μάρτιο.
Μια χαραμάδα αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα τεθεί προς συζήτηση και διαπραγμάτευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο. To Reuters από την πλευρά του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους Τούρκους και εταιρίες (από αυτούς και αυτές που υπήρχαν στον κατάλογο του 2019) που είναι υπεύθυνες για τη γεώτρηση σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, εάν συμφωνηθεί να επιβληθούν κυρώσεις.
Το ζήτημα των κυρώσεων πάντως έχει αναχθεί σε θέμα των ημερών και οι πιθανότητες δεν δείχνουν να είναι υπέρ της Αθήνας, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της χθες το πρωί στη γερμανική Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο.
Η Deutsche Welle έγραφε ότι η καγκελάριος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μη υλοποίηση του σεναρίου του εντατικού διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αγκυρας, ωστόσο δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Την κατάσταση δεν έχασε ευκαιρία να σχολιάσει η «Welt» με ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Το προστατευτικό χέρι της Γερμανίας πάνω από τον Ερντογάν».
Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί με πολύ απλό τρόπο γιατί στη Σύνοδο των «27» δεν θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας: «Επειδή η Ανγκελα Μέρκελ πατάει φρένο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου