Η Γαλλία προσπαθεί να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της με πυρηνικά καύσιμα για τους πυρηνικούς σταθμούς της.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη διπλωματική δραστηριότητα της Δύσης στα πρώην σοβιετικά έθνη της Κεντρικής Ασίας, σημειώνει το Reuter.
Αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Καζακστάν, ως κυρίαρχο κράτος, είναι ελεύθερο να αναπτύξει δεσμούς με οποιαδήποτε χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Δύση προσπαθεί να απομακρύνει τους «γείτονες, φίλους και συμμάχους» της Ρωσίας.
Η κατάσταση για το Παρίσι είναι αρκετά λεπτή, καθώς οι συμφωνίες με τη Ρωσία και τον Νίγηρα (άλλος σημαντικός προμηθευτής ουρανίου στην Ευρώπη) έχουν μπλοκαριστεί λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, αναφέρουν το Politico και το Reuters.
Η επίσκεψη του Μακρόν στο Καζακστάν και στη συνέχεια στο Ουζμπεκιστάν (όπου έχει προγραμματιστεί να φτάσει σήμερα ,Πέμπτη) έχει ως στόχο να επεκτείνει την επιρροή της Γαλλίας σε μια περιοχή που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και τώρα συγκλίνει και με την Κίνα, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Ανάκτορου των Ηλυσίων.
Στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev, ο Μακρόν συνεχάρη το Καζακστάν για την άρνησή του να συνταχθεί με τη Μόσχα για την Ουκρανία και είπε ότι οι δύο χώρες έχουν υπογράψει επιχειρηματικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης δήλωσης πρόθεσης για μια συνεργασία στην περιοχή που είναι τόσο περιζήτητη για σπάνιες γαίες και σπάνια μέταλλα.
Μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα – όταν μια στρατιωτική χούντα με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ανέλαβε την εξουσία στη χώρα – η σημασία των κρατών της Κεντρικής Ασίας ως προμηθευτών πυρηνικών καυσίμων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.
Ο Νίγηρας έχει μέχρι στιγμής καλύψει το 15% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των μελλοντικών προμηθειών. Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό πρακτορείο RBK αναφέρει ότι η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε τον Ιούλιο την αναστολή των προμηθειών ουρανίου στη Γαλλία.
Αντιμέτωπος με τόσα πολλά άγνωστα σχετικά με το μέλλον της εμπορικής σχέσης με τον Νίγηρα και τη Ρωσία, με την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας δεν αποκλείεται, η επίσκεψη του Μακρόν στην Κεντρική Ασία βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των φόβων, δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen. εμπειρογνώμονας ενέργειας στο Ινστιτούτο Jacques Delors, μια δεξαμενή σκέψης στο Παρίσι.
Ο πυρηνικός τομέας της Ρωσίας δεν έχει γίνει ακόμη στόχος κυρώσεων της ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη συνεχίζουν να απομακρύνονται από τη Μόσχα. Η ποσότητα ουρανίου που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία πέρυσι μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι παραδόσεις από το Καζακστάν αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 14% .
Ταυτόχρονα, η Αστάνα έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή πυρηνική αγορά.
Το Καζακστάν είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξόρυξη ουρανίου από το 2009, σημειώνει η RBK. Σύμφωνα με αυτή την πηγή, το 2022 η χώρα εξήγαγε 21,3 χιλιάδες τόνους αυτής της πρώτης ύλης, το Ουζμπεκιστάν 3,3 χιλιάδες τόνους, ενώ η Ρωσία 2,5 χιλιάδες τόνους, ο Νίγηρας 2 χιλιάδες τόνους και η Κίνα 1,7 χιλιάδες τόνους.
Defenseromania.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου