Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα – Απλά προετοιμαστείτε

 Κατασκευάζουμε ωραιοποιημένα αφηγήματα για να πούμε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, καμία σελίδα δεν γύρισε η Ελλάδα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική οικονομία με 45 δισεκ. φοροδιαφυγή… αυτό είναι το κατόρθωμα, η φοροδιαφυγή παρά τους πολλούς μηχανισμούς έχει αυξηθεί

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που ανακυκλώνονται στην ελληνική οικονομία…
Με δεκανίκι στηρίζεται η εθνική οικονομία από τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης μιας πανδημίας του Covid που δεν υπάρχει και από το Euribor 3 μηνών οι τράπεζες πέτυχαν υπερκέρδη με έντοκα έσοδα 9 δισεκ. ευρώ τα οποία όμως είναι προσωρινά…


Κατασκευάζουμε ωραιοποιημένα αφηγήματα για να πούμε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, καμία σελίδα δεν γύρισε η Ελλάδα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική οικονομία με 45 δισεκ. φοροδιαφυγή… αυτό είναι το κατόρθωμα, η φοροδιαφυγή παρά τους πολλούς μηχανισμούς έχει αυξηθεί.

Έρχονται και νέες ήττες

 Α)Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024.

Το πάρτι με τις κατασκευασμένες αναβαθμίσεις τελείωσε.

Β)Η μεγάλη ήττα της Ελλάδος θα έρθει με την άμεση εμπλοκή της σε δύο πολέμους,
Η αδύναμη Ελλάδα έστειλε οπλικά συστήματα στην Ουκρανία σε ένα διαφθαρμένο καθεστώς το οποίο έχει ηττηθεί.
Άπαξ και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς των διεφθαρμένων και ηττημένων συμμετέχει στην ήττα, είναι στην πλευρά των ηττημένων.... όχι όμως η καθολική πλειοψηφία των ελλήνων που είναι σωστά με τους Ρώσους. 
Την ίδια στιγμή πρέπει να αξιολογηθεί ότι στην Ερυθρά Θάλασσα από τότε που η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει ενεργό μέλος των ανόητων που συνασπίστηκαν για να επιτεθούν στην Υεμένη… τα ελληνικών συμφερόντων πλοία έγιναν στόχος…
Η Ελλάδα λοιπόν με όρους εξωτερικής πολιτικής πάει από το κακό στο χειρότερο… ήττα στην Ουκρανία, στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Γ)Η Ελλάδα κατασκεύασε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα η οικονομία ανθεί το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει…
Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9 τρίμηνο στην Ελλάδα.

Δ)Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ θα προσγειωθεί στην κανονικότητα… και η κανονικότητα είναι το 2% αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος όλα τα υπόλοιπα είναι συγκυριακά ή πρόσκαιρα.

Ε)Βαφτίσαμε στην αποτυχία… επιτυχία… πούλησε το ελληνικό δημόσιο τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. και αυτό η κυβέρνηση το αποσιώπησε…
Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε επιτυχία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το λάθος των ανακεφαλαιοποιήσεων, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσει το δημόσιο και το σωστό της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων που ωστόσο ήταν αργά η ζημιά είναι βιβλική και δεν μπορεί να καλυφθεί αλλά ότι τα 40 δισεκ. ζημιά είναι υπαρκτή… δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι 100% έτσι ακριβώς.

Στ)Η Ελλάδα δημιούργησε από το 2017 με 2018 ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το χρέος 34 δισεκ. εκ των οποίων τα 24 δισεκ. αφορούν το δημόσιο χρέος.
Το μαξιλάρι αυτό παραμένει αναλλοίωτο ωστόσο η παροχολογία δεν βοήθησε την συνετή οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθεί μια προβληματική οικονομία όπως η Ελλάδα

Ζ)Με όρους χρηματιστηρίου, να είστε έτοιμοι όχι για την διόρθωση που νομοτελειακά θα έρθει αλλά για την μείωση των στόχων για το 2024... κατασκευάστηκε μια προσδοκία που στηρίζεται σε πύλινα πόδια...

Ποιες οι αιτίες για την βαριά ήττα από την Moody’s αναβάθμισε την ίδια μέρα άλλες χώρες όχι όμως την Ελλάδα

1)Η Moody’s ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του 2012… είχε δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα την περίοδο 2008 με 2010 και υπέστη σοκ αναξιοπιστίας όταν βαθμολογούσε την αναξιόπιστη Ελλάδα με βαθμολογίες Α1 το 2005.
Βαθμολογία Α1 σημαίνει 5 κλίμακες από τα ΑΑΑ την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που μπορεί να λάβει ένα κράτος.
Η βαθμολογία Ba1 με την οποία αξιολογείται σήμερα η Ελλάδα απέχει από την κλίμακα ΑΑΑ συνολικά 10 βαθμίδες.
Η Moody’s ήταν βέβαιο ότι θα ήταν τελευταία που θα αναβάθμιζε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… οπότε η επόμενη αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο 2024 και ούτε τότε είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει…

2)Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει επικοινωνιακά ορισμένες αλλαγές που έχουν σημειωθεί αλλά π.χ. σε ορισμένους τομείς η χώρα είναι άρρωστη.
Το σύστημα δικαιοσύνη είναι απόλυτα διεφθαρμένο, η δικαστική εξουσία παίρνει εντολές από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει ανεξαρτησία και όλα αυτά δείχνουν ότι ακόμη η Ελλάδα παραμένει αγκιστρωμένη στα λάθη του παρελθόντος…

3)Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 403 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.

4)Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η πιθανή εμπλοκή της Ελλάδος θα είναι αιτία υποβάθμισης αναφέρει η Moody’s και σωστά.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να υποστηρίξει ένα διεφθαρμένο Ουκρανικό καθεστώς, να υποστηρίξει την Ουκρανία που ηττήθηκε στρατιωτικά…
Όμως εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ και συμμετάσχει και η Ελλάδα… η υποβάθμιση της οικονομίας έρχεται…

5)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδοφορίας αλλά η ποιότητα των κερδών εξαρτάται από τα δώρα της ΕΚΤ και το Euribor 3 μηνών.
Πρόκειται για μια έκτακτη κερδοφορία με ημερομηνία λήξεως και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί…
Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο άδραξαν την ευκαιρία με τον Ηρακλή και την υψηλή κερδοφορία να εξυγιανθούν πλήρως.
Ωστόσο πρέπει να δούμε πως θα δομείται η κερδοφορία των τραπεζών τα επόμενα χρόνια…

6)Η συμπεριφορά του ελληνικού ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές χρήματος από την ευρωζώνη όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τα χρήματα τελειώνουν και η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι ρυθμοί ανάπτυξης 2% και με υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για το χρέος…

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...