Το Reuters υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Φινλανδία βρέθηκε αναγκασμένη να περάσει δεκαετίες διατηρώντας φιλικές και εξυπηρετικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα και βαδίζοντας σε ένα επισφαλές μονοπάτι ουδετερότητας για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της - μια τακτική γνωστή ως «Φινλανδοποίηση».
Με την προοπτική ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να τερματίσει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν συντομότερα και με τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων ότι οι όροι θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Κίεβο, ένα σενάριο που φημολογείται, είναι η επιβολή ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απαιτήσει η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη για να υπάρξει ειρήνη, γεγονός που θα εξουδετέρωνε εκ των πραγμάτων τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ναι, είμαι εναντίον της (Φινλανδοποίησης). Ας το παραδεχτούμε, η Ουκρανία ήταν ουδέτερη πριν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία», δήλωσε ο Βαλτόνεν, η χώρα της οποίας έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, στο περιθώριο του ειρηνευτικού φόρουμ του Παρισιού.
«Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα επέβαλα στην Ουκρανία. Σίγουρα όχι ως πρώτη εναλλακτική λύση», προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα εξαφάνιζε τα προβλήματα.
Υπενθυμίζεται, ότι η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τόσο τη Φιλανδία όσο και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν δεκαετίες στρατιωτικής μη συμμόρφωσης και να αναζητήσουν ασφάλεια στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ.
Η Βαλτόνεν αμφισβήτησε επίσης κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να είναι αξιόπιστη ακόμη και αν συμφωνήσει σε μια συμφωνία και δήλωσε ότι ο εξαναγκασμός της Ουκρανίας να αποδεχθεί όρους παρά τη θέλησή της θα κατέρριπτε το διεθνές σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου