Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα είναι ο ισχυρότερος εδώ και 100 χρόνια. Απόψε στις 21.00 ώρα Ελλάδος,
ο τυφώνας Μίλτον θα βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού, θα είναι κατηγορίας «4» και θα πνέει με ανέμους ταχύτητας 233 χλμ. την ώρα.Αύριο το πρωί, -μετά από 12 ώρες-, αναμένεται να έχει χτυπήσει πλέον στις ακτές της Φλόριντα στην Τάμπα, έχοντας υποβιβαστεί ελαφρώς στην κατηγορία «3» και θα κινείται με ταχύτητα 201 χλμ. Ενώ την Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ, πάντα ώρα Ελλάδας, θα έχει φτάσει στην Ντεϊτόνα Μπιτς όπου πλέον θα «σβήσει» για να υποβιβαστεί στην κλίμακα επικινδυνότητας «1», με ανέμους ταχύτητας 128χλμ την ώρα.
Ουρές στις Εθνικές Οδούς, χάος στα αεροδρόμια
H Φλόριντα ζει μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της, καθώς ο τυφώνας Μίλτον προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της. Με ταχύτητα ανέμων που αγγίζει τα 260 χιλιόμετρα την ώρα, οι Αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι ένας από τους καταστροφικότερους που έχουν περάσει από τον κόλπο της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια.
Τεράστιο μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς! Το ένα πέμπτο των πρατηρίων έχει ξεμείνει από καύσιμα. Οι αρχές έχουν εκδώσει εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης για τουλάχιστον πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες και υπολογίζουν ότι 20 εκατομμύρια αναμένεται να επηρεαστούν από το πέρασμά του.
Ακόμα και με ψηφιακές αναπαραστάσεις τα Δελτία Καιρού προσπαθούν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους να απομακρυνθούν.
Όσοι μένουν ακόμα πίσω είναι αντιμέτωποι με τα μπάζα από τον φονικό τυφώνας Χελίν, που χτύπησε τη Φλόριντα δέκα ημέρες πριν.
Την ένταση του Μίλτον έζησαν οι επιστήμονες αεροσκάφους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας που πέταξαν κοντά στον τυφώνα για να συλλέξουν δεδομένα.
Πιγκουίνοι μεταφέρονται από τον πρώτο σε υψηλότερο όροφο καταφύγιου ζώων, την ώρα που το διαστημικό κέντρο Κένεντι και η Ντίσνεϊλαντ σταματούν σταδιακά τη λειτουργία τους.
Κλειστά πολλά αεροδρόμια
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο κλείνει εν μέσω ταξιδιωτικού χάους σε όλη την περιοχή Μαρλέν Λεντάνγκ
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο διέκοψε τις εμπορικές του δραστηριότητες σήμερα το πρωί ενόψει του τυφώνα Μίλτον.
«Θα ξαναρχίσουμε τη λειτουργία μόλις είναι ασφαλές, με βάση τις εκτιμήσεις των ζημιών», έγραψε το αεροδρόμιο στο X.
Αρκετά άλλα αεροδρόμια στη δυτική και κεντρική Φλόριντα έχουν ήδη κλείσει, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Τάμπα, το Διεθνές Αεροδρόμιο St. Pete-Clearwater και το διεθνές αεροδρόμιο Sarasota Bradenton.
Κόλπος του Μεξικού: «Βαρόμετρο» της κλιματικής κρίσης
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ωκεανού και η ατμοσφαιρική αστάθεια είναι τα βασικά συστατικά για τη δημιουργία του τυφώνα Μίλτον που απειλεί εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες.
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχαν χτυπηθεί από τον τυφώνα «Helen» που άφησε πίσω του πάνω από 200 νεκρούς.
Η μεγάλη επιφάνεια του ωκεανού που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να εξατμίζονται λόγω του τροπικού κλίματος ευνοούν συχνά τον σχηματισμό κυκλώνων μικρότερης κλίμακας στον Κόλπο του Μεξικού.
Οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Σε συναγερμό η Φλόριντα: Χιλιάδες Έλληνες ομογενείς στην περιοχή
Στις ακτές της Φλόριντα ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που αγωνιούν για τα σπίτια, τις περιουσίες και την ίδια τους τη ζωή. Άλλοι εγκαταλείπουν με τις οικογένειες τους και λιγοστά υπάρχοντα την περιοχή, και άλλοι θωρακίζουν τις κατοικίες τους με κάθε τρόπο ώστε να λειτουργήσουν σαν ασφαλές καταφύγιο αρνούμενοι να απομακρυνθούν.
Το ελληνικό χωριό της Φλόριντα Τάρπον Σπρινγκς, βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του κόλπου του Μεξικού. Οι κάτοικοι το εγκαταλείπουν ακολουθώντας τις εκκλήσεις των αρχών.
Τεράστιες ουρές σχηματίζονται από τα αυτοκίνητα που προσπαθούν να απομακρυνθούν. Οι πολίτες έχουν προετοιμαστεί για τα χειρότερα, ενώ ακόμα δεν έχουν προλάβει να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο προηγούμενος τυφώνας Χελίν.
Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς έχουν φύγει και έχουν βρει ασφαλέστερα καταφύγια.
Ταχύτητες ανέμου που φθάνουν τα 260 χλμ/ώρα
Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, εξηγεί το μέγεθος του φαινομένου, και την πρόβλεψη για το χτύπημα του Μίλτον. Ο τυφώνας μέχρι να χτυπήσει τις περιοχές που βρίσκονται στην πορεία του μπορεί να έχει υποβαθμιστεί. Αυξάνεται όμως σε μέγεθος , άρα αναμένεται να γίνει αισθητός σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή.
Αυτός ο τυφώνας γεννήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού και ουσιαστικά εκεί έχει γιγαντωθεί. Πήρε τρομερή ενέργεια από τα ζεστά νερά εκεί και έχει φτάσει κατηγορία νούμερο 5. Είναι η μέγιστη κατηγορία σε ισχύ.
Οι σαρωτικοί άνεμοι κινούνται γύρω από το μάτι του τυφώνα και ξεπερνούν τα 260 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτός ο τυφώνας, θα έχει μια σχετικά ασυνήθιστη τροχιά, αυτό έχει να συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Θα πιάσει στεριά κυρίως στην περιοχή της Τάμπα και νοτιότερα, στη νοτιοδυτική Φλόριντα. Οι περιοχές εκεί είναι εξαιρετικά ευάλωτες.
Οι κίνδυνοι είναι τρεις: οι σαρωτικοί άνεμοι, τα ποσά της βροχής που θα πέσουν πάνω από 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα και το πιο σημαντικό είναι τα κύματα θύελλας.
Η θάλασσα θα ανυψωθεί πάνω από 3 μέτρα ύψος και πραγματικά θα πνίξει ουσιαστικά όλες τις παράκτιες περιοχές.
Όσο προχωρά ο τυφώνας θα χάνει σε ένταση όσο πιάσει στεριά, άρα προς την ανατολική ακτή της Φλόριντα θα έχει φτάσει πια σε κατηγορία 1 και μετά φεύγει προς τον Ατλαντικό.
Ο τυφώνας «Κατρίνα» όταν χτύπησε τη Λουιζιάνα ήταν κατηγορία 3 και έφερε πόσες καταστροφές. Άρα και με τον «Μίλτον» σίγουρα θα δούμε προβλήματα και τη συνέχεια, καθώς αυτός ο τυφώνας θα διασχίσει τη Φλόριντα από τη δυτική προς την ανατολική ακτή σε λιγότερο από 15 – 20 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου