Με όπλο τη φιλοσοφία Φερέιρα

Ο Βαγγέλης Νερατζιάς γράφει στο sday.gr για το «τεστ» του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου έχει ως όπλο τη φιλοσοφία του Φερέιρα.
Να κάνει το τρία στα..

τρία στα ντέρμπι θέλει ο Παναθηναϊκός, που μετά τις νίκες με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, καλείται να περάσει με επιτυχία το δυσκολότερο  τεστ μέχρι τώρα στη σεζόν, παίζοντας στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό. Φαινομενικά το τριφύλλι έχει περισσότερα πράγματα να κερδίσει, παρά να χάσει καθώς δεν είναι ματς δίχως αύριο και η πορεία του ως τώρα είναι πειστική. Ωστόσο, είναι τέτοιος ο χαρακτήρας αυτού του αγώνα, που η νίκη πάντα θα αποτελεί μονόδρομο.
 Βασικό ζητούμενο για την ομάδα του Φερέιρα είναι να κρατήσει αναλλοίωτη την καλή εικόνα των προηγούμενων αγώνων. Το στοιχείο που έχει φέρει τους πράσινους στην κορυφή, είναι η αγωνιστική φιλοσοφία που έχει περάσει με επιτυχία ο Πορτογάλος τεχνικός, «παίζουμε πρώτα για την ομάδα και σε δεύτερη μοίρα για την πάρτη μας…». Το παιχνίδι είναι κίνηση στον χώρο, μεταβιβάσεις με τη μία, ταχύτητα στην σκέψη και γρήγορα τελειώματα. Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζονται παίκτες-τεχνίτες και πλην του Σιμάο οι υπόλοιποι από τη μέση και μπροστά, πληρούν αυτή τη προϋπόθεση.  Σε αυτό το μοτίβο, ο φετινός Παναθηναϊκός που κινείται σε χαμηλούς τόνους πηγαίνει στο ντέρμπι, με το σύνθημα του προπονητή να είναι ένα, «πάμε να παίξουμε το παιχνίδι μας», ακούγεται απλό αλλά δεν είναι εύκολο...
 Ένα από τα επιτεύγματα του Πορτογάλου τεχνικού για την μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού ήταν οι μεταγραφές των Ζέκα και Κουίνσι, που έδωσαν ποιότητα στους πράσινους και κόστισαν λίγο, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα,  στους παίκτες που έρχονται από το εξωτερικό. Ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι «ανέστησε» δύο παίκτες που το καλοκαίρι ήταν καμένα χαρτιά, τους Κλέιτον και Σιμάο, ενώ έκανε το αυτονόητο με τον Μαρίνο, βάζοντας τον στην μοναδική θέση που ξέρει, αυτή του δεξιού μπακ. Αυτοί αποτελούν τη μισή ενδεκάδα που θα παίξει στο ντέρμπι.
 Κόντρα στον Ολυμπιακό πρώτο ζητούμενο είναι η αμυντική λειτουργία συνολικά, πρέπει να υπάρξουν καλύψεις από τα χαφ στα μετόπισθεν και να αποφευχθούν τα αβίαστα λάθη στη μεσαία γραμμή, γιατί θα υπάρξει δεδομένα πίεση από τον αντίπαλο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς, στο Καραϊσκάκη πιθανό «νεκρό» σημείο μέσα στον αγώνα θα κοστίσει. Δημιουργικά, θεωρείται βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει τις φάσεις του και αν οι παίκτες του είναι εύστοχοι θα σκοράρει. Η ομάδα του Φερέιρα είναι δομημένη έτσι, ώστε να παίξει οργανωμένο κάθετο ποδόσφαιρο αλλά και να βγαίνει στην κόντρα με τρεις πάσες εκμεταλλευόμενη του κενούς χώρους, τους οποίους σίγουρα θα βρει στο ντέρμπι.  
 Το συγκεκριμένο ματς δεν είναι ζωής και θανάτου για τον Παναθηναϊκό, άλλωστε το πρωτάθλημα τώρα φτάνει στο 1/3. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός περιμένει πεισμωμένος γιατί βρίσκεται πίσω στη βαθμολογία, αλλά και γιατί το καλοκαίρι είχε επικρατήσει η άποψη ότι θα κάνει περίπατο κόντρα στον ακέφαλο διοικητικά αιώνιο αντίπαλο του. Η πρόκληση για την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι μεγάλη, αν χάσει πετάει στα σκουπίδια μια ευκαιρία, αλλά αν κερδίσει τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, εκτός του +5 στη βαθμολογία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...