Λευκωσία: Η ΕΕ στέλνει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία Την ικανοποίησή της για το κείμενο των Συμπε

Την ικανοποίησή της για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που όπως εκτιμάται, «στέλνει τα ορθά..
μηνύματα προς την Τουρκία», εξέφρασε σήμερα η
Λευκωσία: Η ΕΕ στέλνει τα ορθά μηνύματα προς την Τουρκία
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Στέφανος Στεφάνου, στα Συμπεράσματα καταγράφεται η ανάγκη να αποφεύγει η Τουρκία οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον κράτους-μέλους και καλείται να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας.«Είναι φανερό ότι η ΕΕ υποδεικνύει προς την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές που εκτοξεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες που διεξάγει η χώρα μας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ», σημείωσε.
Παρατήρησε επίσης ότι «γίνεται εκτενής αναφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές καταγράφονται στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006 και στη Δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005, τις οποίες δυστυχώς μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει, γεγονός που προκαλεί τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της ΕΕ».
Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη- μέλη. Στα Συμπεράσματα σημαντική είναι η αναφορά ότι χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Κύπριος εκπρόσωπος.Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι «ελλείψει προόδου, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 που, όπως είναι γνωστό, οδήγησαν στο 'πάγωμα' οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας».
«Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα, το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών του ψηφισμάτων, καθώς και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε επίσης στη δυσαρέσκεια του Συμβουλίου «αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να 'παγώσει' τις σχέσεις της με την Προεδρία της ΕΕ, όταν θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012'».
Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών, όπως σημειώνει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα βοηθήσει έμπρακτα στην προώθηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών
.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...