ΑΘΗΝΑ, 15 Απριλίου (Xinhua) -- Για την προστασία και την προώθηση της αντίστοιχης πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς, η Ελλάδα και η Κίνα έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό και κοινό όραμα. Το Κοινό Εργαστήριο Ζώνης και Δρόμου Κίνας-Ελλάδας για την Τεχνολογία Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας. 

«Από τον Οκτώβριο του 2020, το Μουσείο Ανακτόρων και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας-Ελλάς (ΙΕΣΛ-ΙΤΕ) συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός κοινού εργαστηρίου. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ 11 ινστιτούτων από την Ελλάδα. και την Κίνα,

συμπεριλαμβανομένων μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, αρχαιολογικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και φυσικά ερευνητικών ιδρυμάτων», δήλωσε η Παρασκευή Πούλη, επικεφαλής επιστήμονας εφαρμογών στο IESL-FORTH, σε πρόσφατη συνέντευξη στο Xinhua στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

«Πρόκειται για μια πολυεπιστημονική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας που στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών, τεχνολογίας για τη μελέτη, την κατανόηση και τη διατήρηση της αμοιβαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», επεσήμανε.

Το IESL-FORTH είναι γνωστό στην Ευρώπη για την έρευνά του στην οπτική λέιζερ, ιδιαίτερα για την εφαρμογή του στη μελέτη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εν τω μεταξύ, το Palace Museum φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή από πέτρινα γλυπτά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, που παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για την εφαρμογή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας λέιζερ. Από το 2016, οι δύο πλευρές συνεργάζονται στην τεχνική ανάπτυξη, τη ρύθμιση εξοπλισμού και την καλλιέργεια ταλέντων.

«Πράγματι, το κοινό εργαστήριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση των ανταλλαγών και στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που είναι στον τομέα της επιστήμης της διατήρησης, από την πλευρά μας μαθαίνουμε πολλές νέες προκλήσεις. νέες προκλήσεις, επιστημονικές προκλήσεις και τεχνολογικές προκλήσεις, σε συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας», δήλωσε ο Δημήτριος Άγγλος, ερευνητής στο IESL-FORTH. 

"Αυτό που κάνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την τεχνογνωσία και τις τεχνολογίες μας ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους Κινέζους συναδέλφους μας να αντιμετωπίσουν κρίσιμα προβλήματα στη διατήρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", είπε στο Xinhua. 

«Αλλά πάνω από όλα, το Μουσείο του Παλατιού και το τμήμα συντήρησης εκεί μπορούν να ωφεληθούν εισάγοντας, εισάγοντας και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε. Και οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν εντατική συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μέσω τηλεδιασκέψεων που διοργάνωσαν σχεδόν σε εβδομαδιαία ή 15ήμερη βάση. 

«Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας και να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να κρατήσουμε ζωντανή όλη αυτή τη συνεργασία», είπε η Πούλη. Σύμφωνα με το Palace Museum, οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει από κοινού τέσσερις νέες τεχνολογίες και τρία σετ νέου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και του εξοπλισμού αυτόματης υπερφασματικής σάρωσης πολιτιστικών λειψάνων. Τον Σεπτέμβριο του 2023, μια εκδήλωση ανταλλαγής ακαδημαϊκών με θέμα 

«Η Επιστήμη της Κληρονομιάς, ένας παγκόσμιος μοχλός για την αειφορία» πραγματοποιήθηκε στο Palace Museum και προσέλκυσε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες τόσο επιτόπου όσο και διαδικτυακά. «Ήμασταν πολύ χαρούμενοι γιατί μπορούσαμε να δούμε μια ζωντανή αλληλεπίδραση με τους μαθητές και τους συναδέλφους στο Μουσείο του Παλατιού και αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα και εμπειρία», πρόσθεσε η Πούλη. Και οι δύο Έλληνες ειδικοί είναι πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές εργαστηριακής συνεργασίας. 

Τον Δεκ. Στις 20 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με τους Κινέζους συναδέλφους τους στο Μουσείο του Παλατιού, υπέβαλαν πρόταση στην κινεζική κυβέρνηση για διεθνή συνεργασία στην τεχνολογική καινοτομία στο πλαίσιο του «Εθνικού προγράμματος Ε&Α», με επίκεντρο την εφαρμογή της τεχνολογίας καθαρισμού με λέιζερ στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. "Τους επόμενους μήνες θα υποβάλουμε την ίδια πρόταση και στην ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε σίγουροι και ενθουσιασμένοι για το μέλλον", είπε η Πούλη.

Source: Xinhua| 2024-04-15 13:33:30|Editor: huaxia

by Maria Spiliopoulou, Chen Gang

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...