Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα (Δευτέρα 6 Μαρτίου), η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Eμιλι Ο′ Ράιλι σημείωσε ότι ο επικεφαλής του τμήματος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χένρικ Χολολέι, είχε «ταξιδέψει πολλές φορές μεταξύ 2015 και 2021 με έξοδα της κυβέρνησης του Κατάρ ή οργανισμών της.»
Τα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν όταν το τμήμα της Κομισιόν, γνωστό ως DG MOVE, συμμετείχε στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών μεταξύ ΕΕ-Κατάρ, η οποία υπογράφηκε τελικά στις 18 Οκτωβρίου 2021. Ο Χολολέι δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αλλά ηγήθηκε του τμήματος που ήταν αρμόδιο για τη διεξαγωγή τους.
Πως εγκρίθηκαν πτήσεις που πλήρωνε το Κατάρ;
Η Ο′ Ράιλι ρώτησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «πώς εγκρίθηκαν οι πτήσεις επί πληρωμή από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ και σε πόσους άλλους επιτρόπους ή ανώτερους αξιωματούχους επιστράφηκαν τα έξοδα ταξιδιού τους από χώρες ή οργανισμούς εκτός ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2021»;
«Η κυβέρνηση του Κατάρ και οι οργανισμοί που βρίσκονται κοντά της, όταν συμβαίνει να πληρώνουν για τα έξοδα ταξιδιού για τον υψηλότερο αξιωματούχο της DG MOVE, εγείρουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με πιθανή αθέμιτη επιρροή κατά τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα», έγραψε η O’ Ράιλι.
«Ενώ τέτοιες αποστολές μπορεί να προάγουν το συμφέρον της ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας αυτές οι ρυθμίσεις να ελέγχονται εξονυχιστικά, προκειμένου να διαχειρίζονται τους κινδύνους σύγκρουσης συμφερόντων, πραγματικών, πιθανών ή αντιληπτών», πρόσθεσε.
Νέες σκιές στις Βρυξέλλες, ενώ κορυφώνεται η δικαστική έρευνα για την Εύα Καϊλή και το Qatargate
Αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι τα έξοδα ταξιδίου του Χολολέι συμβάδιζαν με τους κανόνες που ίσχυαν για τις συγκρούσεις συμφερόντων εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι μια αναθεώρηση του κώδικα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων.
Η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή έρχεται τέσσερις μήνες μετά τη διατύπωση κατηγοριών επισήμως σε τέσσερα άτομα για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για φερόμενη δωροδοκία από αξιωματούχους του Κατάρ και του Μαρόκου με στόχο να επηρεάσουν τις διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και οι δύο χώρες αρνούνται ότι εμπλέκονται, αλλά το κοινοβούλιο της ΕΕ ανέστειλε τις εργασίες σε όλους τους φακέλους που σχετίζονται με το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για χαλάρωση των περιορισμών έκδοσης βίζας για ορισμένους υπηκόους του Κατάρ, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου