Πρόκειται για άσχημη εξέλιξη όχι μόνο για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Κυρίως, γιατί η ρωσική ηγεσία ετοιμάζεται για επέκταση του πολέμου εκτός Ουκρανίας. Το νομοσχέδιο κάνει μεν αναφορά στις “στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό” με εξειδίκευση την Ουκρανία, όμως θέτει τις βάσεις για το Καλίνινγκραντ και την Βαλτική.
Η ρωσική ηγεσία βλέπει οργανωμένο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο τόσο στην Βαλτική όσο και στην περίπτωση της Νορβηγίας και προετοιμάζεται να απαντήσει στρατιωτικά αν δεν αρθούν οι αποκλεισμοί τόσο στο Καλίνιγκραντ όσο και στο Svalbard.
Δεν αποκλείεται, πριν φτάσει στο σημείο αυτό, να επιχειρήσει “κάτι που θα κλιμακώσει” την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία πχ βομβαρδισμός ΝΑΤΟϊκών κονβόι εκτός Ουκρανίας κτλ.
Ειδικές έκτακτες εξουσίες ζητά ο Β.Πούτιν!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση έχει καταθέσει σχέδιο νόμου προκειμένου, η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή ο πρόεδρος της Ρωσίας και η ρωσική κυβέρνηση, να λάβει ειδικές εξουσίες.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα.
Προτείνονται τροποποιήσεις στο νόμο “Περί Άμυνας” . Η ρωσική κυβέρνηση το συμπληρώνει το νόμο με το άρθρο για την “Διασφάλιση της διεξαγωγής αντιτρομοκρατικών και άλλων επιχειρήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, άλλα στρατεύματα, στρατιωτικούς σχηματισμούς και φορείς εκτός της επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το επεξηγηματικό σημείωμα αναφέρει ότι αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στα εδάφη της Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ και της Ουκρανίας».
Σημειώνεται ότι σε αυτές τις συνθήκες «υπάρχει βραχυπρόθεσμη αυξημένη ανάγκη για επισκευή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και παροχή υλικοτεχνικών μέσων». Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θέλει να λάβει «ειδικά οικονομικά μέτρα».
Τι εξουσίες ζητά η κυβέρνηση:
- προσωρινή ενεργοποίηση των ικανοτήτων και εγκαταστάσεων επιστράτευσης
- αποδέσμευση υλικών περιουσιακών στοιχείων του κρατικού αποθεματικού
- καθιέρωση ιδιαιτεροτήτων και νομική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μεμονωμένους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας και των προϋποθέσεων για την ενασχόληση με εργασία “εκτός των καθορισμένων ωρών εργασίας”, τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και τις μη εργάσιμες αργίες, παρέχοντας ετήσιες αμειβόμενες αργίες.
- υποχρέωση του προμηθευτή να εκπληρώνει την εντολής κρατικής άμυνας και τη δημιουργία αποθεμάτων.
- διεξαγωγή εκδηλώσεων (χωρίς να προσδιορίζονται λεπτομέρειες).
Στο σχέδιο Νόμου αναφέρεται:
«Εάν η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας λάβει απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 αυτού του άρθρου, τα νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την οργανωτική και νομική μορφή και τη μορφή ιδιοκτησίας τους, δεν δικαιούνται να αρνηθούν τη σύναψη συμβάσεων, κρατικών συμβάσεων για τη προμήθεια αγαθών, την εκτέλεση εργασιών, την παροχή υπηρεσιών για τη διασφάλιση της διεξαγωγής αντιτρομοκρατικών και άλλων επιχειρήσεων εκτός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, άλλα στρατεύματα, στρατιωτικούς σχηματισμούς και φορείς.»
Οι τροπολογίες αφορούν την παροχή υπηρεσιών βάσει των νόμων «Περί προμηθειών αγαθών, έργων, υπηρεσιών από ορισμένους τύπους νομικών προσώπων», «Περί κρατικής άμυνας» και «Για το σύστημα συμβάσεων στον τομέα των προμηθειών αγαθών, έργων, υπηρεσιών για την κάλυψη κρατικών και δημοτικών αναγκών».
Α.Λουκασένκο: “Nα είμαστε έτοιμοι για χρήση πυρηνικών”
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο,.κάλεσε το Κρεμλίνο να «είναι έτοιμο» για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,
Ο Α.Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη “ισοφαρίσει” την εκπαίδευση της δυτικής αεροπορίας στη χρήση πυρηνικών όπλων, έχουν κάνει μόνο «μισό βήμα».
«Πετάνε, εκπαιδεύονται. Γιατί εκπαιδεύονται, γιατί κουβαλούν εκπαιδευτικές πτήσεις με αεροσκάφη που μπορεί να φέρουν πυρηνικά; Για να βάλουν αύριο μια πυρηνική βόμβα στο αεροπλάνο και να την ρίξουν εκεί που πρέπει. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ακόμη δώσει την απάντηση .
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για χρήση πυρηνικών όπλων».
Ο Λουκασένκο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποθήκες πυρηνικών πυρομαχικών στη Λευκορωσία, αλλά πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων και «να κρατήσει στεγνή την πυρίτιδα».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πιστεύουμε. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε το μπαρούτι στεγνό σε όλη την επιφάνεια. Και δεν χρειάζεται να κοροϊδεύουμε, να φωνάζουμε ότι ο Πούτιν έχει καταλάβει τη Λευκορωσία, κάνει ότι θέλει. Έχουμε μια μαζεμένη, λογική πολιτική των δύο κρατών, για την οποία ευθύνονται πρώτα απ’ όλα ο Μακέι και ο Λαβρόφ», είπε.
Το βίντεο με τις δηλώσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου