Ο νόμος, γνωστός περισσότερο ως “solo si es si” (μόνο ‘ναι’ είναι ‘ναι’) παρά τις σημαντικές αλλαγές που ορίζει για την προστασία κατά της σεξουαλικής βίας (κατά γυναικών, ανδρών ή παιδιών) μετά την ισχύ του το 2022 οδήγησε σε αναθεώρηση των ποινών.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ως αυτή την ώρα οι συνήγοροι των καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και περισσότεροι από 300 καταδικασθέντες να δουν μειώσεις στις ποινές τους.Ο νέος νόμος ήρθε να διορθώσει πολλά σημαντικά κενά που ίσχυαν στην προηγούμενη νομοθεσία όπου ένας δράστης έπρεπε να ασκήσει σωματική βία ή εκφοβισμό για να χαρακτηριστεί μία επίθεση ως βιασμός. Επιπλέον το θύμα θα έπρεπε να προβάλει αντίσταση διαφορετικά το αδίκημα χαρακτηρίζονταν απλώς ως σεξουαλική παρενόχληση και θεωρούνταν ότι υπήρχε συναίνεση στη σεξουαλική πράξη. Όμως αυτό άλλαξε καθώς αποδείχτηκε ότι πολλά θύματα από φόβο που προκαλεί παράλυση στην οποιαδήποτε αντίστασή τους θεωρούνται επίσης θύματα βιασμού.
Ο νέος νόμος επίσης τονίζει ότι η παρενόχληση στο δρόμο ή στα κοινωνικά δίκτυα παύουν να είναι πλημμελήματα και διώκονται ποινικά. Στις περιπτώσεις ομαδικών βιασμών οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινές έως και 15 ετών, ενώ δημιουργήθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για σεξουαλικές επιθέσεις και εξειδικευμένες κατοικίες για γυναίκες και παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Με τη νέα νομοθεσία κάθε μη συναινετική σεξουαλική σχέση θεωρείται βιασμός.
Στο προεκλογικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία – καθώς τον ερχόμενο Μάιο διενεργούνται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στο τέλος του έτους γενικές εκλογές – κάθε αφορμή θεωρείται ιδανική συνθήκη για πολιτική πόλωση. Στην προκειμένη περίπτωση οι μειώσεις στις ποινές σε περισσότερους από 300 καταδικασθέντες προκαλεί ευρεία πολιτική συζήτηση για το αρμόδιο υπουργείο Ισότητας και την υπουργό Ιρένε Μοντέρο η οποία ανήκει στους Ποδέμος και προσφέρεται ως αφορμή για επίθεση στην κυβερνητική συμμαχία.
Η πρόσφατη απόφαση του Σοσιαλιστικού κόμματος να προβεί σε τροπολογία του συγκεκριμένου νόμου έτσι ώστε το θεωρούμενο ως “νομικό παράθυρο” να διορθωθεί, βρίσκει αντίθετους τους Ποδέμος και η όξυνση είναι μεγάλη. Όξυνση την οποία εκμεταλλεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Ποδέμος ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου , οι Σοσιαλιστές όμως επιδιώκουν να καταθέσουν την τροπολογία άσχετα αν δεν τους στηρίξουν οι εταίροι τους.
“Κανείς από αυτούς που εργάστηκαν σε αυτόν τον νόμο δεν περίμενε αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις τεχνικές πτυχές, να αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις ώστε να μην δούμε αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον”, δήλωσε η εκπρόσωπος του PSOE και υπουργός Παιδείας, Πιλάρ Αλεγρία ενώ την ίδια γραμμή τήρησαν τις τελευταίες ώρες και άλλοι σοσιαλιστές υπουργοί.
Το θέμα πρωτοστατεί τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο στο σύνολο των ισπανικών ΜΜΕ αλλά και στην πολιτική συζήτηση. Αναμένεται ότι μετά τις 5 μ.μ. σήμερα το απόγευμα που ξεκινά συζήτηση στην ισπανική Γερουσία, ο Πέδρο Σάντσεθ να δεχθεί επίθεση από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου