Το μοναδικό τοπίο της επιβλητικής Μάνης, μόνο μαγικό μπορεί να χαρακτηριστεί, με τους πέτρινους οικισμούς και χωριά της να αποτελούν φυσική συνέχεια, της τραχιάς μανιάτικης γης.
Τόποι με κυρίαρχο στοιχείο την επιβλητικότητα, δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο το κοινό που αναζητά μια διαφορετική και μοναδική στο είδος της ταξιδιωτική εμπειρία.
Λιμένι
Εκεί που η τραχιά λακωνική γη συναντά το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού με την πέτρα να κυριαρχεί παντού δημιουργούν εικόνες που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη. Σαν σκηνικό από ταινία, το Λιμένι συνδυάζει την αυστηρότητα που χαρακτηρίζει όλη τη Λακωνική Μάνη με την υπέροχη, σχεδόν διάφανη, θάλασσα που φτάνει ως τα σπίτια.
Το παραδοσιακό χωριό των Μαυρομιχαλαίων, συναντάται περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 27 χλμ. από το Γύθειο, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η άγρια ομορφιά του τοπίου με τη συνεχή εναλλαγή χρωμάτων και η αυστηρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη, στα σημεία που σίγουρα θα σας μαγέψουν.
Οίτυλο
Σε απόσταση 80 χλμ. νότια της Σπάρτης, στη δυτική ακτή της Λακωνικής Χερσονήσου, μέσα σε ένα πανέμορφο και άγριο τοπίο, από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής, συναντάται το Οίτυλο. Ένας υπέροχος, γραφικός οικισμός, που θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις της Μάνης και πριν την Αερόπολη και η πρωτεύουσά της. Χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων, κοντά στον όρμο του Λιμενίου, αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και γαλήνιες διακοπές μακριά από πολύβουες τουριστικές περιοχές.
Το Οίτυλο είναι ένας ιστορικός οικισμός, που αξίζει κανείς να τον ανακαλύψει περπατώντας στα σοκάκια του και να ταξιδέψει για λίγο πίσω στο χρόνο θαυμάζοντας από κοντά τα όμορφα πέτρινα σπίτια και τις εκκλησίες του. Εντύπωση προκαλούν τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη πάνω στα κτίρια του χωριού. Το Οίτυλο αποκαλείται και «μπαλκόνι» της Μάνης, καθώς η θέα από εδώ προς τον ομώνυμο κόλπο και το επίνειo του ιστορικού χωριού είναι υπέροχη.
Αρεόπολη
Στην είσοδο της Λακωνικής Μάνης στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου η Αρεόπολη. Βρίσκεται σε νευραλγικής θέσης τοποθεσία, ανάμεσα στους όρμους Λιμενίου και Διρού, ενώ το 1998 έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος οικισμός. Πλακόστρωτα στενά πλαισιωμένα από πέτρινα σπίτια και οι χαρακτηριστικοί πολυώροφοι πύργοι της συνθέτουν μια εικόνα, αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη.
Η κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ονομάζεται Πλατεία Αθανάτων ή 17ης Μαρτίου, ημέρα διακήρυξης της συμμετοχής της Αρεόπολης στον Αγώνα του 1821. Η σημαία που ύψωσαν τότε οι κάτοικοι της πόλης εκτίθεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών. Διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της η Αρεόπολη παντρεύει το παρελθόν με το παρόν, προσφέροντας σε όσους την επιλέξουν για μια μικρή και αναζωογονητική απόδραση, απίστευτες εμπειρίες. Οι περισσότεροι, μάλιστα, την επιλέγουν ως το ορμητήριό τους για την γνωριμία τους με την υπόλοιπη Λακωνική Μάνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου