Γιατί η Ρωσία κατέχει αυτό το παλιό κομμάτι της Γερμανίας; // Άκου να δεις!

+ . Η πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Καλίνινγκραντ έχει αμφιλεγόμενο παρελθόν. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της κατοικούνταν από Πρώσους Γερμανούς και ήταν γνωστή με το γερμανικό της όνομα Κόνιγκσμπεργκ. Ήταν όμως γνωστή και στους Πολωνούς, οι οποίοι την αποκαλούσαν Κρόλεβιτς. Σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Δημοκρατίας, μέρος της περιοχής του Καλίνινγκραντ που είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία από την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Το Καλίνινγκραντ είναι σήμερα μέρος της Ρωσίας λόγω της αδίστακτης συμπεριφοράς του Γιόζεφ Στάλιν, ο οποίος είδε μια ευκαιρία να τιμωρήσει τη Γερμανία για τα εγκλήματά της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να αποκτήσει ταυτόχρονα ένα πολύτιμο λιμάνι. Ο σοβιετικός πρωθυπουργός μετέτρεψε μια γερμανική πόλη σε ρωσική και παραμένει μέχρι σήμερα.
Γερμανικοί οικισμοί στην Ανατολή
Στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας οι Γερμανοί είχαν καταλάβει εδάφη πολύ ανατολικότερα από τα σημερινά σύνορα της Γερμανίας. Η ίδια η Γερμανία δεν υπήρχε ως ενιαίο έθνος. Αντ' αυτού, υπήρχαν πολυάριθμα βασίλεια και ηγεμονίες διαφόρων μεγεθών. Υπήρχαν επίσης θύλακες γερμανικής εγκατάστασης διάσπαρτοι ανάμεσα στα σλαβικά έθνη στα ανατολικά. Οι οικισμοί αυτοί έφταναν μέχρι τον ποταμό Βόλγα στη Ρωσία. Μεγάλο μέρος της γης κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής, που έφτανε μέχρι τη σημερινή Λιθουανία, ελεγχόταν από το Βασίλειο της Πρωσίας, ένα από τα πιο ισχυρά γερμανικά κράτη. Η επικράτεια της Πρωσίας περιλάμβανε τις εκβολές του ποταμού Πρεγκόλια, όπου εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Εκεί βρισκόταν το Κόνιγκσμπεργκ, μια σημαντική πόλη-λιμάνι.
Πρώιμη ιστορία του Κόνιγκσμπεργκ
Η πόλη του Κόνιγκσμπεργκ ιδρύθηκε το 1255 από τους Τεύτονες Ιππότες. Η πόλη και η γύρω περιοχή κατοικούνταν κυρίως από Γερμανούς, Πολωνούς και Λιθουανούς. Η πόλη αναπτύχθηκε και έγινε μέλος της Χανσεατικής Ένωσης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο περιφερειακό εμπόριο. Το 1525 έγινε πρωτεύουσα του Δουκάτου της Πρωσίας, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν πολωνικό φέουδο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1600 η Πρωσία αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Πολωνία. Το 1701 η Πρωσία ενώθηκε με το γερμανικό Βρανδεμβούργο και έγινε το πλήρως ανεξάρτητο Βασίλειο της Πρωσίας. Η Ρωσία προσάρτησε το Κόνιγκσμπεργκ το 1758 κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, αλλά η Πρωσία ανέκτησε την πόλη το 1762.

Στη συνέχεια, η Πρωσία άρχισε να εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίο γερμανικό κράτος, οδηγώντας στη δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871. Το Κόνιγκσμπεργκ αναπτύχθηκε και ευημερούσε υπό το πρωσικό και το γερμανικό στέμμα, φτάνοντας σε πληθυσμό σχεδόν 250.000 κατοίκων. Το Βερολίνο ήταν η διοικητική πρωτεύουσα της Πρωσίας και αργότερα της Γερμανίας, αλλά το Κόνιγκσμπεργκ ήταν η επίσημη πρωτεύουσα της Πρωσίας, όπου γίνονταν οι στέψεις. Στην αυτοκρατορία ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Ανατολικής Πρωσίας.
Η πόλη έγινε διάσημη ως πατρίδα του Ιμμάνουελ Καντ, ενός από τους πιο σημαντικούς φιλόσοφους του διαφωτισμού. Ο Καντ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κόνιγκσμπεργκ, γνωστό και ως Αλμπερτίνα, ένα από τα κορυφαία κολέγια του κόσμου εκείνη την εποχή. Η Αλμπερτίνα θα ήταν επίσης το σπίτι του Ντέιβιντ Χίλμπερτ, ενός κορυφαίου μαθηματικού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Γερμανία της Βαϊμάρης και Ανατολική Πρωσία
Μετά την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανική Μοναρχία εκθρονίστηκε και τη θέση της πήρε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Πολωνία απέκτησε ένα λιμάνι κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής και το Ντάνζιγκ, ένα άλλο σημαντικό λιμάνι της Βαλτικής, τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κοινωνίας των Εθνών. Αυτός ο " Πολωνικός Διάδρομος" μετέτρεψε την Ανατολική Πρωσία σε έναν αποκλεισμό - ένα γερμανικό έδαφος που αποκόπηκε από την υπόλοιπη Ρωσία από την Πολωνία.
Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης αποδείχθηκε ασταθής. Δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τις βαριές πολεμικές αποζημιώσεις και υπέφερε από σοβαρό πληθωρισμό. Η οικονομική πίεση και οι αδύναμοι δημοκρατικοί θεσμοί δημιούργησαν τις ευκαιρίες που εκμεταλλεύτηκαν ο Αδόλφος Χίτλερ και οι εθνικοσοσιαλιστές για να καταλάβουν την εξουσία. Αν και δεν ήταν η βάση του κόμματος, οι Ναζί απέκτησαν σταθερή υποστήριξη στην Ανατολική Πρωσία.
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος
Αφού εδραίωσαν την εξουσία τους στη Γερμανία, οι εθνικοσοσιαλιστές ακολούθησαν μια απερίσκεπτη πορεία καθώς προσπαθούσαν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη και να επεκταθούν. Το 1939 και το 1940 ο Χίτλερ ξεκίνησε πολέμους στην ανατολή και τη δύση. Η Γερμανία βρέθηκε να διεξάγει πολέμους εναντίον ισχυρών εχθρών σε δύο μέτωπα.
Με προηγμένα όπλα και τακτικές, η Γερμανία είχε επιτυχία και στα δύο μέτωπα στην αρχή του πολέμου, καταλαμβάνοντας το Παρίσι και κατακτώντας το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουκρανίας και ενός μεγάλου τμήματος της Ρωσίας. Η γερμανική κατοχή ήταν συχνά βίαιη, ιδίως εναντίον των σλαβικών εθνών που θεωρούσαν κατώτερα.
Πηγές:
RealLifeLore https://medium.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...