«Το Ιράν θα εγκριθεί επίσημα ως μέλος του περιφερειακού Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με την Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας,» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Στη συνάντηση των αρχηγών κρατών στις 4 Ιουλίου, θα εγκριθεί η πλήρης ένταξη του Ιράν», είπε ο Λαβρόφ στα εγκαίνια των γραφείων της SCO στη Μόσχα.
Το
Ιράν έχει επεκτείνει τη διπλωματία του με φίλους και εχθρούς τους
τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας να μειώσει την απομόνωσή του, να
βελτιώσει την οικονομία του και να αυξήσει την γεωπολιτική του ισχύ,
κάτι που δείχνει να το καταφέρνει.
Η ένταξη στο SCO ήταν ήδη στα χαρτιά και το Ιράν ελπίζει επίσης να γίνει γρήγορα αποδεκτό και σε μια άλλη ομάδα ισχυρών κρατών, την ομάδα BRICS με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Η SCO, η οποία έχει την έδρα της στην Κίνα, είναι μια διπλωματική οργάνωση με οκτώ μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και του Πακιστάν, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πολιτικό-στρατιωτικό οργανισμό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Η σύμμαχος του Κρεμλίνου Λευκορωσία υποβάλλει επίσης αίτηση για ένταξη και ο Λαβρόφ είπε την Παρασκευή ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα «ξεκινήσει τη διαδικασία» για να προχωρήσει αυτή η ένταξη.
Aν κάποιος παρατηρήσει το σύνολο της έκτασης των χωρών της SCO θα πα δει πως στην ουσία αποτελούν το σύνολο της Ευρασίας και όποιος γνωρίζει απο γεωπολιτική, όποιος ελέγχει την Ευρασία ελέγχει τον… κόσμο.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ,κινεζικά: 上海合作组织, 上合组织, ρωσικά: Шанхайская организация сотрудничества, ШОС) είναι ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας.
Από την άποψη γεωγραφικής έκτασης και πληθυσμού είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός, περιλαμβάνοντας το 60% της έκτασης της Ευρασίας, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο ΟΣΣ είναι διάδοχος του οργανισμού «Σανγκάη Πέντε» που δημιουργήθηκε το 1996 από τα κράτη της Κίνας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, της Ρωσίας, και του Τατζικιστάν.
Στις 15 Ιουνίου του 2001, το Ουζμπεκιστάν, σε σύνοδο που έγινε στη Σανγκάη, προσχώρησε στο οργανισμό, ο οποίος έκτοτε μετονομάστηκε σε Οργανισμό Συνεργασία της Σανγκάης.
Ο «Καταστατικός Χάρτης» του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2002 και τέθηκε σε ισχύ στις 19 Σεπτεμβρίου 2003.
Η Ινδία και το Πακιστάν προσχώρησαν στον ΟΣΣ ως πλήρη μέλη στις 9 Ιουνίου 2017 σε σύνοδο κορυφής στην Αστανά του Καζακστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου