Την καταλυτική αλλαγή που επέφεραν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία τα ιρανικά drones, δείχνει η δυσφορία-απελπισία των ΗΠΑ, οι οποίες τώρα απειλούν με κυρώσεις «και ότι άλλο χρειαστεί» επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν, μετά τη σειρά πληγμάτων στην Ουκρανία με drones από τις ρωσικές δυνάμεις.
Φυσικά πρόκειται για απειλές άνευ ουσίας, καθώς το Ιράν κατασκευάζει τους πυραύλους του και τα drones, χωρίς την βοήθεια κανενός ενώ σε ό,τι αφορά την μεταφορά τους στην Ρωσία έχει απευθείας σύνδεση λόγω κοινών συνόρων με την Ρωσική Ομοσπονδία.
Επίσης, δεν μπορούν να επιβάλουν άλλες κυρώσεις σε Ιρανούς και Ρώσους καθώς έχουν επιβάλει όλες όσες μπορούσαν να επιβάλουν και οι δύο χώρες έχουν προσαρμοστεί να ζουν χωρίς να έχουν συναλλαγές με την Δύση.
Συνεπώς, οι αμερικανικές απειλές δείχνουν μόνο την ενόχληση της Ουάσινγκτον που δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο αστάθμητος παράγοντας «Ιράν» απειλεί να ανατρέψει την κατάσταση που είχε εμπεδωθεί στην Ουκρανία.
Σημειώνεται επίσης πως η Ουκρανία έχει σπαταλήσει όλες της τις εφεδρείες για τα όποια θετικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου ενώ και οι δυτικές χώρες έχουν «τεντώσει» στρατιωτικά και οικονομικά με την παροχή στήριξης στην Ουκρανία επί οκτώ μήνες.
Ακόμα και νέες χιλιάδες μισθοφόρων δυσκολεύονται να βρουν. Σχεδόν άπαντες πολεμούν στην πρώτη γραμμή και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη σκοτωθεί.
«Κάθε πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα με το Ιράν ως προς την ανάπτυξη drones ή βαλλιστικών πυραύλων, ή (συμμετέχει στη) μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Ρωσία, καλά θα έκανε να προσέχει», διεμήνυσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε κυρώσεις ή να λάβουν μέτρα σε βάρος των βασικών υπεύθυνων», συνέχισε.
«Η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν θα έπρεπε να θεωρείται από τον κόσμο ολόκληρο (…) πολύ σοβαρός κίνδυνος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, ο κ. Πατέλ υποστήριξε εξάλλου πως ορισμένα από τα ιρανικά UAVs που πωλήθηκαν στη Ρωσία παρουσίασαν δυσλειτουργίες.
Το γεγονός πως η Μόσχα στράφηκε για προμήθειες στην Τεχεράνη μαρτυρά, κατ’ αυτόν, την «τεράστια πίεση» που δέχεται η Ρωσία, μετά τις απώλειες που υπέστη στην Ουκρανία, το ότι πλέον όπως το βλέπει είναι «υποχρεωμένη να καταφύγει σε χώρες ελάχιστα αξιόπιστες, όπως το Ιράν, για να προμηθευτεί υλικό και εξοπλισμούς».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως οι παραδόσεις UAVs στη Μόσχα παραβιάζουν την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — με την οποία επικυρώθηκε το ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που προέβλεπε αυστηρό περιορισμό του σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών κυρώσεων.
Το ΚΟΣΔ, ή Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που είχαν υπογράψει το Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία όμως δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ τέσσερα χρόνια μετά τη μονομερή απόφαση του Αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία.
Τα ρωσικά πλήγματα, με τη χρήση κυρίως UAVs-καμικάζι, είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές σε διάφορους τομείς της Ουκρανίας, σε αντίποινα για την επίθεση που κατέστρεψε εν μέρει τη γέφυρα της Κριμαίας αλλά και σε αλλαγή στρατηγικής.
Η Μόσχα έχει αποφασίσει πλέον να τελειώνει με την Ουκρανία και μέσω αυτής με την Δύση.
Την ίδια στιγμή σε παραδόσεις βαλλιστικών βλημάτων Fateh-110, Zolfaghar καθώς βαρέων drones επίθεσης Arash-2, προχωρά το Ιράν στην Ρωσία.
Οι παραδόσεις των Fateh-110, Zolfaghar και Arash-2 θα «ξεκουράσουν» της ρωσικές μονάδες κρούσης και επιτρέψουν την αναπλήρωση των αποθεμάτων βαρέων όπλων όπως οι cruise Kalibr και οι βαλλιστικοί μικρού βεληνεκούς Iskander-M.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου