Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος από την πόλη Ντορί (βορειοανατολικά), την πρωτεύουσα της περιφέρειας του Σαχέλ, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων που αποδίδονται σε ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Ο κ. Νταμπιμπά εξήρε ειδικά την «εντατικοποίηση των επιθετικών ενεργειών» των ένοπλων δυνάμεων και εξέφρασε ικανοποίηση για την «απόκτηση νέων εξοπλισμών», που επέτρεψαν κατ αυτόν την επίτευξη του «στόχου» να «αποδιοργανωθεί ο εχθρός».
Η εφαρμογή διαδικασίας διαλόγου με ορισμένες ένοπλες οργανώσεις, με ενδιάμεσους θρησκευτικούς και εθιμικούς ηγέτες, επέτρεψε εξάλλου «πολλές δεκάδες νέοι» να «σφίξουν το χέρι που τους τείναμε» και να καταθέσουν τα όπλα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο, που σκιαγραφούσε πίνακα με πολύ μελανά χρώματα στην Μπουρκίνα Φάσο όταν κατέλαβε την εξουσία, «οι συνδυασμένες προσπάθειες αυτές επέτρεψαν να παρατηρήσουμε σχετική ηρεμία σε αρκετές κοινότητες κεντρικά-βόρεια, ανατολικά και βόρεια», που πλήττονται συχνά από επιθέσεις εδώ και χρόνια.
«Ορισμένοι πληθυσμοί αρχίζουν προοδευτικά να πηγαίνουν ξανά στα χωράφια τους σε αυτές τις περιφέρειες», διαβεβαίωσε.
«Αυτή η κατάσταση μας επιβάλει, εν ονόματι της σωτηρίας του έθνους μας, να ιεραρχούμε την προτεραιότητα των ενεργειών μας, των αποφάσεών μας, των αναγκών μας, της ανάπαυσής μας και ακόμη και των ελευθεριών μας», συμπλήρωσε, κρίνοντας πως αυτό είναι το «τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για να αντιστρέψουμε την τάση».
Από το 2015, όπως και οι γειτονικές της χώρες, ο Νίγηρας και το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο έχει βυθιστεί σε κρίση εξαιτίας των επιθέσεων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Η Μπουρκίνα Φάσο έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της κρίσης ασφαλείας στο Σαχέλ, με περισσότερες φονικές επιθέσεις από το Μάλι και τον Νίγηρα το 2021, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών, υποσχόμενος ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα αποτελούσε κορυφαία «προτεραιότητά του».
Όμως η Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζει να βυθίζεται συχνά στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων εναντίον των ένοπλων δυνάμεων ή αμάχων.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, 07:00
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου