Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το θέμα του ρωσικού φυσικού αερίου και δη της μεταφοράς του στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν έναν… βαρύ χειμώνα να έρχεται σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και κρούουν από τώρα το «καμπανάκι» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου από τη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό από την Ουκρανία στην πόλη Sudzha στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, όπου βρίσκεται ο σταθμός μέτρησης αερίου Sudzha και η μόνη επιχειρησιακή οδός για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Θυμίζουμε πως το τελευταίο συμβόλαιο μεταξύ Gazprom και Naftogaz υπεγράφη το 2019, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια πριν τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και τον χαμό που ακολούθησε.
Αυτή τη στιγμή θεωρείται πολύ δύσκολο να υπάρξει αντίστοιχη συμφωνία (πόσο μάλλον 5ετούς διάρκειας όπως η προηγούμενη).
Τους έκδηλους φόβους για ενεργειακό χειμώνα-εφιάλτη για μεγάλο μέρος της Ευρώπης φούντωσαν οι προχθεσινές εκβιαστικές απειλές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να υπογράψει τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου:
«Κανείς δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τέλος. Όσον αφορά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από άλλες εταιρείες, εάν κάποιοι από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τη διαμετακόμιση, θα εξετάσουμε το αίτημά τους».
«Το πιο πιθανό είναι ότι μετά το 2025 δεν θα υπάρχει καθόλου διέλευση ρωσικού αερίου από τα ουκρανικά εδάφη», είχαν δηλώσει το 2023 για το ίδιο θέμα Ουκρανοί αξιωματούχοι, προαναγγέλλοντας τη μη ανανέωση της 5ετούς συμφωνίας.
Ρωσία: «Οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν ακριβά το φυσικό αέριο αν δεν περάσει από την Ουκρανία – Εναλλακτική επιλογή η Τουρκία»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές εκτός αν το Κίεβο συμφωνήσει να παρατείνει μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η Ουκρανία έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν έχει σχέδια για μια νέα συμφωνία διέλευσης αερίου με τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους πως αν το Κίεβο δεν παρατείνει τη συμφωνία, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικές διαδρομές, όπως τον σχεδιαζόμενο τουρκικό κόμβο αερίου.
«Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο», είπε π Πεσκόφ.
Οι περισσότερες χώρες που λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας έχουν πει πως ετοιμάζονται για διακοπή των ροών στο τέλος αυτής της χρονιάς όταν εκπνεύσει η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με δεδομένο το ότι η Ουκρανία έχει πει πως δεν θέλει να την ανανεώσει.
Μια άλλη επιλογή για την Gazprom είναι να παρέχει ένα μέρος του αερίου της μέσω μιας άλλης διαδρομής, για παράδειγμα μέσω του TurkStream, της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η ικανότητα μέσω αυτών των διαδρομών είναι περιορισμένη.
Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ζητήσει επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να διευκολύνει τις συζητήσεις με τη Ρωσία σχετικά με τη συμφωνία διέλευσης αερίου.
«Δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτήν τη στιγμή»
Το Κρεμλίνο απέρριψε επίσης τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου σχετικά με ένα σχέδιο που έχει για το τέλος του πολέμου και είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα παρουσιάσει το σχέδιό του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιέχει, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους διαδόχους του, Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η επίθεση του Κιέβου στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες, ήταν μέρος του σχεδίου του, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα βήματα στο οικονομικό και διπλωματικό μέτωπο.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο του Ζελένσκι.
«Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε.
Ο Πεσκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη της Ινδίας για την ανάγκη να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση, αλλά είπε πως είναι «περισσότερο από προφανές» πως δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε χθες πως είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως υποστηρίζει μια γρήγορη, ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μόντι με τον Ζελένσκι στο Κίεβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου