Οι... άμπαλοι που έγιναν πρίγκιπες!

«Φέτος θα ήμαστε πολύ καλύτεροι» είχε πει ο έμπειρος μέσος και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που.. αμφισβήτησαν (και μάλιστα έντονα) τα λόγια του. Αν λάμβανε κάποιος υπόψιν του τα ευρωπαϊκά παιχνίδια το περασμένο καλοκαίρι σίγουρα θα... γελούσε με τους ισχυρισμούς του «Κατσούρ».
Να, όμως, που στα τέλη Οκτωβρίου ο «βάτραχος» Παναθηναϊκός τείνει να μεταμορφωθεί σε πραγματικό πρίγκιπα, ακόμη και αν... εκκρεμεί η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον Σουλτάν Αλ Σαούντ. Άλλωστε το... παλάτι των «πρασίνων» τις τελευταίες εβδομάδες είναι ο αγωνιστικός χώρος και ο... Σεϊχης Φερέιρα έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο σαγηνευτικό (η αλήθεια είναι) ποδόσφαιρο που παίζει ο Παναθηναϊκός.
Υπάρχουν στιγμές που μοιάζει να... πετάει φωτιές από τη μέση και μπροστά και να προσφέρει απίστευτο θέαμα για τα δεδομένα της ομάδας. Αυτή είναι και η λέξη κλειδί. Ομάδα σε όλα. Αποκορύφωμα του εκπληκτικού δέσιμου που υπάρχει στα αποδυτήρια ήταν και η εικόνα του... μαζικού πανηγυρισμού μετά το πρώτο γκολ στην Τούμπα με το απευθείας χτύπημα φάουλ του Σίλβα Κλέιτον.
Φέτος ο Παναθηναϊκός δεν παίζει για έναν παίκτη και ούτε ο ένας παίκτης (θα) παίζει για τον Παναθηναϊκό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Τζιμπρίλ Σισέ έκανε... κακό στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας. Όμως η ελευθερία κινήσεων που έχουν (και πρέπει να έχουν) μερικοί παίκτες κάνει και τη διαφορά. Το passing game είναι πρωτόγνωρο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι αυτοματισμοί που οι φίλοι της ομάδας είχαν να δουν από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα.
Λέτο σε ρόλο... Σισέ
Η μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Ακόμη και αν δεν βρίσκει χώρους προκειμένου να «ανοίξει» το παιχνίδι της, φαίνεται πως έχει τον τρόπο για να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες. Ο Σεμπάστιαν Λέτο είναι φέτος ο ηγέτης. Ο Κουίνσι εξελίσσεται σε παίκτη πρώτης γραμμής. Ο Σίλβα Κλέιτον μοιάζει αναγεννημένος.
Ο Ζέκα είναι το «πολυεργαλείο» που θα ήθελαν οι περισσότεροι προπονητές. Ο Κατσουράνης παίζει απελευθερωμένα. Και μέσα σε όλους αυτούς; Υπάρχει ένα 17χρονο παιδί που εμπνέει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Μια θέση που «πόναγε» ο Παναθηναϊκός (και) τα τελευταία χρόνια. Ας πάρουμε όμως καθέναν από αυτούς ξεχωριστά.
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ
Μετά την φυγή των Τζιμπρίλ Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα το περασμένο καλοκαίρι, ο Σεμπάστιαν Λέτο έπαψε να θεωρεί τον εαυτό του «δεύτερο» ή «τρίτο» μέσα στην ομάδα. Φέτος γνωρίζει ότι είναι το «πρώτο» όνομα του Παναθηναϊκού και όπως αποδεικνύεται είναι πανέτοιμος να επωμιστεί τον ρόλο του ηγέτη. Με 8 γκολ φέτος, όσα σημείωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό, δεν είναι μόνο δημιουργός, αλλά και... δεινός εκτελεστής!
Κι όλα αυτά; Χάρη στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος τον μετέφερε αρχικά από την αριστερή στην δεξιά πλευρά για να μπορεί να έχει το αντίθετο πόδι και να είναι απειλητικός στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Και όταν ξέμεινε από επιθετικούς του έδωσε έναν ελεύθερο ρόλο στην επίθεση, είτε ως σέντερ φορ, είτε ως δεύτερος επιθετικός.
Αναμφισβήτητα, ο Σεμπάστιαν Λέτο αποτελεί τον φυσικό ηγέτης της ομάδας. Το... κακομαθημένο παιδί, υποτάσσει τον (δεδομένο) εγωισμό του (ποδοσφαιρικό και μη) για χάρη της ομάδας. Έχει περιορίσει τις περιττές ντρίπλες και τις περιττές ενέργειες (σ.σ. να τις κόψει τελείως είναι αδύνατον για έναν παίκτη με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Λέτο) και παίζει με γνώμονα το καλό του συνόλου. Και μέχρι στιγμής, τα καταφέρνει περίφημα!
ΚΟΥΙΝΣΙ ΟΒΟΥΣΟΥ ΑΜΠΕΓΙΕ
Ο Φερέιρα ήθελε τον... ξεχασμένο Κουίνσι και δικαιώνεται
Ένας παίκτης που γνώριζε καλά ο Φερέιρα από τη συνύπαρξή τους στην ισπανική Μάλαγα και ο οποίος... φαγώθηκε προκειμένου να αποκτηθεί, έστω και ως δανεικός. Με το παρατσούκλι «τυφώνας» έχει βαλθεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του και όπως αποδεικνύεται στον αγωνιστικό χώρο δεν πέφτει κάτω με... τίποτα!
Από τότε που έμαθε πράγματα και καταστάσεις στην Παιανία, από τότε που αφομοίωσε τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού και σε συνδυασμό με τα όσα γνώριζε για τη νοοτροπία του Πορτογάλου προπονητή, έχει μετατραπεί σε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Και ο Φερέιρα τον χρησιμοποιεί όπως ακριβώς τον Λέτο. Στην αντίθετη πλευρά. Ως δεξιοπόδαρος έχει επωμιστεί το αριστερό άκρος της μεσοεπιθετικής γραμμής με την τάση να συγκλίνει στο κέντρο και να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους αντιπάλους.
Άλλωστε είναι από τους πιο ποιοτικούς παίκτες του πρωταθλήματος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και το κυριότερο; Ταχύτητα! Το στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να περνάει σαν... σταματημένους τους αμυντικούς των άλλων ομάδων. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι οι ασίστ «πάρε βάλε» αφού ξέρει πως να «φτιάχνει» καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.
ΣΙΛΒΑ ΚΛΕΪΤΟΝ
Από... αποδιοπομπαίος τράγος, πραγματικός πρωταγωνιστής! Ούτε και ο ίδιος ο Κλέιτον δεν θυμάται από πότε έχει να σημειώσει γκολ με απευθείας χτύπημα φάουλ και να αποτελεί υπολογίσιμο μέλος του Παναθηναϊκού. Ο παίκτης που ήταν συνεχώς στην «transfer list» των «πρασίνων» και με το ένα πόδι στην έξοδο της Παιανίας, πήρε την (τελευταία) ευκαιρία που έψαχνε από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και την... γράπωσε με δύναμη από τα μαλλιά. Μπορεί να μην κάνει το κάτι παραπάνω στην ομάδα, αλλά κάνει όσα πρέπει να κάνει και όσα ακριβώς του έχει ζητήσει ο προπονητής.
Ο Σίλβα Κλέιτον βρήκε τον ρόλο που του ταιριάζει καλύτερα και συνεχώς βγάζει ασπροπρόσωπο τον Φερέιρα για την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει. Στα τελευταία παιχνίδια εναλλάσσεται συνέχεια με τον Λέτο στην κορυφή της επίθεσης, ενώ φαίνεται πως του ταιριάζει απόλυτα ο ελεύθερος ρόλος στον αγωνιστικό χώρο. Πραγματικά είναι... άλλος παίκτης, εκτός και αν τα προηγούμενα χρόνια δεν ένιωθε τη «σιγουριά» στις προπονήσεις για να κερδίσει την ευκαιρία που δικαιούνταν.
Τελευταία και καλή (ευκαιρία) για τον Κλέιτον
Τελευταία και καλή (ευκαιρία) για τον Κλέιτον
Ίσως και οι συγκυρίες που παρουσιάστηκαν μετά τους τραυματισμούς των Νίνη, Χριστοδουλόπουλο, τον βοήθησαν να μπει στην βασική ενδεκάδα και να αποδείξει ότι αξίζει να παραμείνει. Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και το ερώτημα που πηγάζει είναι το εξής: Τον κρατάει ο Παναθηναϊκός ή τον αφήνει να φύγει όπως... παρακαλούσε εδώ και πολύ καιρό;
ΖΕΚΑ
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έψαχνε από το ξεκίνημα της προετοιμασίας έναν αριστεροπόδαρο παίκτη που να μπορεί να παίξει στο περιβόητο box to box και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα άκρα. Και τον βρήκε κατόπιν δικής του εισήγησης στο πρόσωπο (και στα... πόδια) του άσημου Χοσέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκεζ, κατά κόσμον Ζέκα.
Ένα παιδί 23 χρονών, χωρίς παραστάσεις, παρά μόνο με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αντοχή και πολλά τρεξίματα. Το... μάτι του πορτογάλου προπονητή έπεσε αμέσως πάνω του και έδωσε εντολή για την απόκτησή του. Τώρα μπορεί να του πει τίποτε κάποιος; Πρόκειται για πραγματικό «εργαλείο» στον αγωνιστικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται... παντού (!) για να κόψει, να τρέξει, να μοιράσει, να πασάρει και να «γεμίσει» με την παρουσία του το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.
Βέβαια μπορεί να υστερεί στο σκοράρισμα (σ.σ. αποκορύφωμα το απίστευτο τετ α τετ που έχασε στο ματς με τον Εργοτέλη) αλλά όπως φαίνεται, μικρή σημασία έχει. Ο Φερέιρα τον θέλει για άλλα πράγματα κι όχι για να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.
Ζέκα, άλλη μια δικαίωση του Φερέιρα
Ζέκα, άλλη μια δικαίωση του Φερέιρα
Και με βάση τα όσα έχει δείξει από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι σε θέση να τα προσφέρει. Μετά την μετατόπιση του Λέτο στην κορυφή της επίθεσης εξαιτίας των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί, έφυγε από τον άξονα και κλήθηκε να καλύψει τη δεξιά πλευρά. Και όπως φάνηκε (και) στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είναι μια θέση που μπορεί να ανταποκριθεί 100%!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ
Την... πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό θυμίζει ο Κώστας Κατσουράνης μετά τα έξι πρώτα παιχνίδια της ομάδας στη Superleague. Μπορεί να μην βρίσκει δίχτυα με την ίδια συχνότητα όπως τότε ή να μην τον χρησιμοποιεί ο Φερέιρα όπως τον χρησιμοποιούσε ο Τεν Κάτε στο ξεκίνημα της σεζόν 2009-2010 αλλά σίγουρα είναι ένας παίκτης που μοιάζει... μεταμορφωμένος σε σχέση (κυρίως) με την περσινή σεζόν.
Με τον Σιμάο δίπλα του έχει έναν απελευθερωμένο ρόλο, πιο δημιουργικό, ενώ δεν αδιαφορεί καθόλου για τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού κρατώντας «δεμένο» το κέντρο των «πρασίνων» από την αρχή μέχρι και τη στιγμή που έδωσε τη θέση του στον Βίκτορ Βιτόλο.
Με δεδομένη την απουσία του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παίρνει τις ανάσες που ήθελε και μπορεί να έχει πολλά περισσότερα «τρεξίματα» τα οποία έλειψαν την περασμένη χρονιά. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις κινήσεις του, καλύπτει «τρύπες» όταν χρειαστεί, ενώ μπορεί και να βγει μπροστά αν και εφόσον φανεί αναγκαίο.
Πιο απελευθερωμένος φέτος ο «Κατσούρ»
Πιο απελευθερωμένος φέτος ο «Κατσούρ»
Απόδειξη; Τόσο το γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη από θέση... σέντερ φορ, όσο και το γκολ που «έφτιαξε» στην Τούμπα. Κυνήγησε μια (φαινομενικά) χαμένη μπαλιά, εκμεταλλεύτηκε την λάθος εκτίμηση του Σνάουτσερ και «σέρβιρε» στον Κουίνσι το 0-2... Αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, ο Παναθηναϊκός (ξανα)βρήκε τον Κατσουράνη που απέκτησε το 2009.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ
Εντάξει. Μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στους παίκτες που βοηθούν στην δημιουργία του παιχνιδιού, αλλά είναι ένα 17χρονο παιδί που πρέπει να γίνει ειδική αναφορά για την ολική μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού. Αυτό που έχει καταφέρει ο Στέφανος Καπίνο είναι κάτι το μοναδικό.
Εμπνέει μεγάλη σιγουριά, τόσο στους συμπαίκτες του, όσο και στους φίλους της ομάδας που είχαν... αγανακτήσει (βάση της συμπεριφοράς τους στο γήπεδο) με τις εμφανίσεις του (κατά τ' άλλα αγαπημένου τους) Αλέξανδρου Τζόρβα. Δεν ήταν τυχαίο που ο Παναθηναϊκός δεν κινήθηκε για την απόκτηση τερματοφύλακα μετά την πώλησή του και προτίμησε να μείνει με την τριάδα των Καπίνο, Κοτσόλη, Καρνέζη.
Στην Παιανία πίστευαν πολύ στις δυνατότητες του νεαρού γκολκίπερ, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα έπαιρνε φανέλα βασικού από τόσο νωρίς. Όμως ο Φερέιρα ξέρει, βλέπει και δεν φοβάται να εμπιστευτεί ένα αμούστακο παιδί για τα «πράσινα» δοκάρια.
Τερματοφύλακα για το τώρα και το αύριο βρήκε ο Παναθηναϊκός με τον Καπίνο
Και ο «πιτσιρικάς» έχει αφήσει τους πάντες άφωνους με τις εμφανίσεις του. Σοβαρός, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και... ποδοσφαιρικό θράσος για να μπορεί να κουμαντάρει μαεστρικά την άμυνά του και να μην... ιδρώνει καθόλου το αυτί του από μια καυτή έδρα όπως η Τούμπα. Και όταν σε μια ομάδα ο τερματοφύλακας μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά στην άμυνα, τότε και η άμυνα θα εμπνεύσει σιγουριά στον τερματοφύλακα!
ΖΕΣΟΥΑΛΔΟ ΦΕΡΕΪΡΑ
Αν χρωστάει σε κάποιον ο Παναθηναϊκός την ολική του μεταμόρφωση προς το καλύτερο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο άνθρωπος που κλήθηκε να φτιάξει μια ομάδα με χαμηλό (για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού) μπάτζετ, να αποκτήσει παίκτες από το... τέταρτο ή το πέμπτο ράφι και να δημιουργήσει από την αρχή ένα δυνατό σύνολο.
Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει κα μάλιστα τα καταφέρνει... περίφημα! Μετά το άσχημο ξεκίνημα στην Ευρώπη και την γενική κατακραυγή για την εικόνα που παρουσίασε, κανείς φίλος του Παναθηναϊκού δεν πίστευε σε αυτό που βλέπει σήμερα. Για την ακρίβεια για αυτό που είδε από τη διακοπή του πρωταθλήματος και μετά.
Ο Φερέιρα είχε δηλώσει πριν από τα συνεχόμενα «ρεπό» εξαιτίας των αγώνων με τις ομάδες Α και Β, ότι θα μπορεί να δουλέψει σκληρά και ότι ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί καλύτερος. Συνήθως αυτές οι δηλώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος η διακοπή να κάνει κακό και τις εν λόγω δηλώσεις να διαδεχθούν άλλες περί... απραξίας. Όμως, ο Πορτογάλος προπονητής τήρησε την υπόσχεσή του! Δούλεψε! Δούλεψε σκληρά μαζί με όλους τους παίκτες. Το passing game είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Παναθηναϊκού.
Η ταχύτητα αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο (αν όχι το σημαντικότερο) της «πράσινης» μεταμόρφωσης και η οποία... σπάνια πέφτει πριν από το 90λεπτό! Ο Φερέιρα θέλει να βλέπει τρεξίματα απ' όλους, πίεση ψηλά και τη μπάλα κάτω προκειμένου να οργανωθούν οι επιθέσεις της ομάδας.
Και μάλιστα υπήρξαν στιγμές που... χανόταν η μπάλα! Οταν λοιπόν οι παίκτες «εκτελούν» κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή τους, έρχονται και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που υπάρχει υγεία και στα αποδυτήρια. Υγεία που έφερε ο ίδιος ο Φερέιρα.
Αν μάλιστα ολοκληρώσει ο Παναθηναϊκός τη σειρά των ντέρμπι παίζοντας το ίδιο, ελκυστικό ποδόσφαιρο, τότε οι φίλοι της ομάδας έχουν κάθε λόγο να ονειρεύονται μεγάλα πράγματα..
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...