130 χρόνια από τη γέννηση του Τόλκιν – Πώς έγινε ο πατέρας της φαντασίας

 Ο J. R. R. Tolkien, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 130 χρόνια, έμελε να αποκτήσει παγκόσμια φήμη με τους φανταστικούς κόσμους που δημιούργησε, γράφοντας το «Χόμπιτ» και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Τα γεγονότα της ζωής του ήταν μάλιστα αυτά που ενέπνευσαν τις ιστορίες του από τη φανταστική Μέση Γη.

Η μητέρα του φύτεψε τον σπόρο

Στις 3 Ιανουαρίου 1892, η Mabel Tolkien γέννησε τον πρώτο της γιο, John Ronald Reuel, στο Bloemfontein της Νότιας Αφρικής.

Γνωστός στη συνέχεια ως J. R. R., θα προχωρούσε στη δημιουργία ενός λογοτεχνικού σύμπαντος που θα γινόταν γνωστό σε όλον τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν από τους διασημότερους συγγραφείς όλων των εποχών.

Η μητέρα του Τόλκιν, ωστόσο, δεν έζησε για να δει την επιτυχία του γιου της — πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις 12. Αλλά ήταν αυτή που έθεσε τα θεμέλια για την μετέπειτα καριέρα του, διαβάζοντάς του παραμύθια και θρύλους και διδάσκοντάς του λατινικά, γαλλικά και γερμανικά. Ο νεαρός J. R. R. απορρόφησε τις ιστορίες της μητέρας του και γοητεύτηκε με τις γλώσσες.

Αργότερα μάλιστα, εφηύρε τη δική του.

Μεγαλώνοντας στο «Shire»

Όταν πέθανε η Mabel, οι δύο γιοι της τέθηκαν στη φροντίδα του πατέρα Francis Morgans, ο οποίος έγινε ο κηδεμόνας τους. Τα αγόρια μεγάλωσαν σε ένα προάστιο της αγγλικής πόλης του Μπέρμινγκχαμ που ονομάζεται Sarehole. Ήταν πράσινο, παρθένο και ειδυλλιακό, σαν το τοπίο όπου ο Τόλκιν τοποθέτησε αργότερα τα χόμπιτ του.

Ο John ξεχώρισε ως εξαιρετικά καλός μαθητής. Γοητευμένος από τις γλώσσες και τους παλιούς αγγλικούς μύθους, αυτός και κάποιοι συμμαθητές του στο King’s Edward School ίδρυσαν τη δική τους ημι-μυστική κοινωνία ονόματι Tea Club Barrovian Society, όπου συζητούσαν για λογοτεχνία και ποίηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τόλκιν άρχισε επίσης να γράφει. Δεν άργησε να εφεύρει την πρώτη του γλώσσα — κάτι που θα έκανε και για τα μετέπειτα μυθιστορήματά του.

Νεόνυμφος και στα χαρακώματα

Ο Τόλκιν μελέτησε για πρώτη φορά Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στο Κολλέγιο Έξετερ της Οξφόρδης, προτού στραφεί με ενθουσιασμό στα Ουαλικά.

Εκείνη την εποχή, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του και οι πανεπιστημιακές σπουδές του Τόλκιν είχαν σχεδόν τελειώσει. Ως 24χρονος, κλήθηκε στο μέτωπο στη βόρεια Γαλλία.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, είχε παντρευτεί τη γυναίκα του, την Έντιθ. «Το να αφήσω τη γυναίκα μου ήταν σαν θάνατος για μένα», έγραψε αργότερα.

Ενώ πολλοί από τους στενότερους φίλους του έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Μάχης του Σομ, ο Τόλκιν επέζησε.

Επέστρεψε στην Οξφόρδη και από τότε αναζήτησε την ηρεμία μιας απλής ζωής. Ο Τόλκιν έγινε λέκτορας και αργότερα καθηγητής της Παλαιάς Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

O Τόλκιν το 1967 (AP Photo)

Τη μέρα έδινε διαλέξεις και τη νύχτα έγραφε, δημιουργώντας ένα φανταστικό σύμπαν που είχε τη δική του ιστορία, πολιτισμούς και γλώσσες.

Από καθηγητής λογοτεχνίας σε συγγραφέας του αιώνα

Ο Τόλκιν αρχικά σκόπευε το «Χόμπιτ» να είναι μια ιστορία που θα διάβαζε στα παιδιά του τον ύπνο.

Εφηύρε τη λέξη «χόμπιτ» και τα φαντάστηκε ως μικρά πλάσματα που μοιάζουν με άνθρωπο με γούνα στα πόδια, τα οποία ζούσαν σε σπηλιές στο κατάφυτο Shire.

Το σπίτι των Χόμπιτ (AP Photo/Matt Rourke)

Έδινε επίσης στα χόμπιτ κάποια χαρακτηριστικά που διέθετε ο ίδιος: αγάπη για τη φύση και την απλή μαγειρική και απέχθεια για τα ταξίδια.

Πέρασαν πολλά χρόνια πριν ο Τόλκιν υποβάλει την ιστορία σε έναν εκδότη.

Όταν το «Χόμπιτ» εκδόθηκε το 1937, μαγνήτισε τους αναγνώστες όλων των ηλικιών και γρήγορα κέρδισε φήμη.

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Χόμπιτ, που πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2018 για πάνω από 30.000 ευρώ (AP Photo/Sang Tan)

Ο εκδότης του πλημμύρισε από γράμματα αναγνωστών που διψούσαν για συνέχεια.

Ωστόσο, χρειάστηκαν 15 χρόνια μέχρι να δημοσιεύσει ο Τόλκιν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Άλλωστε το γράψιμο ήταν το χόμπι του, όχι το επάγγελμά του.

Το έπος φαντασίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετέτρεψε τον Βρετανό καθηγητή σε συγγραφέα του αιώνα. Ο Τόλκιν έγινε από τότε μια καλτ φιγούρα, με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από μόνο του να έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Η κινηματογραφική τριλογία που βασίζεται στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον, απέφερε έσοδα περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδισε 17 Όσκαρ. Οι τρεις ταινίες που αφηγούνται την ιστορία του «Χόμπιτ» είχαν επίσης μεγάλη επιτυχία.

Ο Peter Jackson, σκηνοθέτης και παραγωγός των “The Lord of the Rings” και “The Hobbit” (@ Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Μια μεταθανάτια κυκλοφορία

Ο Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος σκηνοθέτησε τα «The Lord of the Rings» και «The Hobbit», έκανε πρόσφατα το remaster των έξι ταινιών, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε box set με τίτλο «Middle Earth» (Μέση Γη) το φθινόπωρο του 2021.

Τον Ιούνιο του 2017, ένα άλλο βιβλίο του Τόλκιν κυκλοφόρησε μετά θάνατον. Το «Beren and Luthien», μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός θνητού και ενός αθάνατου ξωτικού, είναι ένα από τα πολλά έργα που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει και να δημοσιεύσει όσο ζούσε. Ήταν στην πραγματικότητα μια από τις πρώτες ιστορίες του Τόλκιν— άρχισε να τη γράφει πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.

Και τα δύο ονόματα είναι χαραγμένα στην κοινή ταφόπλακα του Τόλκιν και της συζύγου του Έντιθ, που ήταν παντρεμένοι για 50 χρόνια. Λίγο μετά τον θάνατό της, έγραψε σε μια επιστολή: «Ποτέ δεν αποκάλεσα την Έντιθ Luthien, αλλά αυτή ήταν η πηγή της ιστορίας».

Αν και ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας πέθανε το 1973, οι ιστορίες του εξακολουθούν να γοητεύουν τον κόσμο σήμερα.

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...