Τριάντα χρόνια από τον πόλεμο των Φόκλαντ Ενα κεράκι θα ανάψει στο Εθνικό Πάρκο Μνήμης της Βρετανίας για την 30ή επέτειο από την έναρξη του Πολέμου στα Νησιά Φόκλαντ/Μαλβίνες..
όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά στις 2 Απριλίου 1982, προκαλώντας την αντίδραση της τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, και μία ένοπλη σύρραξη.

Βρετανοί βετεράνοι πολέμου και οι συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους θα συμμετάσχουν σε ειδική τελετή σε εθνικό μνημείο στο Στάφορντσαϊρ. Εκεί θα ανάψουν ένα κερί.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε κάποια απο τις εκδηλώσεις της 30ής επετείου του πολέμου.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το λιμάνι Ουσουάια εις μνήμην των πεσόντων Αργεντίνων στρατιωτών, ενώ πρόκειται να συμμετάσχει σε πορείες και να ανάψει μία φλόγα «αιώνιας μνήμης» για τους νεκρούς. Πριν από την άφιξή της, Αργεντίνοι βετεράνοι θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες.
Το διάγγελμα του Κάμερον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε σήμερα την «επιθετική ενέργεια» στην οποία προέβη πριν από 30 χρόνια η Αργεντινή που είχε ως στόχο να «κλέψει την ελευθερία» των κατοίκων των Φόκλαντ, του αρχιπελάγους που το 1982 αποτέλεσε το σκηνικό για έναν «πόλεμο-αστραπή» μεταξύ των δύο χωρών.
Τριάντα χρόνια από τον πόλεμο των Φόκλαντ
«Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια οι κάτοικοι των Φόκλαντ δοκιμάστηκαν από μια επιθετική ενέργεια που στόχευε να τους στερήσει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής τους», αναφέρει ο Κάμερον σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης και περίσκεψης: μια μέρα για να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας αλλά και τους Αργεντίνους στρατιώτες που σκοτώθηκαν», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ευκαιρία της 30ής επετείου από την έναρξη του πολέμου.
«Σήμερα χαιρετίζουμε τον ηρωισμό των βρετανικών δυνάεμων που απελευθέρωσαν τα νησιά», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο που έπαιξε η Βρετανία για να επανορθώσει ένα θεμελιώδες λάθος (που διέπραξε η Αργεντινή). Οι κάτοικοι των Φόκλαντ μπορούν να είναι υπερήφανοι για το σταθερό και υποσχόμενο μέλλον που οικοδόμησαν μετά το 1982». Η Βρετανία «παραμένει αποφασισμένη να κάνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων των Φόκλαντ να αποφασίζουν για το μέλλον τους», υπογραμμίζει ο Κάμερον.
Αργεντινή και Βρετανία ήρθαν σε σύγκρουση, όταν Αργεντίνοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στα νησιά Φόκλαντ.
Η Βρετανία έχει υπό τον έλεγχό της τα Φόκλαντ από το 1833, που βρίσκονται ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής, αλλά το Μπουένος Αϊρες διεκδικεί την επικράτεια, λέγοντας ότι έχει κληρονομήσει τα δικαιώματα από την Ισπανία.
Η λατινοαμερικανική χώρα ζήτησε διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία, αλλά η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν θα κάνουν οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την συγκατάθεση των κατοίκων των Νήσων.
Το Λονδίνο κατηγόρησε παράλληλα το Μπουένος Αϊρες για προσπάθεια επιβολής οικονομικού αποκλεισμού στους κατοίκους των νησιών, αφότου απαγόρευσε τα πλοία υπό σημαία Φόκλαντ να «δένουν» στα λιμάνια της χώρας, όπως ακριβώς κάνουν οι χώρες - μέλη του εμπορικού συνδέσμου Mercosur.
Από την πλευρά της, η Αργεντινή διαμαρτυρήθηκε για την λεγόμενη βρετανική «στρατιωτικοποίηση» στον Νότιο Ατλαντικό, έπειτα από την παράταξη ενός πολεμικού πλοίου του Βασιλικού Ναυτικού στην περιοχή.
Οπως αναφέρει αναλυτής του BBC, την ώρα που μία νέα ένοπλη σύρραξη φαντάζει απίθανη, η Αργεντινή χρησιμοποιεί τώρα διπλωματικά όπλα για να προωθήσει την διεκδίκηση των Φόκλαντ.
Η ήττα των δυνάμεων της Αργεντινής οδήγησαν απευθείας στην πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος του Λεοπόλντο Γκαλτιέρι, ο οποίος φυλακίστηκε στο Μπουένος Αϊρες, κατηγορούμενος για «ανικανότητα» κατά την διάρκεια του.
Ο πόλεμος έληξε στις 14 Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 Βρετανοί και 649 Αργεντίνοι στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...