Με μια ματιά:
- Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.
- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
- Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε χτες ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από σήμερα Τετάρτη, τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν πρωτύτερα μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.
- Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει πως ανέκτησε περιοχές στο Χάρκοβο και απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις προς τα σύνορα. Η κατάσταση είναι τεταμένη και στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου έπεσαν ρωσικοί πύραυλοι στην πόλη Σλοβιάνσκ.
- Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και δεν θα αρκεστεί σε μια νίκη στο Ντονμπάς, αλλά θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο και στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των χώρας, Άβριλ Χέινς. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο εάν αντιληφθεί υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος ή το καθεστώς», σημείωσε η ίδια.
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσια συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού. Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ και αξιωματούχοι της UNICEF θα ενημερώσουν το συμβούλιο για την εικόνα στην εμπόλεμη χώρα.
Όλες οι εξελίξεις για την Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece:
Η Ουκρανία καλύπτει τις ανάγκες της σε καύσιμα και θα αυξήσει τις προμήθειές της
Η Ουκρανία εισάγει αρκετές ποσότητες καυσίμων και βενζίνης για να καλύψει τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
Ο Ροστισλάβ Σούρμα δήλωσε επίσης σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι η Ουκρανία θα αυξήσει τα αποθέματα καυσίμων της για να αποτρέψει τυχόν ελλείψεις τους επόμενους μήνες.
Ζελένσκι: «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν πρωτύτερα μέλος του ΝΑΤΟ.
«Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κίνδυνος η Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δικαιολογεί την εισβολή στη γειτονική χώρα, η οποία ξεκίνησε πριν από περισσότερους από δύο μήνες.
Παράλληλα ο Ζελένσκι τόνισε ότι επιθυμεί να ανακτήσει τα εδάφη της χώρας του πριν από το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα.
«Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα τον τελειώσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Γκουτέρες: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία δεν θα γίνουν σύντομα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.
"Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις", είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
"Δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον. Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ", πρόσθεσε, σύμφωνα με σχόλια που μεταφράστηκαν στα γερμανικά από επίσημο μεταφραστή.
Χερσώνα: Προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία θα ζητήσει ο φιλορώσος ηγέτης
Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.
«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.
Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.
Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.
Λαβρόφ: Η Μόσχα διαθέτει αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.
«Αν ανησυχείτε για την προοπτική ενός πολέμου στην Ευρώπη - δεν το θέλουμε αυτό καθόλου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που έδωσε στο Μουσκάτ, έπειτα από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν.
«Όμως σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η Δύση είναι αυτή που διαρκώς και επιμόνως λέει πως σ' αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητο να ηττηθεί η Ρωσία. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας», πρόσθεσε.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία έχει αρκετούς αγοραστές για τους ενεργειακούς πόρους της πέραν των δυτικών χωρών.
«Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ' ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Μουσκάτ.
Ουκρανία: Ο ΥΠΟΙΚ προβλέπει συρρίκνωση 45% του ΑΕΠ
Η ουκρανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 45% φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρα Σέρχι Μαρτσένκο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται στην πλήρη εξυπηρέτηση του χρέους της.
Η Ουκρανία αναμένει μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση το 2022 συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προέβλεψαν μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% με 35% εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.
«Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει τεράστιο τίμημα και αυτό το τίμημα δεν μπορεί να υπολογιστεί», δήλωσε ο Μαρτσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην ετήσια σύνοδο της EBRD στο Μαρακές του Μαρόκου. «Αυτό που μπορεί να υπολογιστεί είναι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ, είμαστε γύρω στο 45% φέτος», πρόσθεσε, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης.
Η χώρα συνεχίζει να εξυπηρετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τα ομόλογα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Η χώρα πρέπει να καταβάλει 1 δισεκ. δολάρια για ομόλογο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο την 1η Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 5 δισεκ. δολαρίων σε μηνιαία βάση λόγω του πολέμου.
«Τα χέρια μας δεν είναι πλέον δεμένα, δεν υπάρχουν άμαχοι στο Αζοφστάλ», λένε αυτονομιστές του Ντονέτσκ
Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ισχυρίστηκε πως δεν έχουν μείνει άμαχοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουν μείνει εκεί άμαχοι. Κατά συνέπεια τα χέρια των μονάδων μας δεν είναι πλέον δεμένα», δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το TASS, ο Ντενίς Πουσίλιν, οι δυνάμεις του οποίου λαμβάνουν μέρος στην επίθεση εναντίον της Μαριούπολης.
Η Ουκρανία δήλωσε την Τρίτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη χαλυβουργία, όπου τοπικός αξιωματούχος δήλωσε πως παραμένουν τουλάχιστον 100 άμαχοι.
Δεκάδες μαχητές που έχουν τραυματιστεί φέρεται επίσης να βρίσκονται στα έγκατα του βομβαρδισμένου εργοστασίου.
Η Ρωσία ανοίγει περισσότερα «κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» για πρόσφυγες από την Ουκρανία
Η Ρωσία άνοιξε ακόμη εννέα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας για να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία και τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, μετέδωσε την Τετάρτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Υπάρχουν 523 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν σε 53 περιοχές της Ρωσίας, στεγάζουν 34.140 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 11.790 παιδιών», ανέφερε το RIA.
Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 66 κέντρα στην περιοχή του Ροστόφ, την κύρια «πύλη εισόδου» στη Ρωσία για άτομα από την Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία απελαύνει βίαια άτομα από τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές στην περιοχή του Ντονμπάς.
Σε Σουηδία και Φινλανδία ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφτασε στη Σουηδία, ενώ αργότερα θα επισκεφτεί και τη Φινλανδία.
Ο Τζόνσον θα συναντήσει τους ηγέτες και των δύο εθνών - καθώς εξετάζουν αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ - και θα συζητήσουν για την απάντηση της Ευρώπης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε κάθε χώρα, πριν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μεντβέντεφ: Οι ΗΠΑ διεξάγουν «πόλεμο δια αντιπροσώπων» στη Ρωσία
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «πόλεμο δια αντιπροσώπων» εναντίον της Ρωσίας αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Με μήνυμά του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα υποφέρει και ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε ήταν μια προσπάθεια «να επιφέρει μια σοβαρή ήττα στη χώρα μας και να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική επιρροή της στον κόσμο».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως:
«Αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Το τυπογραφείο, με το οποίο η Αμερική αυξάνει συνεχώς το ήδη διογκωμένο δημόσιο χρέος της, θα σπάσει πιο γρήγορα».
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας όταν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 2020, είναι πιστός υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και ο πρόεδρος της Δούμας της Ρωσίας Βιατσεσλάβ Βολοντίν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποίησε το πακέτο βοήθειας για να «χρεώσει» την Ουκρανία και ότι οικειοποιήθηκε τα αποθέματα σιτηρών για πληρωμή.
«Η Ουάσιγκτον θέλει ένα Χολομοντόρ στην Ουκρανία», έγραψε, αναφερόμενος στον λιμό της δεκαετίας του 1930 που σκότωσε εκατομμύρια Ουκρανούς επί Σοβιετικής Ένωσης.
Χάρκοβο: Οι Ρώσοι υποχώρησαν αφήνοντας πίσω θανατηφόρες παγίδες
Το Χάρκοβο δέχεται πυρά και οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού και ρωσικού στρατού είναι σφοδρές, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεγκ Σινεγκούμποφ.
Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και βρίσκεται στο επίκεντρο βομβαρδισμών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Σινεγκούμποφ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αφήσει πίσω τους «θανατηφόρες παγίδες» στην περιοχή και προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια, αντί να «σπεύσουν στους απελευθερωμένους οικισμούς».
«Ο εχθρός είναι ύπουλος και κάνει τα πάντα για να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους Ουκρανούς», είπε στο Telegram.
Από τις επιτυχημένες επιθετικές επιχείρησεις των ουκρανικών στρατευμάτων έχουν απελευθερωθεί αρκετές κοντινές πόλεις, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ο εχθρός απωθήθηκε πιο μακριά από το Χάρκοβο και οι κατακτητές έχουν λιγότερες ευκαιρίες να πυροβολήσουν το περιφερειακό κέντρο», κατέληξε ο κυβερνήτης.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστηκε τις ΗΠΑ για την έγκριση του νομοσχεδίου που προβλέπει παροχή βοήθειας 40 δις στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και τους «φίλους» στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του νομοσχεδίου που προβλέπει την παροχή βοήθειας αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο το βράδυ της Τρίτης με ευρεία υποστήριξη, 368 υπέρ έναντι 57 κατά. Οι 57 ψήφοι προέρχονταν από Ρεπουμπλικάνους.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από τη Γερουσία προτού υπογραφεί από τον Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται πως η Πελόζι πραγματοποίησε απροειδοποίητη επίσκεψη στο Κίεβο, νωρίτερα αυτό το μήνα για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.
Οι ρωσικές αρχές κατηγορούνται για «απαγωγή» ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κριμαίας
Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κριμαίας και νοσοκόμα Ιρίνα Ντανίλοβιτς εξαφανίστηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι της μετά την εργασία της.
Τα ίχνη της έχουν χαθεί εδώ και 12 ημέρες. Πιστεύεται πως έχει συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές, ωστόσο η Μόσχα δεν το έχει επιβεβαιώσει.
«Υποθέτουμε ότι είναι στη φυλακή», αναφέρει στο CNNi ο δικηγόρος της, Άιντερ Αζαμάτοβ.
Μέσω της δουλειάς της και ως δημοσιογράφος, η Ντανίλοβιτς έχει εκθέσει τα προβλήματα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της προσαρτημένης από τη Ρωσία περιοχής.
Έχει γράψει για πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τα ευρήματά της έχουν δημοσιευτεί και στο Facebook.
Ο πατέρας της Ντανίλοβιτς, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Krym.Realii, ότι η κόρη του σχεδίαζε να πάρει τη δημόσια συγκοινωνία το πρωί της 29ης Απριλίου, αφού τελείωσε τη βάρδια της σε μια ιατρική μονάδα στο Koktebel, στη νοτιοανατολική Κριμαία.
Ο ίδιος είπε ότι σταμάτησε να απαντά στο τηλέφωνό της σε εκείνο το σημείο.
Η οικογένειά της καθώς και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την αναζητούν σε κέντρα κράτησης σε πολλές περιοχές της Κριμαίας.
Καθημερινά, ένας ηλικιωμένος που μένει στο Χάρκοβο, όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες μεταξύ του ρωσικού και ουκρανικού στρατού, αφήνει ένα σημείωμα έξω από την πόρτα του γράφοντας ημερομηνίες.
Έτσι ενημερώνει τον κόσμο πως είναι ακόμα ζωντανός.
Πόσο φυσικό αέριο παρέχει η Ρωσία στην Ευρώπη
Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει από χτες, Τρίτη ότι θα αναστείλει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα, ένα σημείο διέλευσης που μεταφέρει σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Πώς θα επηρεάσει αυτό την Ευρώπη;
Το 2019 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 41% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Η Ιταλία και η Γερμανία θα είναι επηρεαστούν ιδιαίτερα από τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον εφοδιασμό, καθώς είναι οι χώρες που εισάγουν το περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Αντίστοιχα, η Ρωσία παρέχει μόνο το 5% των προμηθειών φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασιλείο.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους εξαγωγείς φυσικού αερίου όπως το Κατάρ, η Αλγερία ή η Νιγηρία ως εναλλακτικές – ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για την επέκταση της παραγωγής.
Ουγγαρία: Η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο.
Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.
«Πυρά» της Ρωσίας στην Λιθουανία
Η απόφαση της Λιθουανίας να ανακηρύξει τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει και διαπράττει τρομοκρατία» είναι προκλητική και εξτρεμιστική, αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στο ραδιόφωνο του Sputnik.
«Οι χώρες που υιοθετούν τέτοια έγγραφα, διακηρύξεις και δηλώσεις, κάνουν εξτρεμιστικά βήματα — δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς. Όλες αυτές οι χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δει επανειλημμένα τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, που οδήγησαν σε πολλές απώλειες ζωών», είπε η Ζαχάροβα.
«Αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στοιχείο πρόκλησης, εξτρεμισμού και πολιτικής υποκρισίας», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως το κοινοβούλιο της Λιθουανίας με ομόφωνη απόφαση του, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και «τρομοκρατία» και ζήτησε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, στο πρότυπο της Δίκης της Νυρεμβέργης που έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη δίωξη ύποπτων εγκλημάτων πολέμου.
Το ψήφισμα, το οποίο συνυποστήριξε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε ανέφερε ότι τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία περιλάμβαναν σκόπιμη δολοφονία αμάχων, μαζικούς βιασμούς, βίαιη μετεγκατάσταση Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία και καταστροφή οικονομικών υποδομών και πολιτιστικών χώρων.
Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ
Η Βουλγαρία θα παραλαμβάνει από τον Ιούνιο προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να την βοηθήσουν μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
«Πραγματικές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Ιούνιο στη Βουλγαρία σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί με την Gazprom», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Gazprom διέκοψε στις 27 Απριλίου τις παραδόσεις αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 3 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, πάνω από το 90% του οποίου προερχόταν από τη Ρωσία.
Η Βουλγαρία διεξάγει συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις αερίου και επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες για να παραλαμβάνει LNG μέσω τερματικών σταθμών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Έχει επίσης ζητήσει να πραγματοποιηθούν κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι τιμές.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Σλοβιάνσκ - Σφοδρές οι μάχες ανατολικά της Ουκρανίας
Πύραυλοι έπληξαν δύο περιοχές της πόλης Σλοβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Βαντίμ Λιακχ, ενώ οι αρχές αξιολογούν τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Το Σλοβιάνσκ είναι ο κύριος στόχος των ρωσικών δυνάμεων που προσπαθούν να προωθηθούν νότια στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Επιτελείου των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να σπάσουν τις ουκρανικές άμυνες βόρεια του Σλόβιανσκ, γύρω από τους οικισμούς Oleksandrivka και Shandryholove.
Στην περιοχή οι μάχες είναι έντονες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, σύμφωνα με το CNNi.
203 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (10/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 203 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 41 ανήλικοι.
Αναλυτικά:
Από τον Προμαχώνα: 50
Από Ευζώνους: 13
Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 86
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 47 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 6 και στα λοιπά αεροδρόμια 1.
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 26.604 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.073 ανήλικοι.
ΚΟΣΜΟΣ · ΟΥΚΡΑΝΙΑ · ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ · ΡΩΣΙΑ · ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου