Η πλήρης υπεράσπιση του Έλον Μασκ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα κατά τη διάρκεια της δυόμισι ώρας συνέντευξης Τύπου.
Γιατί αν μη τι άλλο, ήταν ο Τζορτζ Σόρος που «παρενέβαινε» τόσα χρόνια.
Και η ελπίδα να φτάσουμε στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου όχι μόνο με την ίδια κυβέρνηση, επειδή ένας ανασχηματισμός "δεν είναι στην ημερήσια διάταξη" (με όλο τον σεβασμό στον Ματέο Σαλβίνι), αλλά και με τη μεταρρύθμιση της πρωθυπουργίας στην τελική ευθεία . Η Τζωρτζία Μελώνη εμφανίζεται ενώπιον των 40 δημοσιογράφων που κληρώθηκαν για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την οποία πλέον έχει τοποθετήσει στην αρχή και όχι στο τέλος της χρονιάς, και τονίζει ότι όχι μόνο δεν αισθάνεται «περιορισμό στην ελευθερία του Τύπου» αλλά επίσης ότι είχε υποβάλει τον εαυτό της σχεδόν σε «μια ερώτηση την ημέρα».
Καλύπτει την πλάτη του, με σεβασμό στα αιτήματα που έρχονται από το Επιμελητήριο των ομάδων Montecitorio για συχνότερα ραντεβού σε μια πιο κλασική φόρμουλα του flying press point. Και διευκρινίζει επίσης ότι είναι επιλογή να μην γίνουν συνέδρια μετά τα σημαντικότερα μέτρα (δεν το έκανε το 2024 ούτε καν για τον προϋπολογισμό) για να αφήσει χώρο στους υπουργούς.
Εκτός από την υπεράσπιση της αδερφής του Αριάννας, ο τόνος είναι αναμφισβήτητα πιο συγκρατημένος από ό,τι συνήθως στις απαντήσεις σε 40 ερωτήσεις συν μία, από την κορυφή του κεφαλιού, που έρχεται από το πίσω μέρος της αίθουσας, για την Παλαιστίνη.
Μένει εκτενώς στην αρχή, από την απελευθέρωση της Σεσίλια Σάλα («το μεγαλύτερο συναίσθημα») μέχρι τη μοίρα της Ουκρανίας τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθίσει στον Λευκό Οίκο και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν θα εγκαταλείψει το Κίεβο. Σκεπτικό που έκανε απευθείας, το βράδυ, με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, να επισκέπτεται τη Ρώμη. Η Μελόνι υποβαθμίζει τα πρώτα ξεσπάσματα του μεγιστάνα, που ανησυχούν αρκετά τις ευρωπαϊκές χώρες. Για τη Γροιλανδία και τον Παναμά «Νιώθω ότι μπορώ να αποκλείσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν προσάρτηση τα επόμενα χρόνια», λέει η πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι κατά τη γνώμη της πρόκειται για «μηνύματα σε ορισμένους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες», διαβάστε την Κίνα και τίποτα περισσότερο.
Όπως δεν αποδέχεται την πρόσκληση να εξηγήσει τον ρόλο του μπλιτς της στο Mar-a-Lago στην επιστροφή της Ιταλίδας δημοσιογράφου στο σπίτι για 21 ημέρες στη φυλακή στο Ιράν, ακόμα κι αν της εξηγήσει ότι, παρά το ταξίδι που μόλις έκανε, θα χαιρόταν «να βρεθώ στην Ουάσιγκτον στις 20 για την ορκωμοσία του Τραμπ, αν και θα εξαρτηθεί «από την ατζέντα». Επίσης, αποσιωπά το 5% που ζήτησε ο εκλεγμένος πρόεδρος από τους ευρωπαίους συμμάχους για την άμυνα, επισημαίνοντας μόνο ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να κινηθεί για να εξοπλιστεί με «επαρκή εργαλεία».
Και η Ευρώπη, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και σε σχέση με τους δορυφόρους SpaceX, έχει μείνει πίσω στον εξοπλισμό της με ένα ασφαλές δημόσιο σύστημα επικοινωνιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν άλλες προηγμένες τεχνολογίες όπως αυτές που αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες του Musk για να εξοπλιστούμε σήμερα. Αλλά δεν υπάρχουν υπογεγραμμένες συμφωνίες, «είναι ψεύτικο». Και σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του Χ δεν είναι «κίνδυνος για τη δημοκρατία, δεν παίρνω λεφτά από τον Μασκ» και «δεν του έχω μιλήσει ποτέ» για το Starlink», τόνισε η Μελόνι, αποσπώντας επαίνους στα social media από τον ίδιο τον Μασκ. για τα λόγια του για τον Σόρος, που αναφέρονται μεταξύ των περιπτώσεων «πλούσιων ανθρώπων» που «χρησιμοποιούν πόρους για να χρηματοδοτήσουν κόμματα και ενώσεις σε όλο τον κόσμο για να επηρεάσουν τις πολιτικές».
Δεν μπορεί κανείς να έχει, όπως συχνά επαναλαμβάνει, «διπλά πρότυπα»: για τις ξένες επενδύσεις «Πάντα κοιτάζω το εθνικό συμφέρον, δεν κάνω χάρη σε φίλους» αλλά «δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένα κόκκινο γράμμα έχει κολλήσει σε αυτούς που έχουν καλές σχέσεις μαζί μου». Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το Starlink έχει παρουσιάσει το έργο του και υπάρχει μια «ανακριτική φάση» η οποία, αν έχει θετική έκβαση, θα εμπλέκει πολλούς τομείς», από τη «Βουλή» μέχρι το «Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας» υπό την προεδρία Ο Σέρτζιο Ματαρέλα παρενέβη κατά του Νοτιοαφρικανού μεγιστάνα με την ιδιότητα του «επικεφαλής του CSM», όταν ο Μασκ είχε επιτεθεί στους Ιταλούς δικαστές ότι δεν συμμερίστηκε τα λόγια ενός από τους βουλευτές της (Ylenja Lucaselli) για τον αρχηγό του κράτους, «του είπα κιόλας».
Ένας γίγαντας με τον οποίο αντίθετα έχει υπογράψει ανακωχή είναι ο Στελλάντης: «Είμαι ικανοποιημένος» με τη συμφωνία, λέει, σε ένα από τα λίγα χωρία για την οικονομία, εκτός από τη διεκδίκηση αποτελεσμάτων στην εργασία, την υπόσχεση για εντατικοποίηση των πολιτικών. υπέρ των επιχειρήσεων και των προσλήψεων, και επίσης ότι το 2025 (θα έπρεπε να ήταν ήδη το 2024) θα είναι η χρονιά ενός «σήματος προς τη μεσαία τάξη» στο μέτωπο των φορολογικών περικοπών. Αντίθετα, υπάρχει χώρος για εσωτερική πολιτική: για πολλοστή φορά αποκλείει ανακατατάξεις και επιστροφή του Σαλβίνι στο Viminale. Είναι επιφυλακτική για την τύχη της Daniela Santanchè («περιμένουμε τους κριτές») ενώ διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσουν «γρήγορα» με τις μεταρρυθμίσεις. Χωρισμός σταδιοδρομίας αλλά και αυτονομία (η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι «σε μεγάλο βαθμό αυτοεφαρμόσιμη», αλλά επεξεργάζεται νόμος για τον Λεπ) και η πρωθυπουργία, αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη στην αίθουσα.
Και ακόμη κι αν η απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού δεν φτάσει εγκαίρως για το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, θα πρέπει και πάλι να «αμφισβητηθεί ο εκλογικός νόμος». Τέλος, προειδοποιεί τους συμμάχους του για τις περιφερειακές εκλογές - θα υπάρξουν «μεγάλες και ευαίσθητες φέτος», διευκρινίζει, σβήνοντας επίσης τις ελπίδες για αναβολή των εκλογικών αρχαιρεσιών για το 2026: θα χρειαστεί να «λάβουμε υπόψη τις FDI». , στο Βένετο και όχι μόνο, εξηγεί ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση αμφισβητεί τον νόμο της Καμπανίας για την τρίτη θητεία.
Με επιφύλαξη της αναπαραγωγής © Πνευματικά δικαιώματα ANSA
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου