Σε αυτή τη συζήτηση ο νυν ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε αμετανόητος όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ξεκινώντας δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει αποκτήσει διπλωματικό αποτύπωμα και έχει έναν διεθνή ρόλο στον καθορισμό της αρχιτεκτονικής της διεθνούς ασφάλειας», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες γίνεται μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Ακόμα και στα πεδία των συρράξεων, έχουμε κερδίσει τον σεβασμό των διεθνών δρώντων – και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που εκτιμούν τη στάση αρχών που τηρούμε. Δεν μπορούμε ως χώρα να είμαστε συναλλακτικοί, αλλά πιστοί στις αρχές μας. Το διεθνές δίκαιο είναι η προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στην ισχυρή θέση της Ελλάδας, είμαστε αποφασισμένοι για βήματα μπροστά», ανέφερε.
Και συνέχισε λέγοντας για το Κυπριακό, ότι «συν τω χρόνω και μετά το Γκραν Μοντανά, είχε περιέλθει σε μία ακινησία. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε καταφέρει να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία για την επίλυσή του. Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς αντιβαίνει το πλαίσιο που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πλαίσιο δεν μπορεί να είναι άλλο πέραν αυτού που καθορίζει ο ΟΗΕ».
Όταν η συζήτηση έφτασε και στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επέμεινε στα… ήρεμα νερά, με την ηρεμία με τους γείτονες να φτάνει και στη στεριά, μιας και ο Γεραπετρίτης θέλει να χτίσουμε σχέση καλής γειτονίας.
«Δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις. Η απάντηση είναι μία: θα χτίσουμε μία σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία, μόνο αν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί. Μπορούμε να χτίσουμε τα σημεία που μας ενώνουν κι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα», είπε χαρακτηριστικά για τις σχέσεις με τους απέναντι, χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα για τις συνεχείς προκλήσεις και διεκδικήσεις τους. Όπως βέβαια καλό είναι να μάθει ο ελληνικός λαός που ακριβώς είναι εκείνα τα σημεία που μας ενώνουν με την Τουρκία!
Μάλιστα όπως είπε «ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Η φενάκη ότι τα προβλήματα μπορούν να λύνονται χωρίς διάλογο δεν μπορεί να ισχύσει. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις, κοινές για όλους. Η Ελλάδα με ισχύ, αυτοπεποίθηση και φρόνηση, θα προχωρήσει δυναμικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου