Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, και με κίνδυνο για τη ζωή τους, χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν τη χώρα όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος την ώρα που οι ελληνικές αρχές επεξεργάζονται σχέδια για την απομάκρυνση των περίπου 150 ομογενών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εν αναμονή της εξασφάλισης ασφαλών διόδων σήμερα Πέμπτη 20/4 συνεδριάζουν οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης,
του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν την ώρα που η χθεσινή εκεχειρία κατέρρευσε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή της.🔴 The paramilitary force battling Sudan’s army tweeted that it has agreed to a new 24h ceasefire to start at 18:00 local time.
— BBC News Africa (@BBCAfrica) April 19, 2023
It is not clear if the army has agreed to the ceasefire, especially after yesterday's one failed to hold.
Latest: https://t.co/EoqEK3rGAr pic.twitter.com/lzFFxyLBOp
Πυρά και εκρήξεις συνταράσσουν την πρωτεύουσα, με τα αντιμαχόμενα μέρη να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Η 24ωρη κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί κατέρρευσε σύντομα με τις εχθροπραξίες να γίνονται από πόρτα σε πόρτα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Οι απελπισμένοι κάτοικοι δεν είναι ασφαλείς ούτε στα σπίτια τους. Χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από αδέσποτες σφαίρες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για λεηλασίες και βιασμούς. Πολλοί ήδη εγκαταλείπουν τις εστίες τους.
Ο Στέφαν Ντουτζαριτς, εκπρόσωπος Τύπου της γενικής γραμματείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «όλες αυτές οι αναφορές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Δραματική η κατάσταση
Στόχοι των στρατιωτικών χτυπημάτων τριάντα εννέα νοσοκομεία. Σε όσα λειτουργούν, οι γιατροί πασχίζουν να σώσουν ζωές, χωρίς αναλώσιμα και εξοπλισμό.
Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη για έκτη μέρα οι Έλληνες πολίτες.
Κι ενώ η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί τους Αμερικανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους, η Ιαπωνία ανακοινώνει σχέδιο απομάκρυνσης των υπηκόων της από τη χώρα. Εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, η προσπάθεια του Γερμανίας για την απομάκρυνση 150 πολιτών διακόπηκε. Τα τρία μεταγωγικά αεροσκάφη σταμάτησαν για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα και επέστρεψαν στη Γερμανία.
Sudanese army says 177 Egyptian air force troops evacuated to Egypt https://t.co/KdYyQCONzz pic.twitter.com/nRhgxDQPFG
— Reuters (@Reuters) April 20, 2023
Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ότι οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.
Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».
Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.
Οι δύο στρατηγοί που προκάλεσαν τη νέα αιματοχυσία
Υπεύθυνοι για το νέο εμφύλιο που συνταράσσει την πολύπαθη χώρα είναι δύο στρατηγοι: ο Abdel Fattah al-Burhan, ο ηγέτης των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και ο Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Hemedti, επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Το BBC Africa σε δημοσίευμα του παρουσιάζει το πώς οι δύο πρώην συνεργάτες μετατράπηκαν σε άσπονδους εχθρούς.
What is going on in Sudan and who are the two generals fighting over the country's future?
— BBC News Africa (@BBCAfrica) April 20, 2023
Here's all the background you need to know 👇 https://t.co/9sK730wNuU
Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην κάνουν πίσω αυτές οι πρώην συνεργάτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της εξέγερσης κατά των ανταρτών Νταρφούρι, στον εμφύλιο πόλεμο στη δυτική περιοχή του Σουδάν που ξεκίνησε το 2003. Ο στρατός διοικεί το Σουδάν για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου