Ντράγκι: Αν «τρέξετε» τις μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα .

Ντράγκι: Αν «τρέξετε» τις μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα Αυστηρή σύσταση στην ελληνική κυβέρνηση να τρέξει για καλύψει τις καθυστερήσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι..
εκτιμώντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερο «κούρεμα», αν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης διατηρείται στο 1%, όπως αναμενόταν, και παρότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλή αβεβαιότητα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% μετά από αρκετούς μήνες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το 2012 ο κ. Ντράγκι είπε για τη χώρα μας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα αν η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα. Είναι απόφαση πολλών παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα αν επιστρέψει στην ανάκαμψη, προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή».
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου για τη χώρα μας, ενώ επανέλαβε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί μοναδική περίπτωση.
Σημείωσε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού χρέους για να διαμορφώσει τη στρατηγική της. Ερωτηθείς για το αν πρέπει η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο PSI, αρνήθηκε να πάρει θέση, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Σε στάση αναμονής η ευρωτράπεζα
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το βασικό επιτόκιο δανεισμού ο κ. Ντράγκι χτύπησε καμπανάκι κάνοντας λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ενώ προέβλεψε ότι η τάση αυτή δεν αναμένεται να αντιστραφεί άμεσα, εκτιμώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς.
Σχετικά με τη ρευστότητα που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ, σημείωσε ότι τα προγράμματα της κεντρικής τράπεζας συνεχίζουν να στηρίζουν τον τραπεζικό κλάδο. «Τα προγράμματα 3ετούς δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά».
Τέλος, απηύθυνε νέα έκκληση για μηδενισμό των ελλειμμάτων και προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως είπε είναι ενθαρρυντικό που οι κυβερνήσεις έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή. Υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...