Η υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε στη Βραζιλία τη Δευτέρα και θα έχει συνομιλίες στην Μπραζίλια με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πριν ταξιδέψει στο Σαλβαδόρ, την καρδιά της αφρο-βραζιλιάνικης κοινότητας, την Τετάρτη για να συζητήσουν τη φυλετική ισότητα.
Άνθρωποι στο περιβάλλον της επιμένουν ότι θα επικεντρωθεί στη συνεργασία μεταξύ Βραζιλίας και ΗΠΑ, παρά στα σχόλια του Βραζιλιάνου προέδρου για την Ουκρανία. Ωστόσο, είπε ένας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, η κα Greenfield θα έχει την ευκαιρία να «κάνει έναν απολογισμό» επί του θέματος.
«Η θέση μας είναι ότι ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στην προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε ειρήνη είναι δίκαιη και διαρκής» και βασίζεται «στις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, πυροδότησε διαμάχη όταν είπε στις 17 Απριλίου στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να “ενθαρρύνουν τον πόλεμο” στην Ουκρανία και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει “να αρχίσει να μιλά για ειρήνη”. Δηλώσεις που επικρίθηκαν σκληρά από την Ουάσιγκτον, η οποία κατηγόρησε τη Βραζιλία ότι «απηχεί ρωσική και κινεζική προπαγάνδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε επίσης στο παρελθόν ότι η ευθύνη για τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 από τη Ρωσία μοιράζεται μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες, η Βραζιλία δεν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, δεν συμφώνησε να παράσχει πυρομαχικά στο Κίεβο και προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής, όπως η Κίνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν επίσης να πείσουν τη Βραζιλία για την έκδοση ενός φερόμενου Ρώσου κατασκόπου, τον Σεργκέι Τσερκάσοφ, ο οποίος φέρεται να υποδυόταν τον βραζιλιάνο φοιτητή στην Ουάσιγκτον για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Λούλα ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο για μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν ότι η δημοκρατία «τέθηκε σε δοκιμασία» στις χώρες τους, στις 6 Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο και στις 8 Ιανουαρίου 2023 στη Μπραζίλια, όταν πλήθος, υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του κράτους Ζαΐρ Μπολσονάρο, εισέβαλαν στα δημόσια ιδρύματα της πρωτεύουσας.
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου