Έρχεται «κόντρα»... στόχος του CVC να αποκτήσει το 30% της ΔΕΗ αλλά θέλει και ο Κοπελούζος

 Τo Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με 34%, ωστόσο οποιαδήποτε πώληση σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα υπονόμευε εξαρχής το κρατικό επενδυτικό ταμείο

Αντίθετα από τις δυνατότητες της αγοράς κινούνται, όπως θα δούμε, τα συμφέροντα μεγάλων μετόχων σε ορισμένες εταιρείες ( ΔΕΗ - CVC, κρατικά funds) καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε ημέρες η υπερπροσφορά μετοχών, δημιουργεί κραδασμούς.
Μετά την διάθεση μετοχών του 10% της Εθνικής Τράπεζας, η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων της Cenergy (22,2 εκατ.) επιβεβαίωσε τις χαμηλές δυνατότητες μιας αγοράς.
Η είσοδος των νέων μετοχών - παρά το γεγονός ότι καλύφθηκε κατά 80% από ξένους επενδυτές - ενδοσυνεδριακά οδήγησε την μετοχή της Cenergy σε απώλειες και επισπεύσθηκαν μεγάλες αγορές στο κλείσιμο προκειμένου να επανέλθει η τιμή διάθεσης ( 9 ευρώ ) της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό ακριβώς “αντέχει” η λιανική αγορά της Αθήνας σύμφωνα με επενδυτικούς τραπεζίτες, όταν οι εισηγμένες προχωρούν λ.χ σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου.
Πάνω από τα 200 εκατ ευρώ, δύσκολα καλύπτονται οι εκδόσεις όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, γι αυτό οι σχετικές εκδόσεις μερικές φορές περιορίζονται σε 150 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες, όμως, δυσκολίες και σε υπερθετικό βαθμό - λόγω και της ποιότητας των επενδυτών - παρατηρήθηκαν και στην διάθεση μετοχών της Εθνικής όπου το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών κράτησε μερικές ώρες εξαιτίας και της τιμής διάθεσης.

Τι θα συμβεί με την ΔΕΗ και την ζήτηση από CVC και όμιλο Κοπελούζου

Η επόμενη εταιρεία η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών είναι η ΔΕΗ, δεδομένου ότι o μεγαλύτερος μέτοχος (10%) το αμερικανικό fund CVC πιέζει συνεχώς προκειμένου να αυξήσει την θέση του, έως και 30% όπως μεταδίδουν αρμοδίως οι συνομιλητές του κ. Α. Φωτακίδη.
Ο δεύτερος μέτοχος ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει την θέση του είναι ο όμιλος του κ. Δ. Κοπελούζου ο οποίος απέκτησε το 1,5% των μετοχών της ΔΕΗ (12,1 ευρώ) στο πρόσφατο deal της εξαγοράς 2 Αιολικών πάρκων, συμφωνία η οποία προέβλεπε συνδυασμό μετρητών και μετοχών. Εν όψει των προβλέψεων για την ΔΕΗ (1,7 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη το 2024 και 2,1 δισ. ευρώ το 2026), ο όμιλος Κοπελούζου εύλογα δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τις μερισματικές αποδόσεις, ούτε τις προσδοκίες για την άνοδο της μετοχής.
Επιπρόσθετα ζήτηση εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί από κρατικά fund όπως το Norges Fund, αλλά επενδυτικά και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία στοχεύουν στις αποδόσεις.
Μερική λύση στο πρόβλημα της υψηλής ζήτησης για μετοχές της ΔΕΗ, θεωρητικά, μπορεί να δώσει η εμπιστοσύνη της διοίκησης της ΔΕΗ στην εταιρεία με τις αγορές ιδίων μετοχών. Η εταιρεία διαθέτει ήδη το 7,2286% των μετοχών της εταιρείας ( 27,6 εκατ. μετοχές ) με τιμή κτήσης τα 11-12 ευρώ. Εξ αυτών ένα ποσοστό θα δοθεί στα στελέχη και το υπόλοιπο αναμένεται να διαγραφεί όπως έχει δηλώσει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Τo Δημόσιο, όμως, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος με 34%, ωστόσο οποιαδήποτε πώληση σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όχι μόνο θα ήταν επιζήμια, αλλά θα υπονόμευε εξαρχής το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...