Η Μέισον προηγουμένως υπηρετούσε ως γενική κυβερνήτρια του νησιού, αντ’ αυτού της βρετανίδας μονάρχη. Η θέση της προέδρου στην νεόκοπη δημοκρατία θα είναι συμβολική, χωρίς σημαντικές εξουσίες, και η διακυβέρνηση θα ασκείται από την πρωθυπουργό Μία Μότλεϊ.
Η ίδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας της δήλωσε πως «Η Δημοκρατία των Μπαρμπάντος βάζει πλώρη για το παρθενικό της ταξίδι», αναγνωρίζοντας «τον περίπλοκο, διασπασμένο και ταραχώδη κόσμο» που θα πρέπει η χώρα να πλοηγηθεί.
Βέβαια τα Μπαρμπάντος δεν αποχωρούν από την Κοινοπολιτεία των Εθνών (Βρετανική Κοινοπολιτεία) αλλά συνεχίζουν να είναι μέρος της «βρετανικής ομπρέλας» που συνολικά συμμετέχουν 54 κράτη, που υπήρξαν κτήσεις της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Ο πρίγκιπας Κάρολος που ήταν παρόν στην τελετή μετάβασης ανέφερε πως «η δημιουργία της δημοκρατίας προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα (…) από τις σκοτεινές μέρες του παρελθόντος μας και την φρικτή κτηνωδία της σκλαβιάς, που για πάντα θα στιγματίζει την ιστορία μας, τους, οι άνθρωποι αυτού του νησιού σφυρηλάτησαν το μονοπάτι τους με αναπάντεχη δύναμη ψυχής.»
Η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1966 αλλά συνέχιζε να αναγνωρίζει την βρετανική μοναρχία ως κεφαλή του κράτους.
Τα Μπαρμπάντος κατακτήθηκαν από τους Βρετανούς το 1627 και χρησιμοποιούνταν ως στάση στα διατλαντικά δίκτυα εμπορίου των σκλάβων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου