Οι «μακεδονομάχοι» που έγιναν φίλοι των Βορειομακεδόνων

 

Μια χούφτα «γαλάζιοι» βουλευτές «καταπίνουν» σάρισες στην πιο… καυτή κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας.

Σταγόνα σταγόνα πίνει η κυβερνητική πλειοψηφία το πικρό ποτήρι της συμφωνίας των Πρεσπών. Μπορεί τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τους βόρειους γείτονες να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες λόγω της φοβίας του Μεγάρου Μαξίμου για τις πολιτικές εξελίξεις που θα πυροδοτήσουν, όμως υπάρχουν κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. Μία από αυτές είναι η συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας.

Οι συγκεκριμένες ομάδες εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων της Βουλής, με αντικείμενο την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε διεθνές διμερές επίπεδο αλλά και την προώθηση των θέσεων της χώρας σε εθνικά και διεθνή θέματα. Οι ομάδες φιλίας είναι συνολικά 78 και καλύπτουν τις διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις με κοινοβούλια της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας. Τα μέλη τους πραγματοποιούν ταξίδια ή υποδέχονται τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.

Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε την απόφαση για την ανασυγκρότηση 15 ομάδων φιλίας. Ανάμεσα στις χώρες που περιλαμβάνονται είναι και η Βόρεια Μακεδονία. Κι εδώ αρχίζει η «γαλάζια» ιλαροτραγωδία. Από τους 23 βουλευτές που απαρτίζουν την ομάδα μόλις οι έξι προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ 16 ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στο ΚΚΕ.

Το ΚΙΝΑΛ δεν συμμετέχει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παράταξη που υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία και προχώρησε –κατά τον Νίκο Κοτζιά– σε μυστική διπλωματία που οδηγούσε σε διπλή ονομασία της γείτονος. Το ΜέΡΑ25 διαθέτει μόλις εννέα βουλευτές και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να ανταποκριθεί και στις 78 ομάδες, με την Ελληνική Λύση να έχει ξεκάθαρη θέση κατά της συμφωνίας, ζητώντας συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

«Είθισται το πρώτο σε δύναμη κόμμα να έχει την πλειοψηφία σε αυτές τις ομάδες» αναφέρει στο Documento έμπειρος κοινοβουλευτικός, πρακτική που δεν υιοθετήθηκε στην προκειμένη περίπτωση. Οι λόγοι είναι προφανείς: εκτός από την ολιγομελή εκπροσώπηση, αξία έχει και ποιοι είναι οι «θαρραλέοι» βουλευτές της ΝΔ που έβγαλαν τις περικεφαλαίες για να βάλουν τα κοστούμια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

«Η συμφωνία στοίχισε στην Ελλάδα»

Πέραν της προέδρου της ομάδας Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία τήρησε ψύχραιμη στάση έναντι της συμφωνίας, οι υπόλοιποι πέντε βουλευτές είτε έβγαιναν προεκλογικά στα πάνελ με τις σάρισες επ’ ώμου είτε έγραφαν πύρινα άρθρα ξεπεζεύοντας τον Βουκεφάλα. Πρώτη στη λίστα των μελών της ομάδας είναι η βουλευτής Ιωαννίνων ΜαρίαΑλεξάνδρα Κεφάλα. Για κακή της τύχη, στις 4 Ιουλίου 2019 η κ. Κεφάλα φιλοξενήθηκε στο τοπικό κανάλι ITV.

«Η διαφορά είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μείνει στην ιστορία σαν τον πρωθυπουργό που έβαλε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σαν τον πρωθυπουργό που παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας στους γείτονες» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την αποκάλυψη του Documento για την επιστολή του Κώστα Καραμανλή το 2005 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προτείνοντας ακόμη και το «Μακεδονία» νέτο σκέτο.

«Εθνική πληγή» κατά τον βουλευτή Φθιώτιδας

Επόμενος είναι ο Γιώργος Κοτρωνιάς. Ο βουλευτής Φθιώτιδας θα προτιμά να είχε καταπιεί τη γλώσσα του όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φθιώτιδας στις 27 Ιουνίου 2019 δήλωνε, σύμφωνα με τον ilamia.gr, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε εθνικές πληγές για το μέλλον της Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία επιφυλάσσει δεινά»

Ανάμεσα στους λιγοστούς βουλευτές της συμπολίτευσης που δηλώθηκαν είναι και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Τον Ιανουάριο του 2019 ο άλλοτε αρθρογράφος της «Ελεύθερης Ωρας», τότε σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημερινός βουλευτής Καβάλας, δημοσίευσε άρθρο στην «Εστία» με τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών επιφυλάσσει δεινά».

Μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να καταδειχθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την πατρίδα μας», προβλέποντας ότι τα προβλήματα «θα τα βρούμε μπροστά μας». Τελικά η μοίρα τα έφερε να γίνει φίλος με τους Βορειομακεδόνες συναδέλφους του.

Ο αντιστράτηγος που… ξηλώθηκε για τις Πρέσπες

Ο πέμπτος βουλευτής της πλειοψηφίας ακούει στο όνομα Νίκος Μανωλάκος. Πρόκειται για τον αντιστράτηγο ε.α. και αρχηγό ΑΣΔΕΝ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέχθηκε στην Α΄ Πειραιά. Εντύπωση προκαλεί πως ο Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει ότι στις κρίσεις που ακολούθησαν λίγες μέρες μετά τη διάλυση της συγκυβέρνησης και την αποχώρησή του από το ΥΠΕΘΑ, ο Ν. Μανωλάκος τέθηκε εκδικητικά εκτός ενόπλων δυνάμεων επειδή διαφωνούσε με τη συμφωνία.

Ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ δεν διέψευσε ποτέ τον ισχυρισμό αυτό, αλλά παρ’ όλα αυτά μετέχει στην ομάδα. Επιπλέον, ο βουλευτής μία εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές έδωσε το παρών σε ημερίδα που διεξάχθηκε στην Υδρα με τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη μέρα».

«Κατέθεσα την αντίθεσή μου στη συμφωνία και επεσήμανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να απαλύνει τις συνέπειές της» αναφέρει στο σάιτ του.

«Κολυμπώντας στη λίμνη των Πρεσπών…»

Τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος είναι ο γνωστός από το «κορονογεύμα» με τον πρωθυπουργό στην Ικαρία Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Τον Ιούλιο του 2018 ο σημερινός βουλευτής Σάμου είχε δημοσιεύσει άρθρο στο «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Κολυμπώντας στη λίμνη των Πρεσπών…». Εκτός από τον έμμεσο παραλληλισμό της συμφωνίας με την εθνική τραγωδία του ’22, ο Χρ. Στεφανάδης σημείωνε: «Αν [η συμφωνία] αποδειχθεί επιβλαβής, τα αποτελέσματά της δεν θα είναι αναστρέψιμα…». Πού να ήξερε πώς θα τα φέρει η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...