Επίθεση με πυραύλους σε Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα – Ρουκέτες και drone σε αμερικανικές βάσεις σε Συρία και Ιράκ

 Επίθεση με πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι δέχθηκε πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να είναι έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα.

 Μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη νότια και δυο βάσεις στο Ιράκ δέχθηκαν επιθέσεις χθες και σήμερα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το ABC, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ανταπέδωσε τα πυρά. Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες νυχτερινές ώρες της Τετάρτης τοπική ώρα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, δεσμεύτηκαν από πυραύλους SM2 που μεταφέρονταν στο USS Carney, είπε ο αξιωματούχος. Περίπου 2-3 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές τι στόχευαν οι πύραυλοι. Είναι πιθανό οι πύραυλοι να εκτοξεύτηκαν στο USS Carney ή να εκτοξεύτηκαν προς άλλον στόχο.

Σημειώνεται πως το USS Carney πέρασε μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα την Τετάρτη. Η Διοίκηση των Δυνάμεων του Στόλου ανέφερε ότι «θα βοηθήσει στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Εντωμεταξύ, επίθεση με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη δέχθηκε απόψε η βάση Αΐν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους ασφαλείας.

Αρκετές εκρήξεις σημειώθηκαν εντός των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής. Η αεροπορική βάση Αΐν αλ Άσαντ βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Μια δεύτερη επίθεση στο έδαφος του Ιράκ πραγματοποιήθηκε στη βάση των ΗΠΑ στην Αλ Χαρίρ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια). Αναφερόμενη σε αυτή την τελευταία επίθεση, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφερε πως «οπλισμένο» drone κατέπεσε χθες σε περιοχή «της ερήμου», χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Το ιρανικό Αλ Μαγιαντίν αναφέρθηκε σε επίθεση με drone στην βάση της Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία. Στην Aλ Τάνφ το ένα drone καταρρίφθηκε, ενώ ένα άλλο προκάλεσε μικρούς τραυματισμούς, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο Associated Press.

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα πυροβόλα είναι έτοιμα γύρω από το βόρειο τομέα της Λωρίδας, καθώς δόθηκε στο στρατό το πράσινο φως για χερσαία επίθεση, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο από τις ΗΠΑ. Νωρίτερα εφτασε ένα φορτηγό αεροπλάνο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Διοικητής του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην Ευρώπη, και το πλοίο USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε ότι το Mount Whitney αναχώρησε από το λιμάνι του στη Γκαέτα της Ιταλίας, «για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων». Μάλιστα, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ.

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Την Τετάρτη από το Ισραήλ ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφού τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», υιοθέτησε πλήρως την θέση του Ισραήλ, ότι το νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε από ρουκέτα τρομοκρατών μέσα από τη Γάζα και όχι από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν παρατηρητές απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Ο κόσμος ήξερε τότε και παρακολουθούσε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε μάλιστα πως η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή με ομήρους, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο πλήρως εφοδιασμένο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι θα προέτρεπε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα «πακέτο στήριξης χωρίς προηγούμενο για την άμυνα του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ,  προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η τρέχουσα κρίση στη Γάζα να «κλιμακωθεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για το βέτο που άσκησαν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει τη σύγκρουση σε μεγέθυνση.

«Γινόμαστε μάρτυρες προσπαθειών να τα ρίξουμε όλα στο Ιράν και πάλι. Θεωρούμε αυτές [τις κατηγορίες] αρκετά προκλητικές. Η ιρανική ηγεσία παίρνει μια υπεύθυνη, ισορροπημένη θέση και ζητά να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή – στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους για να σταματήσει η αιματοχυσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει.

«Ποιες είναι οι προοπτικές; Υποθέτω ότι οι διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχιστούν. Η Αίγυπτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Όλοι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του από το Πεκίνο «υπενθύμισε, δεν απείλησε», όπως είπε ο ίδιος, ότι οι πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βεληνεκές μέχρι τη Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και, όπως είπε, ο ίδιος διέταξε ρωσικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό που λέω τώρα, αυτό που πρόκειται να σας πω δεν είναι απειλή. Με δική μου εντολή, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει μόνιμα τις περιπολίες στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αεροσκάφη μας MIG-31 είναι εξοπλισμένα με τα πυραυλικά συστήματα Kinzhal τα οποία είναι γνωστό πως έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με ταχύτητα 9 μαχ», σημείωσε ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα η  Κίνα εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική παύση» στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την Ουάσινγκτον να καταγγέλλει κείμενο που δεν αναφέρεται «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Η Κίνα είναι βαθιά απογοητευμένη από την παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδίου απόφασης για το παλαιστινιακό», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

 Οι ΗΠΑ έθεσαν χθες Τετάρτη βέτο σε ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Για ποιους λόγους είναι σημαντικό το πέρασμα της Ράφα – Η μεταφορά βοήθειας, οι εκτοπισμοί και η στάση της Αιγύπτου (videos)

Στραγγαλίζουν τη Γάζα: «Το πολύ 50 οι νεκροί» στο νοσοκομείο λέει τώρα η ΕΕ μέσω «διαρροών» μετά τη «γραμμή» Μπάιντεν για πλήρη στήριξη του Νετανιάχου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις ισορροπίες παγκοσμίως: Ποιοι οι στόχοι Μπάιντεν, Σι και Πούτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...