Καλύτερη χρήση των κοινοτικών πόρων ζητά η Κομισιόν

Καλύτερη χρήση των κοινοτικών πόρων ζητά η Κομισιόν Tη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση και λειτουργία στην Ελλάδα Κέντρων παραμονής αλλοδαπών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να..
επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων, που προορίζονται για τη λαθρομετανάστευση, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.
Ο Μ. Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν, για την Ελλάδα, το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί τα 40 εκατ. ευρώ.
Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η προώθηση της ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους μετανάστες που δεν έχουν άσυλο και δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, είναι κατά τη Σουηδέζα Επίτροπο αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «
Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την πίεση που δέχεται λόγω της μεγάλης εισροής λαθρομεταναστών», δήλωσε η Σ. Μάλμστρομ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατών - μελών και της Frontex για αυτό το ζήτημα.
Χειριζόμαστε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση
«Η Ελλάδα διαχειρίζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοίδης, λέγοντας ότι 150 χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο, εισρέουν στη χώρα. Υπογράμμισε δε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτυχώς το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων. Σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοίδη, η Νέα Υπηρεσία Ασύλου, η εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και η εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κέντρα παραμονής αλλοδαπών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την ελληνική επικράτεια και να πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοίδη, αυτά τα κέντρα θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στη λαθραία μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα, τόνισε, θα σταλεί σαφές μήνυμα στους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος, καθώς θα γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν δικαιούνται άσυλο, δεν θα μπορούν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά θα κρατούνται με σκοπό την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.
Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τόνισε ότι η υπογραφή κι η εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Δεν αρκεί από μόνο του το τείχος στον Εβρο
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή "τείχους προστασίας", κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, που έχει «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και η οποία πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, το κύμα των λαθρομεταναστών θα μετατοπιστεί στα ελληνικά νησιά και, επομένως, κατέληξε, «πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμφωνία επανεισδοχής».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...