Εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βουλγαρία συγκέντρωσαν περισσότερες από 100.000 παραγγελίες από τις αρχές του 2024.

Πουλούσαν επικίνδυνα, πλαστά, νοθευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, παρουσιάζοντάς τα ως «θαυματουργά» χρησιμοποιώντας διαφημιστικά κατασκευασμένα με τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ (deep fake). Για να πετύχουν τον σκοπό τους μάλιστα έβαζαν ως «πρωταγωνιστές» γνωστά πρόσωπα επιστημόνων, γιατρών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν, ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, οι Θάνος Ασκητής, Γιάννης Μπέζος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Παναγοπούλου, Νίκος Στραβελάκης και αρκετά ακόμη άτομα με αναγνωρισιμότητα τα οποία παρουσιάζονται να παρέχουν δήθεν συμβουλές για ιατρικά θέματα, προωθώντας τα επικίνδυνα σκευάσματα.

Περισσότερες από 100.000 παραγγελίες είχαν δεχθεί οι δύο εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Ιρλανδία και Βουλγαρία από τις αρχές του 2024 έως σήμερα, για δήθεν θεραπευτικά σκευάσματα, με το αντίτιμο της αντικαταβολής να καταλήγει σε λογαριασμό… λιθουανικής τράπεζας, και δικαιούχο εταιρεία με έδρα στη Β. Ιρλανδία.

Τα πλαστά σκευάσματα ήταν δήθεν αποτελεσματικά για την στυτική δυσλειτουργία, προστατίτιδα, απώλεια βάρους, τους πόνους των αρθρώσεων και της αποκατάστασης των χόνδρων, στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδους διαβήτη, κυστίτιδας, δερματοπαθειών, ψωρίασης, αιμορροΐδων, ξηροφθαλμίας και άλλων ασθενειών.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2024 όταν μία 53χρονη υπέβαλλε μήνυση κατά αγνώστων, καθώς είχε παραγγείλει σκευάσματα των συγκεκριμένων εταιρειών για λογαριασμό της ηλικιωμένης μητέρας της, τα οποία της προκάλεσαν δερματολογική βλάβη από την χρήση τους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας οι αρμόδιοι αξιωματικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος των εκπροσώπων των δύο εταιρειών καθώς και σε τέσσερις Έλληνες, για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Οι αστυνομικοί ακολουθώντας τα ίχνη των δεμάτων διαπίστωσαν ότι αυτά δρομολογούνται μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με έδρα το Κορωπί. Σε έλεγχο που έγινε στις εγκαταστάσεις της προέκυψε ότι αλλοδαπή εταιρεία με έδρα τη Βόρειο Ιρλανδία σε συνεργασία με εταιρεία μεταφορών με έδρα τη Βουλγαρία, διακινούσαν τα επίμαχα σκευάσματα στην Ελλάδα, αναθέτοντας στην ελληνική εταιρεία την παράδοσή τους στους τελικούς καταναλωτές.

Στο εσωτερικό της ελληνικής εταιρείας εντοπίστηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα με την ένδειξη “HONDROSTRONG” ή “HONDROFROST”, για πόνο αρθρώσεων και χόνδρων, “Alfazone” ή “Gigant” για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, “Cardione” ή “MiCardium” ή “Blutforde” για αρτηριακή πίεση, “Prostovit” ή “Revita Prost” ή “Predsto Norm”, για την αντιμετώπιση της προστατίτιδας, “ABslim” ή “Keto Diet”, που προωθούνται για την απώλεια βάρους και αρκετά ακόμη δήθεν για αντιμετώπιση διαβήτη, κυστίτιδας, αιμορροΐδων και άλλων ασθενειών.

Για σημαντικό αριθμό αυτών των σκευασμάτων έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από τον Ε.Ο.Φ. που προειδοποιούν τους πολίτες για την επικινδυνότητά τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ότι η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους καθώς μεγάλο ποσοστό τους είναι πλαστά, νοθευμένα, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα.