Ιταλία: Κλιμακώνεται η κόντρα Μόντι - συνδικάτων

Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω» σε ό,τι αφορά τις επίμαχες διατάξεις που..
διευκολύνουν τις απολύσεις σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών -δίνοντας αντ' αυτού τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει κατάχρηση απολύσεων.

Με τη φόρμουλα των «οικονομικών δυσκολιών» εννοείται, μεταξύ άλλων, η μείωση της παραγωγικότητας, η κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελματικών θέσεων και η ανάθεση σε εξωτερικές εταιρείες σειράς καθηκόντων.


«
Δεν θα γίνει κατάχρηση των απολύσεων για οικονομικούς λόγους, δεν θα χρησιμοποιηθούν και για περιπτώσεις που συνδέονται με διακρίσεις στους χώρους εργασίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή τη συγκεκριμένη δέσμευση» δήλωσε ο Μάριο Μόντι την Πέμπτη.

«
Θα στηρίξουμε τους νέους και θα περιορίσουμε την εποχική έκτακτη εργασία διότι οι συμβάσεις αυτές θα κοστίζουν περισσότερο στους εργοδότες απ' ό,τι εκείνες αορίστου χρόνου» σημείωσε από την πλευρά της η Ιταλίδα υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση Μόντι πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα μέτρα και στη συνέχεια ο λόγος θα περάσει στη Βουλή και στη Γερουσία της Ιταλίας.


Αν δεν χρησιμοποιηθεί η κατεπείγουσα οδός του νομοθετικού διατάγματος, το οριστικό «πράσινο φως» του Κοινοβουλίου δεν αναμένεται να φτάσει πριν από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Η κεντροαριστερά, διά στόματος του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος
Πιερλουίτζι Μπερσάνι, συνεχίζει να ζητά την αλλαγή της μεταρρύθμισης, με δυνατότητα να αποφασίζουν οι δικαστές αν οι εργαζόμενοι πρέπει να επαναπροσλαμβάνονται ή αν θα πρέπει να προτιμάται η οικονομική αποζημίωση.

«
Η Ιταλία δεν είναι Αμερική. Όποιος χάσει σήμερα τη δουλειά του, κινδυνεύει να μην ξαναβρεί ποτέ πια άλλη απασχόληση. Γι' αυτό ζητάμε να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, όπου ο νόμος δίνει πάντα τη δυνατότητα στον δικαστή να αποφασίσει πως πρέπει να λήξει η διαφορά του εργαζόμενου με την επιχείρησή του» δήλωσε ο Μπερσάνι.

Στην κάθετα αντίθετη στάση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil, προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες και οι ενστάσεις των άλλων δύο μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας, Cisl και Uil, με αίτημα να «διορθωθεί» η μεταρρύθμιση στη Βουλή.


«
Ο εργαζόμενος δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορούμε να τον μεταχειριζόμαστε σαν να πρόκειται για κάποιο προϊόν που προορίζεται για απόσυρση, που πρέπει να καταργηθεί για λόγους προϋπολογισμού» επισήμανε εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, αρμόδιος για θέματα εργασίας, επίσκοπος Τζανκάρλο Μπρεγκαντίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...