Στην προεδρία της ΕΕ η Κύπρος

«Για μία καλύτερη Ευρώπη» είναι το φιλόδοξο σύνθημα της Κύπρου, που ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Πρόκληση για το Κυπριακό αλλά και διακριτικοί χειρισμοί.
Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη θεσμική, αλλά και οικονομική συγκυρία, η Κύπρος μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, αντιπρόεδρος σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος...

«Η κυβερνητική μηχανή, οι λειτουργοί που έχουν αναλάβει την προετοιμασία αυτού του τεράστιου έργου, φαίνονται πολύ καλά καταρτισμένοι. Πρόκειται για νεαρά παιδιά, πολύ καλά μορφωμένα, δεν έχουν τίποτε να υστερήσουν άλλων ομολόγων τους από άλλα κράτη μέλη. Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος μέχρι πριν από κανένα χρόνο παρέμενε μία ‛μονοθεματική’ χώρα, ασχολείτο εντός της Ε.Ε. μόνο με τα δικά της προβλήματα, ενώ αυτό το πράγμα αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει» επισημαίνει ο Ιωάννης Κασουλίδης στην Deutsche Welle. Μεταξύ άλλων η ευρωπαϊκή ατζέντα της Κύπρου περιλαμβάνει την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την απασχόληση, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και την «πράσινη» ανάπτυξη.
Προϋπολογισμός και άσυλο στην ατζέντα
Βασική προτεραιότητα αποτελεί και ένας από τους πιο σημαντικούς φακέλους για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα: Οι «δημοσιονομικές προοπτικές», δηλαδή το πλαίσιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, από το οποίο εξαρτάται το συνολικό ποσό που δίνεται στον μεσογειακό Νότο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων ή του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης.
«Πιστεύω ότι αυτός θα είναι ο κύριος φόρτος εργασίας της προεδρίας. Υπάρχει και μια σειρά από άλλες πολιτικές, και ιδιαίτερα η κοινή πολιτική ασύλου, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και για την Κύπρο και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Από πλευράς εξωτερικής πολιτικής η φιλοδοξία της κυπριακής προεδρίας είναι να κατορθώσει να συγκαλέσει στην Κύπρο μεικτή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

Παρόμοια εκτίμηση και από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκο Τριανταφυλλίδη: «Οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας θα είναι πάνω στη διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού πολυετούς πλαισίου. Επιδιώκει η κυπριακή προεδρία να είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής και να ολοκληρώσει ορισμένους φακέλους, όπως είναι ο φάκελος για το άσυλο, που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Ελπίζουμε ότι θα έρθει προς ψήφιση προς το τέλος της κυπριακής προεδρίας» λέει ο Κύπριος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Διακριτικοί χειρισμοί στο Κυπριακό

Τι γίνεται όμως με το κυπριακό ζήτημα στους επόμενους έξι μήνες; Ακολουθώντας την κοινοτική παράδοση, η Κύπρος θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται την προεδρία για να προωθήσει εθνικές προτεραιότητες. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η προεδρία και η προβολή που αυτή συνεπάγεται θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την υπόθεση της Κύπρου, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης: «Δεν μπορεί παρά ο καθένας που πηγαίνει στην Κύπρο να έρχεται σε επαφή με τη διαίρεση του νησιού, να συνειδητοποιεί την πραγματικότητα που είναι ότι υπάρχει μέρος ευρωπαϊκού εδάφους που βρίσκεται υπό κατοχή και μάλιστα από μία χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ. Ερχόμενοι σε επαφή με αυτά τα προβλήματα οι Ευρωπαίοι πιστεύω ότι θα προβληματιστούν πάνω στο πώς θα πρέπει να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία μελλοντικά για να βρει μια λύση και στο δικό της το πρόβλημα που είναι και πρόβλημα της ΕΕ».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή», καθώς για πρώτη φορά η Κύπρος θα έχει μία τόσο σημαντική ευρωπαϊκή θέση και αποστολή. Εκτιμά ωστόσο ότι η Λευκωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες και αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δηλώνει ανοιχτά ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα παγώσει κάθε επαφή με την προεδρία στη διάρκεια του κυπριακού εξαμήνου.

«Θα έχει δυσκολίες που ήδη επιχειρεί να της δημιουργήσει η Τουρκία μη αναγνωρίζοντας, πέραν κάθε λογικής ως υποψήφια χώρα, την προεδρία της ΕΕ. Ήδη αυτό είναι ένα προβληματάκι. Είναι όμως περισσότερο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία και όχι για την Κύπρο και την ΕΕ, η οποία θα συνεχίσει να δουλεύει με σεβασμό των κανόνων λειτουργίας και των αρχών της».

Προβληματισμός για τις τουρκικές αντιδράσεις

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής δηλώνει ότι πήρε ήδη επί δανικής προεδρίας μία πρόγευση των μελλοντικών αντιδράσεων: «Στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας που παρίστανται αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος συνάδελφος, σωστά, καλωσόρισε τον εκπρόσωπο της προεδρίας της ΕΕ, τώρα της Δανίας δηλαδή. Σε ερώτησή μου κατά πόσον θα επαναλάβει τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα στις προσεχείς, μετά τον Ιούλιο, συναντήσεις της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας δεν έλαβα καμία απάντηση. Αναγκάστηκα να ζητήσω διαδικαστικό θέμα και να επαναφέρω την ερώτηση, και πάλι δεν έλαβα απάντηση».

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα συνιστά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης: «Όσον αφορά το τι θα κάνει η Τουρκία, ό,τι έκανε μέχρι σήμερα αντιδρώντας για την κυπριακή προεδρία, ήταν ζημιά για την ίδια. Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να αγνοηθεί. Ίσως με αφορμή με το φυσικό αέριο μπορεί κάτι να κάνει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά ξέρετε, για να δημιουργηθεί ένταση χρειάζονται δύο. Η Κύπρος ούτε στόλο διαθέτει, ούτε υποβρύχια, ούτε αεροπορία, επομένως μόνη της θα ενεργεί η Τουρκία χωρίς να έχει ανταπόκριση».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...