Μαίνεται για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο! – Οι φλόγες κινούνται προς τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ

 Συνεχίζεται για 13η η πυρκαγιά στον Έβρο και φαίνεται πως δεν είναι ικανός ο κρατικός μηχανισμός να την σταματήσει και οι μόνοι τρόποι για να γίνει αυτό είναι είτε επειδή θα έχει κάψει τα πάντα και δεν θα έχει τίποτε άλλο να καταστρέψει, είτε λόγω βροχών.

Το μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο κινείται προς τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ, με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς φορά.

Όπως ανέφερε το evros-new.gr, το αρχικό μέτωπο ενός χιλιομέτρου λόγω και της έντασης των ανέμων που αυξήθηκε, πέρασε κάποια κομβικά σημεία και έφτασε στο Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και πλησιάζει προς το χωριό, που έχει εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ηλικιωμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προς Σουφλί, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το Σιδηρώ, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση. Να σημειωθεί πως αρκετοί νεαροί κάτοικοι παραμένουν στο σημείο, παρακολουθούν την πορεία της φωτιάς, δημιουργώντας παράλληλα αντιπυρικές ζώνες.

Το βράδυ στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Δαδιάς και του Σουφλίου, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα για εκκένωση.

Xαρακτηριστικό της έκτασης της πυρκαγιάς είναι το γεγονός ότι οι καπνοί έχουν φτάσει στα χωριά του δήμου Διδυμοτείχου τα οποία είναι στην ευθεία από την περιοχή της φωτιάς, αλλά ακόμα και μέχρι την πόλη της Ορεστιάδας.

Σε βομβαρδισμένο τοπίο έχουν μετατραπεί τεράστιες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, λόγω της φωτιάς που κατέκαψε έκταση μεγαλύτερη των 884.000 στρεμμάτων συνολικά (και στις δύο περιοχές).

Μάλιστα, τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής αντλήθηκαν μέχρι προχθές, Δευτέρα (28/8), ενώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στον Έβρο έως και σήμερα.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Oι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 826.396 και 58.326 στρέμματα αντίστοιχα.

Οι εικόνες του Εργαστηρίου Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...