Κολυμπήθρες: Οι φυσικές, πέτρινες πισίνες στο Ζαγόρι που προκαλούν δέος

 Οι Κολυμπήθρες στο Ζαγόρι είναι από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς και αναρωτιέται αν όντως αυτό που βλέπει είναι πραγματικά αληθινό ή κάποιος υπέροχος πίνακας ζωγραφικής. Η φύση, για ακόμη μία φορά, έκανε το «θαύμα» της δημιουργώντας τις φυσικές, πέτρινες πισίνες, που οι ντόπιοι αποκαλούν «οβίρες», κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών, και όχι μόνο, της περιοχής.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, λοιπόν, στον ορεινό όγκο του νομού Ιωαννίνων, οι λεγόμενες Κολυμπήθρες και το απαράμιλλου κάλους φυσικό σκηνικό ολόγυρά τους, είναι από τα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και μια φορά στην ζωή του.

Κολυμπήθρες: Οι φυσικές, πέτρινες πισίνες στο Ζαγόρι που προκαλούν δέος

Οι φυσικές πισίνες, που οι ντόπιοι αποκαλούν οβίρες, έχουν σμιλευτεί με το πέρασμα των χρόνων στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο Πάπιγκο, στο δημοφιλές και αγαπημένο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης που σχηματίστηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι συγκεκριμένες κοιλότητες συναντώνται σε ένα μήκος περίπου 200 μέτρων με την πρώτη που συναντάται να προσφέρεται και για βουτιές, τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς καθώς τα νερά είναι πολύ κρύα. Όσο ανηφορίζει κανείς προς τα πάνω προσεγγίζει όλο και πιο δυσπρόσιτες Κολυμπήθρες, οι οποίες περιβάλλονται από ένα άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Όλες τις εποχές του χρόνου, όμως, οι περίφημες Κολυμπήθρες και το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους μαγεύουν τον επισκέπτη, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τους βράχους και τις αλλεπάλληλες «πισίνες» να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθια.

Με την διαδρομή -συναντώνται μεταξύ των χωριών Μεγάλο Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο– για να τις προσεγγίσει κανείς να μην είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, πρόκειται για ένα από τα φυσικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Κολυμπήθρες και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων

Το ρέμα του Ρογκοβού ξεκινάει από τον Λάπατο, την δυτική κορυφή της Τύμφης, και περνάει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Σύμφωνα με την ιστορία, μάλιστα, σε αυτές ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...