Χιλιάδες οπαδοί μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών. Επικράτησε πανικός, δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία στον αγωνιστικό χώρο, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έξω από το γήπεδο, όπου συνεχίστηκαν με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα τα επεισόδια.
Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες και από τα νοσοκομεία της ανατολικής Ιάβας. Σοροί κείτονται στους διαδρόμους, ενώ θλιμμένοι συγγενείς περίμεναν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο Γενικό Νοσοκομείο Saiful Anwar του Malang. Άλλοι προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τα πτώματα που είχαν τοποθετηθεί σε ένα νεκροτομείο, ενώ οι ιατροί έβαλαν ταμπέλες ταυτότητας στις σορούς των θυμάτων.
Ήταν από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που έγιναν ποτέ σε αθλητικό γεγονός. Ο Πρόεδρος Joko Widodo διέταξε μια έρευνα για τις διαδικασίες ασφαλείας και ο πρόεδρος της FIFA χαρακτήρισε το γεγονός «μια μαύρη μέρα για όλους όσους εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε λογική». Ενώ η FIFA δεν έχει κανέναν έλεγχο στους εγχώριους αγώνες, έχει συμβουλεύσει να μην γίνεται χρήση δακρυγόνων στα γήπεδα ποδοσφαίρου.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας Νίκο Αφίντα υπερασπίστηκε πάντως την απόφαση των Αρχών να προχωρήσουν στη χρήση δακρυγόνων. «Έχουμε ήδη κάνει μια προληπτική ενέργεια πριν ρίξουμε τελικά τα δακρυγόνα καθώς (οι οπαδοί) άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίς την Κυριακή. Τουλάχιστον πέντε οχήματα της αστυνομίας ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν έξω από το γήπεδο.
Η ποδοσφαιρική ένωση της Ινδονησίας, γνωστή ως PSSI, ανέστειλε επ’ αόριστον το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Liga 1 λόγω της τραγωδίας και απαγόρευσε στην Arema να φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες για το υπόλοιπο της σεζόν.
Στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται για «όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις της Ινδονησίας».
Εκατοντάδες οπαδοί, φορώντας μαύρες φανέλες, έκαναν αγρυπνία με κεριά το βράδυ στο Gelora Bung Karno, το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο της Ινδονησίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα, για τα θύματα της καταστροφής. Τραγούδησαν τραγούδια που συνέθεσαν για να φτιάξουν τη διάθεση των θλιμμένων οπαδών.
Παρά την έλλειψη διεθνών διακρίσεων της Ινδονησία στο άθλημα, ο χουλιγκανισμός είναι διάχυτος στη χώρα που έχει εμμονή με το ποδόσφαιρο, όπου ο φανατισμός καταλήγει συχνά σε βία, όπως στον θάνατο του οπαδού της Persija Jakarta το 2018 που σκοτώθηκε από όχλο σκληροπυρηνικών οπαδών της αντίπαλης ομάδας Persib Bandung.
Στοιχεία από την οργάνωση ποδοσφαίρου της Ινδονησίας, Save Our Soccer, έδειξαν ότι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με αγώνες τα τελευταία 28 χρόνια.
Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου