Απάντηση στα γαλλογερμανικά σχέδια «Όχι» Γιούνκερ σε τεχνητή διαίρεση της ΕΕ

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στα σενάρια περί..
ύπαρξης σχεδίων προς αυτήν την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες» δήλωσε από την πλευρά της η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες - μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνο για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνο τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου» εξήγησε.
Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά, αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών - μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών» είπε σχετικά.
Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ.
Όπως έγραψε νωρίτερα τη Δευτέρα το protothema.gr, το γαλλογερμανικό σχέδιο-απάντηση (;) στην κρίση  χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι έτοιμο και σε πρώτη φάση θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης.
Η αρχή θα γίνει από το Eurogroup της Τρίτης, όπου και αναμένεται να επέλθει μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, τη μόχλευση των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών - μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά από το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητΑ


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...