Μία ορχιδέα... νυχτολούλουδο

Τα άνθη της ζουν μόνο μία νύχτα, αφού ανοίγουν πάντοτε γύρω στις 10 το βράδυ για να μαραθούν λίγο μετά την ανατολή του ηλίου..

Τα άνθη της νυχτόβιας ορχιδέας ζουν μόνο μία βραδιά
Τα άνθη της νυχτόβιας ορχιδέας ζουν μόνο μία βραδιά
Ενα μυστηριώδες είδος ορχιδέας, που ανθίζει μόνο τη νύχτα, ανακάλυψαν για πρώτη φορά βοτανολόγοι σε τροπικό δάσος νησιού του Ειρηνικού. Μάλιστα τα άνθη αυτού του «νυχτόβιου» φυτού έχουν διάρκεια ζωής μόλις μία νύχτα, αφού ανοίγουν γύρω στις 10 το βράδυ για να μαραθούν μερικές ώρες αργότερα, δηλαδή λίγο μετά την ανατολή του ηλίου.
Κανένα από τα 25.000 είδη ορχιδέας που έχουν ανακαλυφθεί στον πλανήτη δεν έχει το προνόμιο εκείνης με την επιστημονική ονομασία Bilbophyllum Nocturnum, δηλαδή το να ανθίζει και, επομένως, να επικονιάζεται αποκλειστικά τη νύχτα. Υπάρχουν φυσικά ορχιδέες που ανθίζουν και στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας.
Εκτός από το νέο και σπάνιο αυτό είδος ορχιδέας, αποκλειστικά νυχτόβια είναι και άλλα φυτά, όπως ο κάκτος «βασίλισσα της νύχτας», ένα είδος γιασεμιού καθώς και το φυτό με το όνομα «τρόμος του μεσονυχτίου»!
Αυτό που διερευνούν οι επιστήμονες είναι το τι είναι αυτό που επικονιάζει τη νυχτερινή αυτή ορχιδέα και πιθανολογούν ότι πρόκειται για μικροσκοπικές νυχτόβιες μύγες που μπερδεύονται και έχουν την εντύπωση ότι επισκέπτονται μύκητες για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Η νυχτόβια ορχιδέα πιθανότατα καταφέρνει να ξεγελάσει τις μύγες αναδύοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα και δίνοντας στα άνθη της όψη μύκητα.
«Ταλέντο»
Η προσέλκυση εντόμων είναι ένα από τα «ταλέντα» των ορχιδέων, μερικές από τις οποίες αναδύουν ακόμα και άρωμα σάπιου κρέατος για να τραβήξουν πάνω τους τις μύγες! Η ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Λινναίας Εταιρίας «Botanical Journal», έγινε από τον Ολλανδό ερευνητή Εντ ντε Φόγκελ, ειδικό στις ορχιδέες, ο οποίος επισκέφθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής αποστολής τη νήσο Νέα Βρετανία στο αρχιπέλαγος Βίσμαρκ, κοντά στην Παπούα - Νέα Γουινέα.
Το νησί αυτό καλύπτεται από παρθένα τροπικά δάση, όπου τελευταία λαμβάνει χώρα σημαντική υλοτόμηση, που έχει επιτρέψει την εξερεύνηση περιοχών που ήταν μέχρι τώρα απρόσιτα.
Ο ερευνητής πήρε δείγμα του είδους στην πατρίδα του για να το μελετήσει στον Βοτανικό Κήπο του Λάιντεν, αλλά μόνο όταν πήρε μερικούς βολβούς στο σπίτι του ανακάλυψε ότι όλα τα άνθη άνοιγαν την ίδια ώρα τη νύχτα και, μόλις έφταναν το μέγιστο πλάτος των δύο εκατοστών, το πρωί μαραίνονταν.
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
«Αυτό είναι ακόμα μία υπενθύμιση ότι μπορούν να γίνουν ακόμα εκπληκτικές ανακαλύψεις. Αλλά γίνεται μάχη ενάντια στον χρόνο για να βρεθούν τέτοια είδη, τα οποία υπάρχουν μόνο σε παρθένα τροπικά δάση», επεσήμανε ο Αντρε Σουίτεμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που συνεργάστηκε με τον Φόγκελ. «Τα τροπικά δάση εξαφανίζονται ταχύτατα και είναι σημαντικό να δοθεί η χρηματοδότηση για να γίνονται τέτοιες ανακαλύψεις», πρόσθεσε.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...