Οι συμβατικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αυτοκτονίας περιλαμβάνουν γενικά την χρήση κάποιας χημικής ουσίας. Ο εφευρέτης της κάψουλας, Φίλιπ Νίτσκε, από την εταιρεία Exit International, λέει ότι η κάψουλα αυτοκτονίας
προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση. «Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική παρέμβαση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο την δύναμη να ελέγχει τη μέθοδο αυτόνομα», λέει. «Φυσικά, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, ειδικά από την πλευρά των ψυχιάτρων, για αυτό».Η κάψουλα μπορεί να ενεργοποιηθεί από μέσα και μπορεί να δώσει στο άτομο που σκοπεύει να πεθάνει διάφορες επιλογές για το πού θέλει να βρίσκεται τις τελευταίες του στιγμές. «Η κάψουλα μπορεί να ρυμουλκηθεί οπουδήποτε», λέει. «Μπορεί να είναι σε ένα ειδυλλιακό υπαίθριο περιβάλλον ή στις εγκαταστάσεις μιας οργάνωσης υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, για παράδειγμα».
Για να πληροί τις προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσει την κάψουλα, το άτομο που θέλει να πεθάνει πρέπει να απαντήσει σε μια διαδικτυακή έρευνα που έχει σκοπό να αποδείξει εάν λαμβάνει την απόφαση μόνος του. Εάν περάσει τις εξετάσεις, λάμβάνει την τοποθεσία που βρίσκεται η κάψουλα και του δίνεται ένας κωδικός πρόσβασης.
Μόλις βρεθεί μέσα, το άτομο που σκοπεύει να τερματίσει τη ζωή του θα πρέπει να απαντήσει σε προηχογραφημένες ερωτήσεις και να πατήσει ένα κουμπί που θα ξεκινήσει τη διαδικασία γεμίσματος του εσωτερικού της κάψουλας με άζωτο, το οποίο θα μειώσει γρήγορα το επίπεδο οξυγόνου στο εσωτερικό της από 21 τοις εκατό σε 1 τοις εκατό. «Το άτομο μπαίνει στην κάψουλα και ξαπλώνει», λέει, προσθέτοντας, «Είναι πολύ άνετα».
Στην συνέχεια θα αισθανθεί αποπροσανατολισμένος ή ευφορία. «Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα», λέει και «ο θάνατος επέρχεται λόγω της στέρησης οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχα. Δεν υπάρχει πανικός ούτε πνιγμός».
Οι περίπου 1.300 άνθρωποι που υποβλήθηκαν πέρυσι σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία έλαβαν συνταγογραφημένες ενέσεις με υψηλές δόσεις πεντοβαρβιτάλης, βαρβιτορικού που προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού συστήματος και χρησιμοποιείται επίσης για ευθανασία ζώων.
Η κάψουλα της Sarco αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει τρία πρωτότυπα, αλλά το ένα δεν ήταν «αισθητικά ευχάριστο», επομένως δεν θα χρησιμοποιηθεί, λέει. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσο θα κοστίσει η χρήση της υπηρεσίας.
Πηγή: DailyBeast
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου