Η Γαλλία και η Έλλαδα έχουν γίνει ο κύριος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, εκτοπίζοντας την Ουγγαρία

 ΜΟΣΧΑ, 18 Απριλίου - RIA Novosti. 

Η Γαλλία τον Φεβρουάριο έγινε ο κύριος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εκτοπίζοντας την Ουγγαρία από αυτή τη θέση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του RIA Novosti που βασίζονται σε ευρωπαϊκές στατιστικές. 

Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, η Γαλλία αγόρασε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αξίας 322,3 εκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, το οποίο είναι 10% περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ - μια κατάσταση που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2023.

Η Ουγγαρία, η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από αγωγούς, έγινε ο ηγέτης στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο μείωσε τις εισαγωγές της κατά ένα τρίτο στα 210 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στη δεύτερη θέση. Την τριάδα κλείνει η Ισπανία με εισαγωγές LNG αξίας 118,3 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα αύξησε περισσότερο τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο - 7,8 φορές, στα 110,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία, που έχουν διπλασιάσει τις αγορές τους στα 6,6 και 4,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Συνολικά, η ΕΕ αγόρασε φυσικό αέριο αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία στο τέλος του χειμώνα, εκ των οποίων 619,4 εκατομμύρια ήταν προμήθειες LNG και 493,3 εκατομμύρια αέριο αγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν περισσότερες από τις μισές εξαγωγές LNG της Ρωσίας πέρυσι. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Γαλλία, τη δεύτερη η Ισπανία, η οποία ξόδεψε 1,8 δισ. ευρώ για αυτό και την τρίτη η Γαλλία (1,5 δισ. ευρώ). 

Ακολουθεί το Βέλγιο με 1,36 δισ. ευρώ. Η ευρωπαϊκή αγορά ήταν ιστορικά η κύρια για τους Ρώσους παραγωγούς φυσικού αερίου. Στο παρελθόν οι εξαγωγές εκεί έφταναν τα 150 δισ. κυβικά μέτρα και ακόμη περισσότερα, αλλά το 2022, μετά την καταστροφή του Nord Stream και τις αντιρωσικές κυρώσεις, μειώθηκαν σημαντικά. 

Στο τέλος του 2022, οι προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom σε χώρες εκτός της ΚΑΚ μειώθηκαν κατά περίπου 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 100,9 δισεκατομμύρια. Σχεδόν όλη αυτή η πτώση σημειώθηκε στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...