Ο Ρίσι Σούνακ απέπεμψε τελικά τη Σουέλα Μπράβερμαν από το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Τζέιμς Κλέβερλι, τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών να διορίζεται στη θέση της και το Ντ΄έιβιντ Κάμερον να επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο ως ο νέο; υπουργός Εξωτερικών.
Ποικίλα τα σχόλια και οι αντιδράσεις στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καθως κανείς δεν ανέμενε τέτοιες αλλαγές.
«Ο πρώην πρωθυπουργός διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ σε μια έκτακτη τροπή των γεγονότων». Ο Σουνάκ πέρασε το Σαββατοκύριακο εξετάζοντας αν θα αναγκάσει σε παραίτηση την Μπράβερμαν, για τα σχόλιά της ότι οι δρόμοι του Λονδίνου «μολύνονται από μίσος, βία και αντισημιτισμό», πυροδότησε επιπλέον εντάσεις το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα περισσότεροι αντιδιαδηλωτές να κατέβουν στην πρωτεύουσα, επισημαίνουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας τους «τριγμούς» στο συντηρητικό κόμμα και τροφοδοτώντας σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Ο Κάμερον εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2010 και παραιτήθηκε το 2016 στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Μπρέξιτ. Σήμερα αναλαμβάνει την θέση του υπουργου Εξωτερικών, μετά από έξι χρόνια χωρίς να είναι ούτε βουλευτής, ούτε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Γι΄αυτό πρέπει να ορκιστεί επειγόντως στη Βουλή των Λόρδων, στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου για να μπορέσει να αναλάβει το νέο του αξίωμα.
Οι Εργατικοί κατέκριναν την απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο εθνικός συντονιστής της εκστρατείας του κόμματος Πατ ΜακΦάντεν είπε: «Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ρίσι Σουνάκ είπε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν μέρος ενός αποτυχημένου status quo, τώρα τον επαναφέρει ως σωσίβιο στα σχεδία του.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν ότι ο διορισμός του Κάμερον στη Βουλή των Λόρδων «θα πρέπει να μπλοκαριστεί δεδομένου του σκιερού παρελθόντος του».
Ωστόσο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών δημοσίευσε στο Χ την πρώτη του δήλωση.
«Αντιμετωπίζουμε ένα τρομακτικό σύνολο διεθνών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή της βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής, είναι σημαντικό για αυτή τη χώρα να σταθεί δίπλα στους συμμάχους, να ενισχύσει τις συνεργασίες και να διασφαλίσει ότι η φωνή μας ακούγεται».
Ανταπόκριση – Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου