Το μοντέλο αυτό είναι «τόσο καλό» που «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει» και αναμένεται να «διατηρηθεί μακροπρόθεσμα» σε ισχύ, είπε ο κ. Σι και διαβεβαίωσε πως όλα όσα έκανε το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο ήταν για «το καλό του Χονγκ Κονγκ».
Η αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου και του Πεκίνου προτού επιστραφεί η άλλοτε βρετανική αποικία στην Κίνα, το 1997. Η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη προέβλεπε περίοδο 50 ετών που το Χονγκ Κονγκ θα είχε ορισμένο βαθμό αυτονομίας και εγγυημένες ελευθερίες.
Σύμφωνα όμως με τους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους δυτικές κυβερνήσεις, ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, που επιβλήθηκε στην αυτόνομη περιοχή το 2019 από το Πεκίνο, εκμηδένισε τις υπεσχημένες ελευθερίες.
Ο κ. Σι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η «αληθινή δημοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ άρχισε μετά την επιστροφή του στην Κίνα.
«Μετά την επανένωση με τη μητέρα πατρίδα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έγιναν οι κυρίαρχοι της πόλης τους», υποστήριξε ο κινέζος πρόεδρος.
Ο αρχηγός του κράτους συμμετείχε σήμερα στην τελετή εορτασμού της 25ης επετείου από την επιστροφή του Χονγκ στην Κίνα και στην ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, του Τζον Λι.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι που έκανε ο κινέζος πρόεδρος εκτός ηπειρωτικής Κίνας αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Είναι επίσης η πρώτη του επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2019.
Ο κινέζος πρόεδρος φρουρείται από ιδιαίτερα ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ εγκαταστάθηκαν ειδικά συστήματα επιτήρησης και ελέγχου για να εξασφαλιστεί ότι κανείς από όσους πλησιάσουν τον κ. Σι δεν θα είναι φορέας του νέου κορωνοϊού.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, 07:53
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου