Ο πρώην συμπαίκτης του, Έρικ Καντονά, είπε στον Ντέιβιντ Μπέκαμ ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» αναλαμβάνοντας ρόλο πρεσβευτή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Ο πρώην Άγγλος διεθνής έχει δεχθεί
πυρά τους τελευταίους μήνες για την απόφασή του να είναι το «πρόσωπο»
του τουρνουά και έχει κατηγορηθεί για «ξέπλυμα» των όσων γίνονται στο
Κατάρ εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τώρα ο
Καντονά, τον οποίο ο Μπέκαμ γνωρίζει καλά από την εποχή που ήταν μαζί
στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον προέτρεψε να ξανασκεφτεί τη στάση του
λέγοντας ότι ο Μπέκαμ δεν γνωρίζει «τι συνέβη εκεί».
Όταν ρωτήθηκε αν θα υιοθετούσε ποτέ έναν παρόμοιο ρόλο με τον Μπέκαμ, ο Καντονά είπε στην Athletic: «Δεν θα το έκανα καθόλου. Εγώ κάνω εντελώς το αντίθετο. Τον Ιανουάριο του 2022 άρχισα να το λέω αυτό. Ίσως ήμουν ο πρώτος.
«Αλλά είμαι ελεύθερος να το κάνω. Και φυσικά, ένας πρώην παίκτης πληρώθηκε για να κάνει κάτι τέτοιο… Μπορεί να μην ξέρει τι έχει συμβεί εκεί. Ή, αν το ξέρει, νομίζω ότι έκανε λάθος. Νομίζω ότι έκανε μεγάλο λάθος. Ένα τεράστιο λάθος».
Τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε ότι ο Μπέκαμ συμφώνησε έναντι αμοιβής 10 εκατομμυρίων λιρών για να γίνει πρεσβευτής της χώρας κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να είναι το πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Ο Καντονά συνέχισε: «Αν έχετε έναν παίκτη που λέει «θα μποϊκοτάρω το Παγκόσμιο Κύπελλο», λέτε «Μπράβο». Αλλά δεν μπορείς να καταδικάσεις έναν 20χρονο παίκτη, που έχει 10ετή καριέρα, που ζει σε έναν κόσμο που περιβάλλεται από ανθρώπους του ποδοσφαίρου 24 ώρες το 24ωρο.
«Δεν μπορούμε να απογοητευτούμε αν οι παίκτες δεν θέλουν να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, γιατί στην κορυφή, οι πολιτικοί, οι πρόεδροι, οι ομοσπονδίες, οι υπουργοί… έχουν τη δύναμη να το μποϊκοτάρουν».
Τον Ιούνιο, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, επανέλαβε την κριτική της στον Ντέιβιντ Μπέκαμ, αφού έσπευσε να επαινέσει το Κατάρ, αλλά αγνόησε το φρικτό ιστορικό του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για την εκπομπή The Overlap στο YouTube του Neville’s Sky Bet, ο Beckham είπε: «Μιλώντας ως θαυμαστής, έρχομαι στο Κατάρ τώρα εδώ και αρκετά χρόνια. Έχω δει τη φιλοξενία, τη ζεστασιά των ανθρώπων.
«Μιλάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους και αυτή είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Κύπελλο φιλοξενείται σε αυτή την περιοχή και αυτή είναι μια απίστευτη στιγμή.
Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία απάντησε: «Είναι γλαφυρό και γεμάτο ποδοσφαιρικά ανέκδοτα, αλλά είναι κρίμα που το βίντεο με τις δηλώσεις Μπέκαμ δεν κάνει καμία αναφορά στη μακρά ιστορία του Κατάρ σε καταχρήσεις εργασίας, τη συγκλονιστική ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας ή στην πραγματικότητα οποιοδήποτε άλλο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ εξασφάλισε την προσοδοφόρα συμφωνία του για να γίνει πρεσβευτής του ποδοσφαίρου στο Κατάρ, είπαμε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το όνομά του και την ισχύ του για να εστιάσει ο κόσμος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτό φαίνεται σαν μια χαμένη ευκαιρία.»
Παρά τις αντιδράσεις, μόλις δύο μήνες αργότερα, ο Μπέκαμ εμφανίστηκε σε ένα νέο βίντεο για να προωθήσει τη χώρα της Μέσης Ανατολής, αποκαλώντας την «τελειότητα».
Σε ένα βίντεο με φόντο την πρωτεύουσα Ντόχα, ο πρώην αρχηγός της Αγγλίας αποκαλεί το Κατάρ ένα «απίστευτο μέρος για να περάσετε λίγες μέρες», καθώς αποκαλύπτει τη συμφωνία των 10 εκατομμυρίων λιρών για να είναι το πρόσωπο του ισλαμικού έθνους.
Στο βίντεο, ο Μπέκαμ λέει: «Το Κατάρ είναι πραγματικά ένα απίστευτο μέρος για να περάσετε μερικές μέρες σε μια ενδιάμεση στάση. Η μοντέρνα και η παραδοσιακή θρυαλλίδα δημιουργούν κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Είναι μια από τις καλύτερες αγορές μπαχαρικών που έχω πάει ποτέ. Αυτό θα γίνει ένα από τα αγαπημένα μου πρωινά. Αυτή είναι η τελειότητα, ανυπομονώ να φέρω τα παιδιά μου πίσω».
Μέχρι τώρα, ο Μπέκαμ δεν έχει αναγνωρίσει ότι το κράτος του Κόλπου είναι το ίδιο, όπου οι ομοφυλόφιλοι διώκονται και ο μισογυνισμός είναι διάχυτος. Εξακολουθεί να είναι παράνομο για τους ανθρώπους να είναι ομοφυλόφιλοι εκεί και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις από ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας που τις αναγκάζει να ζητήσουν έγκριση για να παντρευτούν, να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.
Με σοβαρά ζητήματα που εγείρονται επίσης σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων από τη χώρα, ο Μπέκαμ έχει κατηγορηθεί ότι έβαλε τα χρήματα πάνω από τις αρχές του πριν από το τουρνουά.
Μια έρευνα από την Mail on Sunday διαπίστωσε ότι οι θάνατοι 2.823 αλλοδαπών σε ηλικία εργασίας στο Κατάρ έχουν μείνει ανεξήγητοι —ή «μη ταξινομημένοι» για να χρησιμοποιήσω τον επίσημο όρο — από το 2011, ενώ ο Guardian ανέφερε πέρυσι ότι τουλάχιστον 6.750 μετανάστες εργάτες πέθαναν στο Κατάρ από την απονομή των αγώνων το 2010.
Σύμφωνα με τον Minky Worden του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
«Οι επίσημες στατιστικές του Κατάρ δείχνουν ότι 15.021 μη-κάτοικοι Κατάρ πέθαναν στη χώρα μεταξύ 2010 και 2019. Δεν πρέπει να πεθάνει ούτε ένας μετανάστης εργαζόμενος για να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, στο Κατάρ, χιλιάδες το έχουν κάνει».
Παρόλα αυτά, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης & Κληρονομιάς ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την εργασία σε έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μόλις τρία.
Οι οικογένειες των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή
τους στην κατασκευή των γηπέδων του Κατάρ έκτοτε ζήτησαν από την
κυβέρνηση του Κατάρ να παράσχει «εκατομμύρια αποζημίωση».
Η Mail on
Sunday αποκάλυψε τη συμφωνία του Μπέκαμ με το Κατάρ τον περασμένο
Φεβρουάριο, η οποία πυροδότησε οργή από την Κοινή Γνώμη.
Η Αμνηστία είπε τότε: «Θα τον παροτρύνουμε να μάθει για τη βαθιά ανησυχητική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ και να είναι έτοιμος να μιλήσει γι’ αυτήν».
Ο βετεράνος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πίτερ Τάτσελ είπε: «Είναι πραγματικά απογοητευτικό που προωθεί ο Μπέκαμ το Κατάρ σε αντάλλαγμα για πολλά χρήματα, δεδομένου του θλιβερού ιστορικού του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Έχει κάνει τεράστιο λάθος. Ελπίζω να το ξανασκεφτεί. Αυτό δεν ταιριάζει με την δηλωμένη υποστήριξή του για τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBT+».
Η Helen Barnard, διευθύντρια έρευνας και πολιτικής στο Ίδρυμα Joseph Rowntree, πρόσθεσε: «Είναι πολύ αδύναμες οι δικαιολογίες από τον Beckham και όλα τα κλαμπ και τα αστέρια που παίρνουν χρήματα από αυτά τα βάναυσα, φρικτά καθεστώτα».
Η σχέση του Μπέκαμ με το Κατάρ δεν είναι καινούργια, καθώς προέρχεται από την εποχή του ως παίκτης στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Είναι κατανοητό ότι η πρεσβευτική συμφωνία προέκυψε ως αποτέλεσμα της στενής φιλίας του Μπέκαμ με τον Κατάρ πρόεδρο της PSG, Nasser Al-Khelaifi, όταν ο πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε για τον σύλλογο το 2013.
Οι δυό τους φωτογραφήθηκαν να γελάνε μαζί σε διεθνή αγώνα στο Κατάρ το 2019 και από τότε ο Μπέκαμ έχει γίνει συχνός επισκέπτης της χώρας.
Μεταξύ άλλων είπε: «Μακάρι να έπαιζα ακόμα γιατί το να παίζω σε τέτοια γήπεδα είναι όνειρο. Οι παίκτες θα είναι κακομαθημένοι».
Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου