Σε παραγωγή animation (δηλαδή κινουμένων σχεδίων) για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λεξικά ακεραιότητας, ενημερωτικά φυλλάδια και σποτ για το ραδιόφωνο, αντί για υποδομές στο ΕΣΥ και σε ΜΕΘ, επενδύει η κυβέρνηση μέσω της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
- Από την Εμμανουέλα Τσουδερού
Οι παραπάνω δράσεις περιλαμβάνονται σε ένα γενικό οικονομικό πακέτο, που θα φτάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο από ευρωπαϊκούς, αλλά και από εθνικούς πόρους. Από τον συνολικό προϋπολογισμό, συγκεκριμένα, το ένα τρίτο (!) θα αφορά αποκλειστικά επικοινωνιακές δράσεις, μάλλον για να ενημερωθούμε για το τι είναι διαφθορά, καθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θεωρεί ότι δεν το έχουμε εμπεδώσει.
Πιθανότατα ο επικεφαλής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης (ένθετη φωτό), ο οποίος συνδέεται με τον πρωθυπουργό με κουμπαριά, να μην έχει καταλάβει πως η δουλειά του είναι να καταπολεμά τη διαφθορά και όχι να ενημερώνει τον κόσμο για το τι είναι διαφθορά. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων αυξάνεται κατακόρυφα και ο δημόσιος διάλογος περιμένει… με το «στόμα ανοιχτό» την εξέλιξη του κυβερνητικού μπάχαλου σχετικά με τη μελέτη των επιδημιολόγων Λύτρα – Τσιόδρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, η οποία, μάλιστα, από την περασμένη Παρασκευή έχει μπει και στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας!
Επιτελικό κράτος
Αξίζει, να θυμίσουμε ότι η πολυδιαφημισμένη ΕΑΔ ιδρύθηκε με τον νόμο περί επιτελικού κράτους (ν. 4622/2019) και σήμανε αυτόματα την κατάργηση πλήθους σωμάτων ελεγκτών του Δημοσίου, όπως το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ), το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ). Εγινε, δηλαδή, το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας.
Το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο αναφερόμαστε έχει τίτλο «Ενέργειες Αμεσης Ενίσχυσης της Επιχειρησιακής Ικανότητας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», είναι μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται- μόνο την άμεση ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης του φορέα δεν επιδιώκει.
Τέσσερα υποέργα
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 676.544 ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.
- Το πρώτο από αυτά αφορά την επικαιροποίηση και την αναθεώρηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΕΑΔ, με προϋπολογισμό 205.344 ευρώ.
- Το δεύτερο υποέργο αφορά άδειες λογισμικών και εξοπλισμό.
- Το τρίτο ενέργειες εναρμόνισης και αξιολόγησης της ΕΑΔ σε σχέση με τις απαιτήσεις του πλαισίου Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
- Το τέταρτο, όμως, και τελευταίο υποέργο, το οποίο κοστολογείται παραπάνω και από το πρώτο που αφορά την -ας πούμε- επιχειρησιακή ενίσχυση της Αρχής, περιλαμβάνει τις δράσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας, για τις οποίες, όπως αναφέραμε, θα δοθούν 232.500 ευρώ.
Αυτό, λοιπόν, το ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό κονδύλι προϋποθέτει αναλυτικά τα εξής έργα: Επικοινωνιακό σχέδιο δράσης της ΕΑΔ, στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας και δημοσιότητας, ανάπτυξη της επικοινωνιακής ταυτότητας (branding) της ΕΑΔ, έρευνα κοινής γνώμης (;), σχεδιασμό και παραγωγή animation posts για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτύπωση λεξικού ακεραιότητας/λεξικού εσωτερικού ελέγχου, σενάριο και παραγωγή βίντεο, δημιουργία banner για ιστοσελίδες, σενάριο και παραγωγή ραδιοφωνικού σποτ, σχεδιασμό και εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και εξαμηνιαίες αναφορές υλοποίησης δράσεων δημοσιότητας, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης.
Αλήθεια, σε ποια εταιρία δημοσκοπήσεων θα δοθούν χρήματα για την έρευνα κοινής γνώμης; Στην Οpinion Poll, που ερευνάται σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ή σε κάποια άλλη από τις αμφιλεγόμενες για τη μετοχική τους σύνθεση και τα κριτήρια των ερευνών που διενεργούν;
Αναρμόδια για τη λίστα Πέτσα
Αξίζει να τονίσουμε ότι η ΕΑΔ δήλωσε αναρμόδια (!) στις προσφυγές της ΜΚΟ VouliWatch να μεσολαβήσει ώστε να έρθουν στο φως έγγραφα και στοιχεία σχετικά με την «αμαρτωλή» λίστα Πέτσα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο η πολυσυζητημένη λίστα, για την οποία η ΕΑΔ έκρινε τον εαυτό της αναρμόδιο, ερευνάται στην ίδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαμοιράστηκαν 20.000.000 ευρώ για την καμπάνια κατά του κορωνοϊού, ακόμα και σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης.
Αναρωτιόμαστε εάν η ΕΑΔ θα παράσχει τα έγγραφα για τη διανομή αυτών των χρημάτων, εάν -ο μη γένοιτο- της ζητηθούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου