Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετίζει το σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ για «διευθέτηση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία»

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλωσόρισε τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping στο Κρεμλίνο στις 20 Μαρτίου 2023, σε μια επίσκεψη που έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους δυτικούς ηγέτες που συμμάχησαν με την Ουκρανία ότι οι προσπάθειές τους να απομονώσουν τη Μόσχα απέτυχαν.March 20, 2023 

Καθώς χαιρετούσε τον κ. Σι, ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι χαιρετίζει το σχέδιό του για «διευθέτηση της οξείας κρίσης στην Ουκρανία». Η επίσκεψη του κ. Xi έδειξε τη νέα διπλωματική μαρτυρία του Πεκίνου και έδωσε πολιτική ώθηση στον κ. Πούτιν λίγες μέρες μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις περιέγραψαν το τριήμερο ταξίδι του κ. Σι ως μια ευκαιρία να εμβαθύνουν τη «χωρίς όρια φιλία» τους.

Η Κίνα αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για την οικονομία της που διψάει για ενέργεια και ως εταίρο για να αντισταθεί σε αυτό που και οι δύο θεωρούν ως κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις. Οι δύο χώρες, που είναι μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επίσης πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου στις 20 Μαρτίου, ο κ. Πούτιν και ο κ. Σι πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μια «λεπτομερή εξήγηση» των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ευρύτερες συνομιλίες με τη συμμετοχή αξιωματούχων και από τις δύο χώρες για μια σειρά θεμάτων έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, είπε ο κ. Πεσκόφ.

Για τον κ. Πούτιν, η παρουσία του κ. Σι είναι ένας διάσημος, διπλωματικός θρίαμβος εν μέσω δυτικών προσπαθειών να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Chinese People's Daily, ο κ. Πούτιν περιέγραψε την επίσκεψη του Σι ως «γεγονός ορόσημο» που «επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη φύση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας». Ο κ. Πούτιν είπε επίσης συγκεκριμένα ότι η συνάντηση έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι οι δύο χώρες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν προσπάθειες αποδυνάμωσής τους.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ταυτόχρονη αποτροπή της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και όλων εκείνων που δεν λυγίζουν στην αμερικανική επιταγή, γίνεται όλο και πιο άγρια ​​και πιο επιθετική», έγραψε.

Το ταξίδι του κ. Xi έγινε μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης την Παρασκευή ότι θέλει να παραπέμψει τον κ. Πούτιν σε δίκη για τις απαγωγές χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσιάζει την επίσκεψη του κ. Xi ως μέρος των κανονικών διπλωματικών ανταλλαγών και έχει προσφέρει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι στοχεύει να επιτύχει το ταξίδι, αν και οι σχεδόν 13 μήνες πολέμου στην Ουκρανία έριξαν μεγάλη σκιά στις συνομιλίες.

Σε καθημερινή ενημέρωση στο Πεκίνο τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν είπε ότι το ταξίδι του Σι ήταν ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης». Για τον πόλεμο, ο Wang είπε: «Η Κίνα θα διατηρήσει την αντικειμενική και δίκαιη θέση της για την ουκρανική κρίση και θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών».Beijing's leap into Ukraine issues follows its recent success in brokering talks between Iran and its chief Middle Eastern rival, Saudi Arabia, which agreed to restore their diplomatic ties after years of tensions.

Following that success, Mr. Xi called for China to play a bigger role in managing global affairs.

“President Xi will have an in-depth exchange of views with President Putin on bilateral relations and major international and regional issues of common concern,” Wang said.

He added that Mr. Xi aims to “promote strategic coordination and practical cooperation between the two countries and inject new impetus into the development of bilateral relations.” Although they boast of a “no-limits” partnership, Beijing has conducted a China First policy. It has shrunk from supplying Russia's war machine — a move that could worsen relations with Washington and turn important European trade partners against Beijing.

On the other hand, it has refused to condemn Moscow's aggression and has censured Western sanctions against Moscow, while accusing NATO and the United States of provoking Putin's military action.

China last month called for a cease-fire and peace talks between Kyiv and Moscow. Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy cautiously welcomed Beijing's involvement, but the overture fizzled.

The Kremlin has welcomed China's peace plan and said Mr. Putin and Mr. Xi would discuss it.

Washington strongly rejected Beijing's call for a ceasefire as the effective ratification of the Kremlin's battlefield gains.

Kyiv officials say they won't bend in their terms for a peace accord.

“The first and main point is the capitulation or withdrawal of the Russian occupation troops from the territory of Ukraine in accordance with the norms of international law and the UN Charter,” Oleksiy Danilov, the secretary of Ukraine's National Security and Defense Council, tweeted on Monday.Το άλμα του Πεκίνου στα ζητήματα της Ουκρανίας ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχία του στη διαμεσολάβηση των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και του κύριου αντιπάλου του στη Μέση Ανατολή, της Σαουδικής Αραβίας, η οποία συμφώνησε να αποκαταστήσει τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά από χρόνια εντάσεων.


Μετά από αυτή την επιτυχία, ο κ. Xi κάλεσε την Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων.

«Ο Πρόεδρος Xi θα έχει μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Πούτιν για τις διμερείς σχέσεις και τα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο Wang.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σι στοχεύει να «προωθήσει τον στρατηγικό συντονισμό και την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Αν και καυχιούνται για μια συνεργασία «χωρίς όρια», το Πεκίνο έχει εφαρμόσει μια πολιτική China First. Έχει συρρικνωθεί από την προμήθεια της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας - μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και να στρέψει σημαντικούς ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους εναντίον του Πεκίνου.

Από την άλλη πλευρά, έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επιθετικότητα της Μόσχας και έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, ενώ κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκάλεσαν τη στρατιωτική δράση του Πούτιν.

Η Κίνα ζήτησε τον περασμένο μήνα κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κίεβου και Μόσχας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy χαιρέτισε προσεκτικά την ανάμειξη του Πεκίνου, αλλά η πρόβλεψη απέτυχε.

Το Κρεμλίνο χαιρέτισε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας και είπε ότι ο κ. Πούτιν και ο κ. Σι θα το συζητήσουν.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε σθεναρά την έκκληση του Πεκίνου για κατάπαυση του πυρός καθώς η αποτελεσματική επικύρωση του πεδίου μάχης του Κρεμλίνου κερδίζει.

Οι αξιωματούχοι του Κιέβου λένε ότι δεν θα λυγίσουν τους όρους τους για μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Το πρώτο και κύριο σημείο είναι η συνθηκολόγηση ή η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής από το έδαφος της Ουκρανίας σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ», έγραψε στο Twitter ο Oleksiy Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. Δευτέρα.Αυτό σημαίνει αποκατάσταση της «κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας», έγραψε.

Το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και έχει απορρίψει την κίνησή του κατά του Πούτιν ως «νομικά άκυρη». Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία επίσης δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, αλλά η ανακοίνωση του δικαστηρίου αμαύρωσε τη διεθνή θέση του Πούτιν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε το ΔΠΔ να «σεβαστεί τη δικαιοδοτική ασυλία» ενός αρχηγού κράτους και «να αποφύγει την πολιτικοποίηση και τα διπλά μέτρα και μέτρα». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η κίνηση του ΔΠΔ θα έχει «τερατώδεις συνέπειες» για το διεθνές δίκαιο.

«Έρχεται ένα ζοφερό ηλιοβασίλεμα ολόκληρου του συστήματος διεθνών σχέσεων, η εμπιστοσύνη έχει εξαντληθεί», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι της εφαρμογής μηνυμάτων του. Υποστήριξε ότι στο παρελθόν, το ΔΠΔ έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του αποτυγχάνοντας να διώξει αυτά που αποκάλεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Προειδοποίησε επίσης ότι το δικαστήριο της Χάγης θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο Μεντβέντεφ έχει κάνει στο παρελθόν βομβιστικές δηλώσεις και ισχυρισμούς.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανοίγει ποινική υπόθεση εναντίον ενός εισαγγελέα και τριών δικαστών του ΔΠΔ σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν για τον Πούτιν και την επίτροπό του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η επιτροπή χαρακτήρισε τη δίωξη του ΔΠΔ «παράνομη» επειδή, μεταξύ άλλων, επρόκειτο για «ποινική δίωξη ενός εν γνώσει του αθώου ατόμου».
Related Topics

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...