«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μολυνθεί από μια θανατηφόρα πολιτικά ασθένεια: την αλαζονεία της εξουσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Στον απόηχο του τραπεζώματος - πρόκληση στην Ικαρία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δίνει την αίσθηση ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει ο μέσος πολίτης» και διερωτήθηκε: «Αυτές οι τσαμπούνες, οι μουσικές, τι ακριβώς γιορτάζανε; τους 6.000 νεκρούς;»
Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι «η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός υποπίπτει σε ατόπημα» και επισήμανε ότι «εδώ δεν πρόκειται περί ανεμελιάς» και «περί λάθους».
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Αντώνη Σρόιτερ.
Είπε ακόμα ότι «μεγαλύτερο σκάνδαλο εκτός της πολύ αποκρουστκής εικόνας, είναι ο τρόπος που επιχείρησε επικοινωνιακά να το διαχειριστεί». Μεταξύ άλλων τόνισε, ερωτηθείς σχετικά για το αν ένας πρωθυπουργός μπορεί να έχει τον έλεγχο και σε τέτοιες περιστάσεις, πως «δεν τα ελέγχεις όλα, αλλά οφείλεις να έχεις το κριτήριο και να πεις παιδιά φτάνει, κόφτε το».
Ερωτηθείς δε για πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, μετά τις επικρίσεις αντιπερισπασμού εκ μέρους της Ν.Δ. είπε ότι «η δική μου συνάντηση ήταν με φορείς, παρουσία δημοσιογράφων. Δεν ήταν κανένα γεύμα».
«Το πιο σημαντικό που χρεώνω στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι τόσο σοβαρά θέματα στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ότι δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο τόπο και χρόνο» είπε ακόμα και σχολίασε την προκλητική ανακοίνωση να αυξήσει το πρόστιμο σε 500 ευρώ για να αναθερμάνει την οικονομία (σ.σ. την πήρε πίσω εν μέσω κατακραυγής). Όπως είπε αυτό δείχνει ότι δεν έχει συναίσθηση ότι κάποιος επιβιώνει με αυτά.
«Λειτουργεί με αλαζονεία και έλλειμμα ενσυναίσθησης και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικό από το αν πήρε μια λάθος απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλο σημείο παρατήρησε: «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Μητσοτάκη. Έχει αρχίσει η φθορά».
Αποτυχία το lockdown μέσα στο lockdown
«Η ανακοίνωση ενός lockdown μέσα στο lockdown είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου πανδημικού κύματος», είπε αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τόνισε ότι: «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν με βάση μία εικόνα που δεν είναι πραγματική...».
«Οι επιστήμονες καλούνται να αποφασίσουν βάση μιας εικόνας την οποία διαμορφώνουν. Το ερώτημα είναι αυτή η εικόνα την οποία διαμορφώνουν είναι η αληθινή εικόνα;» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «ο αριθμός των τεστ, των μοριακών τεστ που διεξάγονται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται προκειμένου να διαμορφώνεται μια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα, ώστε οι επιστήμονες να παίρνουν αποφάσεις με βάση την πραγματική εικόνα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».
«Θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται μαζικά τεστ και ότι ενώ στα σχολεία, μας λέγανε αρχικά ότι δεν κολλάει, πολλά τμήματα έχουν κλείσει κατά καιρούς. «Ευτυχώς τα παιδιά δεν κολλάνε βαριά, περνάνε ελαφρύτερα. Δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ούτε εκεί γίνονται μαζικά τεστ. Ούτε εκεί πάρθηκαν κάποια ουσιαστικά μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τις δομές όπου είναι άνθρωποι, συμπολίτες μας υψηλής επικινδυνότητας. Στις δομές, στα γηροκομεία, ή στις δομές των μεταναστών, στις κλειστές δομές.
«Αυτό για το οποίο θεωρώ ότι είναι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή και πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός, να αλλάξει το μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι ότι πρέπει να διπλασιαστούν, να τριπλασιαστούν τα τεστ, να μην γίνονται σαν να είναι λοταρία σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, να πηγαίνει κάποιος να δηλώνει. Να γίνονται στοχευμένα, εκεί όπου υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν κρούσματα», ήταν η πρόταση του Αλ. Τσίπρα.
«Αυτό το οποίο εισηγούμαι και το εισηγούμαι εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι το ζήτημα ότι δεν είναι αν θα κλείσουν τα σχολεία για να ξανανοίξουν όπως έκλεισαν, αλλά όταν θα ανοίξουν με το καλό, να ανοίξουν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, με μέτρα προστασίας σοβαρά, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία, όπου ο κάθε μαθητής κάθεται στο δικό του θρανίο, ή με πλεξιγκλάς» πρόσθεσε.
«Αυτό που εισηγούμαι είναι ότι επιτέλους δεν μπορεί να αφήνουμε τους εργαζόμενους στη μοίρα τους. Γνωρίζετε ότι έχει θεσπίσει ένα νόμο ο απερχόμενος υπουργός, ο κ. Βρούτσης, που αναγκάζει τον εργαζόμενο ο οποίος θα νοσήσει διαπιστωμένα να κάνει μετά για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο οποίος θα έχει κάποια ελαφρά συμπτώματα και γνωρίζει ότι για να διαπιστώσει εάν έχει τον ιό θα πρέπει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο για να κάνει τεστ, δεν θα πάει καν να κάνει τεστ» είπε ακόμα στηλιτεύοντας το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν συνταγογραφείται το τεστ.
Βασικό συστατικό της δημοκρατίας οι διαμαρτυρίες
Ο Αλ. Τσίπρας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μέσα στην πανδημία, τόνισε ότι «οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία».
«Αλλά δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή», είπε.
«Δέχομαι το ρίσκο (σ.σ. μετάδοσης του ιού) και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία» πρόσθεσε.
Οικονομία - διαγραφή ιδιωτικού χρέους
Στο μέτωπο της οικονομίας, κληθείς να απαντήσει σχετικά με την πρόταση για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους είπε ότι συμβαίνει μια μεγάλη αναδιάταξη και στην αγορά εργασίας και στην αγορά. «Μια αναδιάρθρωση στην αγορά πολύ πολύ μεγάλη. Δηλαδή βρισκόμαστε μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο, μια στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και 2 στις 3 να έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης το επόμενο διάστημα», είπε.
«Σε αυτές τις συνθήκες, μέχρι τέλος του 2020, είχαν συσσωρευτεί 6 δισ. χρέη από αρχές Μαρτίου του 2020 μέχρι τέλος του χρόνου, σε περίοδο πανδημίας, πανδημικό χρέος δηλαδή, 6 δισ. στο δημόσιο, 12 δισ. στις τράπεζες. Αυτό το χρέος, λοιπόν, είναι τεράστιο μέγεθος για 8-9 μήνες. Και αν δεν βρεθεί ένας ριζικός τρόπος απομείωσής του, τότε όχι μόνο ούτε οι τράπεζες ούτε το δημόσιο θα πάρουν τίποτε πίσω διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αλλά θα υπονομεύσουμε την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας για το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η λύση που προτείνουμε και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε πολύ αναλυτικά την πρότασή μας, είναι να πάμε σε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που εμείς εφαρμόσαμε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια. Όχι φυσικά γενικευμένα, αλλά για το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τους. Μια λύση που είναι συνδυασμός πάρα πολύ μεγάλων δόσεων, 120 δόσεις είχαμε κάνει τότε, αλλά και διαγραφή μέρους του ονομαστικού χρέους» είπε και πρόσθεσε: «Δηλαδή αν δεν πάμε σε μια διαγραφή που θα είναι της τάξης του 40% με 60% και 120 δόσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να αποπληρωθεί αυτό το χρέος».
Ως προς το πώς μπορεί να γίνει αυτό είπε ότι «πάντοτε αυτές οι λύσεις, για να είναι βέλτιστες λύσεις, πρέπει να γίνεται μια μελέτη ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά για το δημόσιο από αυτή που ούτως ή άλλως όμως θα έχει, στον βαθμόπου επιχειρήσεις βάλουν λουκέτο και δε βρουν να αποπληρώσουν». «Άρα λοιπόν, εμείς έχοντας προφανώς αυτές τις μελέτες και έχοντας προφανώς αυτή την ανάλυση σε βάθος, θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε μια πρόταση, η οποία σε κάθε περίπτωση, θα είναι επωφελής και για τους ιδιώτες που θα μπορέσουν να ανασάνουν και να διατηρήσουν εν ζωή της επιχειρήσεις τους αλλά και για το Ελληνικό Δημόσιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου