Καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στην δολοφονία Χανίγια λέει ο Μπλίνκεν – Το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί διαμηνύουν Ιράν και Χαμάς

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «ενεπλάκησαν» στον θάνατο του ηγέτη της ΧαμάςΙσμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν από συνεργάτες του στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, είπε:

«Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει».

Η Χαμάς και το Ιράν δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά εδώ υπάρχει ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί, δήλωσε σήμερα ο υπαρχηγός της Χαμάς στη Γάζα Χαλίλ Αλ-Χάγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη μετά τη δολοφονία του αρχηγού της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Όλες οι επιλογές απέτυχαν με το Ισραήλ, η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Κίνδυνος ανάφλεξης στο Ιράν μετά τη δολοφονία Χανίγε – Τριήμερο εθνικό πένθος 

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε σπίτι στο οποίο διέμενε στην Τεχεράνη, εντείνει τις ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να απειλεί το Ισραήλ πως η πράξη του «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης (30/7) η στοχευμένη επίθεση του ισραηλινού Στρατού στη Βηρυττό, με στόχο τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στην δολοφονία Χανίγια λέει ο Μπλίνκεν – Το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί διαμηνύουν Ιράν και Χαμάς
(AP Photo/Nasser Nasser)

Η δολοφονία

O ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα. Το Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγε βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα». Η Χαμάς με ανακοίνωσή της κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγε», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η στάση του Ισραήλ

Το κλίμα στο Ισραήλ είναι συγκρατημένο. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤews Κωστή Κωνσταντίνου.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να μην σχολιαστεί τίποτα – τουλάχιστον ακόμη – για τον Ισμαήλ Χανίγε. Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετά από τις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και άλλων εναντίον του Ισραήλ για σκληρά αντίποινα στην εξουδετέρωση του Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο υπουργός Άμυνας Γοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο, «προετοιμαζόμαστε όμως για όλα τα ενδεχόμενα».

Οργισμένος ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδερφού« Χανίγε

Καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στην δολοφονία Χανίγια λέει ο Μπλίνκεν – Το έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί διαμηνύουν Ιράν και Χαμάς
(AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, τακτικού συνομιλητή όχι μόνο του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και του ίδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία χαρακτηρίζοντας τον «αδελφό». Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι από τους στενότερους συμμάχους της τη Χαμάς στην περιοχή.

Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγε δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα και των δύο προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα ενημερωτικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι σε συνεχή ροή και ενδεικτικό μάλιστα του τουρκικού πένθους για τον ηγέτη Χαμάς είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάστριες των δικτύων αυτών εμφανίζονται μαυροντυμένες.

Στο παρελθόν, κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η Χαμάς είχε γραφεία στην Τουρκία, πληροφορία την οποία διέψευσε η τουκρική κυβέρνηση μετά το ξεσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Ανάλογες πληροφορίες ότι η Χαμάς μπορεί να μεταφέρει τα γραφεία της στην Τουρκία υπήρξαν και πρόσφατα, μετά τις φήμες ότι το Κατάρ ζήτησε από την οργάνωση να εγκαταλείψει την επικράτειά του.

O Ισμαήλ Χανίγε συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες. O ηγέτης της Χαμάς επισκέφθηκε λίγες ημέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη την ισλαμική αδελφότητα «Ισμαήλαγα», γνωστή για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μία κίνηση ενδεικτική επίσης των δεσμών του με τα ισλαμιστικά κινήματα στην Τουρκία.

Οι αντιδράσεις – Φόβος γενίκευσης της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

Η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν προκάλεσε ανησυχία και έντονες αντιδράσεις με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη», εντείνοντας τον φόβο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το αίμα του Χανίγε δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγε στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάςκαταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγε.

Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγε, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγε θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ. Ο Χανίγε, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα (31/7) το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν «ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής», αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν», προσθέτει. Ο θάνατός του «θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (…) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού», υπογραμμίζει.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή. Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ άφησε να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. «Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;» έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

«Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή».

Η Κίνα καταδίκασε την «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν την δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τα παλαιστινιακά κινήματα καλούν σήμερα σε γενική απεργία.

Μέχρι στιγμής, «γρίφος» παραμένει η αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονία του Χανίγε στη καρδιά της Τεχεράνης.

Ανταπόκριση – Ισραήλ: Κωστής Κωνσταντίνου | Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης | Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου | Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...