Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Η ανεξάρτητη βουλευτής επισημαίνει πως η ύπαρξη ισχυρών, δημοκρατικών οργάνων και η καλλιέργεια ενός πολιτικού πολιτισμού που να ενσωματώνει τις διαφοροποιημένες απόψεις και να απορρίπτει το συγκεντρωτισμό αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εδραίωσή του κόμματος ως ενός αληθινού συμμετοχικού φορέα, όπου η δημοκρατία δεν θα είναι απλώς μια «αφηρημένη έννοια».
Όσον αφορά το στόχο της κυβέρνησης για το Κίνημα Δημοκρατίας, η κυρία Χρηστίδου παραδέχεται ότι ακούγεται φιλόδοξος, σημειώνει όμως με νόημα πως μεγάλος μέρος της κοινωνικής πλειονότητας που είναι απογοητευμένο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα την ημέρα των εκλογών επιλέγει την «αποχή» γιατί θεωρεί πως τίποτα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά της.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Χρηστίδου:
- Πόσο σημαντικό είναι να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα το Κίνημα Δημοκρατίας; Θα είναι μια πρώτη ήττα του αν δεν καταφέρει να την συγκροτήσει;
- Οι ενδείξεις που υπάρχουν, δείχνουν πως θα συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της παρουσίας του Κινήματος Δημοκρατίας σε σημαντικές πολιτικές διαδικασίες και στην περαιτέρω αύξηση της πολιτικής επιρροής του. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η συγκρότησή της δεν αποτελεί πανάκεια και αυτοσκοπό, καθώς η δυναμική του Κινήματος απορρέει από τα χιλιάδες μέλη του που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να το αγκαλιάσουν, καθώς έχουν απογοητευτεί από τα σημερινά κόμματα που αντιπροσωπεύουν τον λεγόμενο κεντροαριστερό και προοδευτικό χώρο.
Σε καμία περίπτωση η μη συγκρότηση ΚΟ σε ένα αρχικό στάδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ήττα. Ήττα είναι να συμβιβάζεσαι με ό,τι σε απωθεί. Ήττα είναι να υπαναχωρείς από τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύεις. Ήττα είναι να μένεις κλεισμένος στο «καβούκι» σου και να μην αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας. Και σε όλα αυτά το Κίνημα Δημοκρατίας μετράει μόνο νίκες.
- Τι θα πρέπει να γίνει ώστε το νέο κόμμα να μην παρουσιάσει τα εκφυλιστικά φαινόμενα που είδαμε στο ΣΥΡΙΖΑ; Θα πρέπει να έχει όργανα και πώς θα λειτουργούν;
- Ο τρόπος που θα συγκροτηθεί η οργανωτική δομή του Κινήματος Δημοκρατίας απορρέει από την πρώτη αρχή της ιδρυτικής διακήρυξής του, της Συμμετοχικής Δημοκρατίας: «Το κόμμα που ιδρύουμε σήμερα είναι κόμμα των μελών και των φίλων του. Κινηματικό, ανοιχτό, διαφανές, χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα σε μέλη α’ και β’ κατηγορίας.» Η οργανωτική δομή θα πρέπει να είναι σαφής και αντιπροσωπευτική με διαχωρισμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες, προάγοντας τη συμμετοχή όλων των μελών στη λήψη αποφάσεων και αποτρέποντας έτσι την επικράτηση μιας «ισχυρής ελίτ» που να κυριαρχεί πάνω στις αποφάσεις. Η δημιουργία ενός κλίματος όπου οι ιδέες, η κριτική και οι διαφωνίες γίνονται σεβαστές και ενσωματώνονται στο πολιτικό πρόγραμμα είναι ουσιώδης.
Συνεπώς, για να αποφευχθούν τα εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτά που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, το Κίνημα Δημοκρατίας θα πορευθεί σε μια στρατηγική που θα προάγει την εσωτερική δημοκρατία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ανανέωση και την αξιολόγηση όλων ημών. Η ύπαρξη ισχυρών, δημοκρατικών οργάνων και η καλλιέργεια ενός πολιτικού πολιτισμού που να ενσωματώνει τις διαφοροποιημένες απόψεις και να απορρίπτει τον συγκεντρωτισμό, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εδραίωσή του κόμματος ως ενός αληθινού συμμετοχικού φορέα, όπου η Δημοκρατία δεν θα είναι απλώς μια «αφηρημένη έννοια».
- Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο κι ο Σωκράτης Φάμελλος βάζουν ως στόχο την κυβέρνηση. Μήπως, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο, αυτός ο στόχος είναι μαξιμαλιστικός;
- Σε καμία περίπτωση δεν μπερδεύουμε τον ίσκιο μας με το μπόι μας. Γνωρίζουμε από πού ξεκινάμε, πού βρισκόμαστε, όπως, επίσης, γνωρίζουμε και από σκληρή δουλειά. Ωστόσο ο στόχος της κυβέρνησης για το Κίνημα Δημοκρατίας ακούγεται φιλόδοξος, υπάρχει όμως μεγάλος μέρος της κοινωνικής πλειονότητας που είναι απογοητευμένο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την ημέρα των εκλογών επιλέγει την «αποχή» γιατί θεωρεί πως τίποτα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά της. Η προσπάθεια για να γίνει η πολιτική ελκυστική απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και προετοιμασία, ώστε να μετατραπεί ο στόχος της κυβέρνησης σε ρεαλιστική προοπτική. Η ανάπτυξη ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου και συνεκτικού προγράμματος, προσεγγίζοντας όχι μόνο τους ιδεολογικούς υποστηρικτές του Κινήματος, αλλά και εκείνους που αμφισβητούν το σύστημα, το οποίο θα συνοδεύεται από μια στρατηγική για κοινωνική εδραίωση, πολιτική ανανέωση και την οικοδόμηση συμμαχιών με άλλες κοινωνικές δυνάμεις, είτε οργανωμένες είτε ανοργάνωτες, θα εξαλείψουν το μαξιμαλιστικό του εγχειρήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου