Σε ερώτηση που δέχτηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με τον λόγο που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο, ο Σούνακ εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι αναμοχλεύει ζητήματα του παρελθόντος για να κάνει επίδειξη ισχύος.
Προσπαθώντας να επιδείξει σκληρό πρόσωπο ενόψει προεκλογικής περιόδου, ο Σούνακ ο οποίος διαφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, απάντησε σε ερώτηση που δέχτηκε στην βρετανική Βουλή: «Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να ”κάνουμε φιγούρα” και για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μάλιστα στις δημοσκοπήσεις προηγείται του Συντηρητικού Κόμματος του Σούνακ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχο, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».
Ο Μητσοτάκης βρήκε «θετική» την απαξίωση του Σούνακ και χαρακτήρισε «ατυχές το γεγονός»
Τη… θετική πλευρά της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, είδε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και μάλιστα δεν δίστασε να τη «διαφημίσει» στο τετ α τετ με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός.
«Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις γιατί έχουν ιστορικό βάθος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα έχει και μια θετική πλευρά καθώς απέκτησε μια μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι… δήθεν διαρροές από ανώνυμη πηγή του Βρετανικού Μουσείου για «πιθανή μελλοντική συμφωνία»
Την ίδια ώρα, το Βρετανικό Μουσείο με έναν τρόπο παίρνει «αποστάσεις» από τον Σούνακ και τις επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι αντιδράσεις αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών είναι αλυσιδωτές, με το «γαϊτανάκι» ευθυνών να συνεχίζεται. Η Αθήνα προσπαθεί να συμμαζέψει το φιάσκο, ενώ ο Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε επικοινωνιακό αδιέξοδο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι, έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες και ανώνυμες διαρροές από το εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίες κάνουν λόγο για μία «πιθανή συμφωνία επιστροφής των Γλυπτών». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία «κίνηση» που κρύβει ένα μυστήριο…
Απρόσμενη και απρόβλεπτη ήταν η αντίδραση από πλευράς διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου. «Συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μία “σύμπραξη για τον Παρθενώνα», υποστήριξε με νόημα εκπρόσωπός της. Από τα όσα παρατίθενται στο σημερινό φύλλο των «Νέων» προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει η αναφορά περί «σύμπραξης για τον Παρθενώνα» και το τι έχει τεθεί επί τάπητος από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα αυτά, δύο ημέρες μετά την άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας τη συνάντησή τους στο παρά πέντε… Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκφράζονται ελπίδες για πιθανή μελλοντική συμφωνία… «Πιστεύουμε ότι μία μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει την σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», σημείωσε χαρακτηριστικά στα «Νέα» η ανώνυμη πηγή του Βρετανικού Μουσείου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης προσθέτοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη.
Financial Times για Σούνακ: «Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη»
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Financial Times παίρνοντας θέση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ως «διπλωματικό ατόπημα», με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας να αναφέρει ότι τέτοιου είδους ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και του κόσμου.
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργό δήλωσε «υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα χρησιμοποιηθεί ως δημόσια πλατφόρμα. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε προηγούμενη συζήτηση με πρωθυπουργό το 2021. Οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν και ο πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση». Εκτίμηση του Σούνακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν πως σε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το θέμα των Γλυπτών θα κυριαρχούσε μετά τις δηλώσεις του στο BBC. «Προφανώς ηγέτες και υπουργοί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όπως επιθυμούν, αλλά πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός νιώθει ότι οι διαβεβαιώσεις δίδονται στο πλαίσιο συμφωνιών πριν από μια συνάντηση. Πρέπει να τηρούνται και νομίζω ότι αυτό περιμένει η κοινή γνώμη» προσθέτει με νόημα. Η Αθήνα επιμένει να διαψεύδει τα περί διαβεβαιώσεων με αξιωματούχους που βρέθηκαν στο Λονδίνο μαζί με τον πρωθυπουργό να αρνούνται πως υπήρξε η οποιαδήποτε συμφωνία για να αγνοηθεί το ζήτημα των γλυπτών.
Σφοδρά πυρά για την απρέπεια Σούνακ
Πάντως και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει μάχη για το πολιτικό του μέλλον, καθώς οι Συντηρητικοί είναι αντιμέτωποι με βαριά εκλογική ήττα στις επικείμενες κάλπες, δεν περνάει και τις πιο… ανθηρές ημέρες.
Ο Ρίσι Σούνακ δέχεται σφοδρά πυρά για την απρεπή συμπεριφορά του απέναντι σε πρωθυπουργό ξένης χώρας, με την κριτική να έρχεται όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, το Bloomberg και το Politico.
Την ίδια στιγμή σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η YouGov για το ζήτημα καταγράφει ότι το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με Μητσοτάκη. Ένα 11% συμφωνεί, ενώ το 22% απαντά «δεν γνωρίζω».
Σε ερώτηση για το εάν πρέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, το 49% συμφωνεί, το 15% επιθυμεί την παραμονή τους, το 26% δεν ενδιαφέρεται και το 10% δεν γνωρίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου